Български автори,  История,  Келтски свят,  Традиции

Пръстенът на Кери – 179 км из Ирландия

19.06.2015г. от www.peika.bg взето от:

https://www.peika.bg/statia/Prastenat_na_Keri_vsichko_za_Irlandiya_l.a_i.95832_irlandiya_keri_na_vsichko_za.html

Пръстенът на Кери – 179 км из Ирландия
снимка Larry Koester

Ирландия е държава, която до известна степен прилича на България.

Народът й има вековна история на възходи и падения, природата й е изумително красива, хората са гостоприемни, а страната сякаш е създадена за туризъм.

Един от най-добрите начини да разберете това е да обходите Пръстенът на Кери /Ring of Kerry/ – 179-километров кръгов маршрут, в графство Кери, Югозападна Ирландия.

По него ще имате възможност да видите голяма част от природното и културно-историческо богатство на страната. Тъй като забележителностите по маршрута са многобройни, ние ви представяме само най-любопитните от тях.

35621
Къщата Деринан

Къщата Деринан /Derrynane House/ и къщата Мъкрос /Muckross House/

Ирландският национален паметник „Къщата Деринан“ се намира в дома на известния местен политик и адвокат Даниел О’Конъл. Красивата къща е на полуостров Ивераг, близо до село Деринан и в нея има много запазени предмети от живота и делото на О’Конъл. Къщата Мъкрос пък е викторианско имение от 19-ти век, което е разположено срещу красивия национален парк Килърни. Имението е близо до бреговете на езерото Мъкрос.

Абатството Мъкрос /Muckross Abbey/

Абатството е едно от най-интересните места в националния парк „Килърни“. Открито през 1448г. като францискански мъжки манастир. По-късно е ставало жертва на нападения на разбойници и войниците на Оливер Кромуел, така че мястото е било разрушавано и съграждано наново няколко пъти. По-голямата част от покрива му днес липсва, но останалата част от него е добре запазена. Любимо място за туристите е централният му двор с неговите тисови дървета.

Дерикънихи /Derrycunnihy/

Това е една малка стара църква, която днес е в руини. Първоначално е построена през 12-и век, после отново през 18-ти. Тя се намира на възвишението срщу имението Мъкрос. Интересен факт е, че там е погребан Родулф Ерих Распе – авторът на „Приключенията на Барон Мюнгхаузен“

Друга популярна религиозна забележителност от Пръстена на Кери е катедралата „Сейнт Мери“ /St.Mary’s Catholic Cathedral/ – една от най-красивите църкви в Ирландия от 19-ти век.

35620
Стайг

Стайг /Staig/

Каменното укрепление Стайг представлява почти разрушено кръгово укрепление на полуостров Ивераг. Предполага се, че е било построено в късната желязна епоха, вероятно между 300-400г. пр.Хр. На места стените са високи над 5 метра, около 4 метра дебели, а диаметърът на укреплението е 27 метра.

Ross Castle is another of the top Ring of Kerry highlights.
Замъкът Рос

Замъкът Рос /Ross Castle/

Замъкът се намира в националния парк „Килърни“ и има доста интересна история. В началото здравото укрепление с голяма кула е било дом на клана О’Донъхю Мор /Рос/. След период на войни той преминава в рацете на друг клан, а по-късно става собственост на сър Валънтайн Браун. Рос е последната ирландска крепост, която се предава на войската на Кромуел и е завзета едва сред като англичаните докарват артилерия.По-късно замъкът става военна казарма, а днес е основен туристически обект.

Популярната легенда за мястото гласи, че старият О’Донъхю е паднал през прозореца от голямата зала на замъка, изчезнал е в езерото долу заедно коня, масата и библиотеката си и сега живее там на дъното.

35622
Кери Бог

Селото Кери Бог /The Kerry Bog village/

Това село е идеалното място, ако искате да разберете как са протичали животът и работата на ирландците през 18-ти век. В Кери Бог можете да разгледате старовремски къщи с автентична мебелировка, както и местната ковачница и кръчма. Кели Бог е мястото, където да видите историческта ирландска порода кучета – ирландската вълча хрътка, както и почти изчезналите понита на Кери Бог. Селото е едно от-най-посещаваните места по Пръстена на Кери.

Историческият център Кейрсивийн /Старите казарми/ – The Old Barracks Cahersiveen

Сградата е построена през 19-ти век като полицейско управление, което е имало важна мисия – да пази ирландския края на трансатлантическия телеграфен кабел, който е свързвал Европа с Америка. Полицията обаче не се е справяла особено добре , защото сградата е опожарена по време на Ирландската гражданска война. През 1991г. започна възстановяването й, което приключва през 1996г. и днес тя е център за историческо наследство.

Pay a visit to Ladies View for a remarkable site.
Лейдис Вю

Лейдис Вю /Ladies View/

Лейдис Вю е място с много красива гледка в парка „Килърни“. Посещението на кралица Виктория и дамския й антураж през 1861г. е дало името на мястото. Не е необходимо да се допълва, че знатните особи са били възхитени от пейзажа.

35624
Водопадът Торк

Водопадът Торк /Torc Waterfall/

Водопадът се намира в полите на планината Торк на около 8 км от град Килърни. Червените елени са често срещани из местната гора и вероятно ще ги видите, ако тръгнете по пътеката нагоре до върха на планината. Това е едно от най-посещаваните места на Пръстена.

If on the Ring of Kerry, you need to visit the Skellig Islands.
остров Скелиг

Скелиг Майкъл /Великият Скелиг/ – Skellig Michael

Скелиг е остров в Атлантическия океан, намиращ се на 12 км от полуостров Ивераг. Манастирът там е издигнат между 6 -8 век /говори се, че Свети Фионан го е основал/ и е изоставен през 12-ти. Днес сградата и по-голямата част от острова са в списъка с културно наследства на ЮНЕСКО. До мястто може да се стигне с лодка всяка година в периода април-октомври

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *