Друиди,  История,  Келтски свят

КАМЕННАТА КЕЛТСКА ГЛАВА

28.10.2019г. от Ивайло Лазаров ivobg.net взето от:

http://www.znambg.com/index.php?news=220&z=%D0%9A%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9A%D0%95%D0%9B%D0%A2%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%90

Открита е на територията на днешна Чехия и представлява скулптура на глава на древен келтски духовник или аристократ. По своя дизайн и запазеност скулптурата няма аналог в света.

Каменната скулптура на келтската глава е намерена в непосредствена близост до важен келтски археологически обект (т. нар. Четириъгълен шанец – малко земно фортификационно съоръжение) на 0,5 км южно от село Мшецке Жехровице, окръг Раковник, Централна Чехия. 

Датирана е към III в. пр. н. е. Това е единственото безспорно доказателство за келтската монументална пластика на територията на днешна Чехия и е изключителна находка на келтското изкуство в Европа.

Твърде реалистичната скулптура с височина около 25 см е направена от местен белградски мергел (утаена финозърнеста скала) и вероятно изобразява келтски друид (представител на духовенството) или друг високопоставен човек. 

Изобразеният мъж има плоско лице с прав нос и има подчертани очи. Брадата му е обръсната, а лицето му – украсено със засукани  мустаци. Той има и засукани краища на веждите. Горната част на главата му също е обръсната – сякаш ритуално, докато на гърба си има мъничка плитка. 

На шията му личи ясно вратовръзка – т.нар. торква, типичен келтски  накит, който класифицира своя носител като благородник. Без обяснение остава изкуствено оформената груба вдлъбнатина в областта на устата.

Каменната глава е открита на 19 май 1943 г. в малка пясъчна кариера край село Мшецке Жехровице, окръг Раковник. Скулптурата е разбита на няколко части, четири от които са открити. 

На същото място са намерени останки от камина, много фрагменти от керамични съдове, кости, гривни от сапропелит (вид скала) и голям животински зъб. Статуята е отнесена в Националния музей тайно, за да не бъде конфискувана от нацистите като рядка находка.

Постепенно са направени няколко каменни копия  на оригиналната глава.

Оригиналът рядко бива изложен заради неговата уникалност. Бил е част от изложба само няколко пъти – през 1958 г. в изложбата  Праисторията на Чехословакия в Националния музей през 2008 г., изложбата за 190-ата годишнина от създаването на Националния музей през 2011 г. и на изложбата Историята на келтската глава в  музея в град Нове Страшеци, Централна Чехия.

Наскоро, като част от проекта „Пазители на паметта“, трите най-големи музея в Чешката република – Националният музей,  Моравският музей и Силезийският музей – отбелязват два века на съществуване, като една от основните атракции на съвместната пътуваща изложба е именно каменната келтска глава. Тази скулптура съпътства престижни общоевропейски и световни изложби за келтите.

Околностите на Мшецке Жехровице са били обитавани още в  каменната ера. В този район са известни и по-младите находки от кремъчни и роговични инструменти, брадви и клинове, доказващи трайно заселване.

Находките, свързани със селището в бронзовата епоха, също идват от околността. В южните покрайнини на селото в местността „Pod vsí“ е имало селище на кновизката култура, а в местността „Na vrchu“ западно от село Лоденице – второ такова.

Най-значимите открития са свързани със съществуването на местното селище Ла Тен. В него са открити находки от няколко правоъгълни полуземлянки с двускатен покрив, издигнат на две кокили. 

Керамичните и железните предмети, шлаката, глинените тенджери, каменните инструменти за точене, овъглените зърнени останки и костите на животните илюстрират богатата селскостопанска и  занаятчийска дейност. 

Доказана е преработката на сапропелит, от който са направени популярните гривни, които са били разпространени не само в рамките на келтското селище Бохемия, но и чрез отдалечена търговия до Моравия, Словакия и дори до Карпатския басейн.

Мраморната глава е открита в яма, съседна на четириъгълната стена – т.нар. Четириъгълен шанец, състояща се от две квадратни секции, ограничени от заграждението, образувано от насипна стена с външен ров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *