Друиди,  История,  Литература,  Митология

Силата на келтите: Наследството на друидите

взето от:

https://www.goodreads.com/book/show/18137063

Силата на келтите: Наследството на друидите

by Paco Rabanne, Светлана Панчева (Translator) Разговори с ФИЛИП КАР-ГОМ, Върховен вожд на Ордена на бардовете, оватите и друидите

В течение на векове, задушавана първо от римляните, а после и от християните, келтската култура днес изживява своето възраждане от пепелищата. Заедно с нея се възраждат и традициите на друидизма, които в течение на доста време предизвикваха насмешка, но чийто истински смисъл днес се разкрива в почти цяла Европа.

Филип Кар-Гом, върховният вожд на Ордена на бардовете, оватите и друидите, представя пред Пако Рабан онова виждане за света, което е част от нашето западноевропейско наследство. Нарастващият успех на тези традиции несъмнено се дължи на факта, че друидизмът, без да отрича постиженията на науката, никога не е загубвал понятието за свещено право в природата.

Този „съвременен паганизъм“, чиито отношения с християнството не са непременно конфликтни, ни предлага да извлечем полза от преоткритата хармония с дърветата, камъните и животните, с последователността в смяната на годишните времена. един подход, в който няма нищо елементарно, тъй като целта му е да свърже разкъсаните връзки на нашата креативност.

Далеч от псевдофолклорните възстановки, правени досега от някои мрачни групички, „Силата на келтите“ ни внушава усета за равновесие с вселената и с всичко, което я населява, връзките и съгласуваността между нещата и просветленията на вдъхновението.

Всички ние сме жители на Земята. Нашата обща планета ни обединява независимо от етническите и културните различия помежду ни. Наследството на другите би трябвало да ни носи просветление. Ние обаче сме склонни да забравяме бързо.

Забравили сме различните традиции и значимите постижения на мисълта, дошли от другаде. Ето защо аз пожелах да разпитам съхранителите на мъдростта на света. Бих искал да им благодаря за това, че ни припомниха онова, което наистина е важно и стойностно. – Пако Рабан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *