Български автори,  Келтски свят,  Традиции,  Храна и Кухня

Кухнята на Бретан

от сп. Кулинарен Журнал (07/2008 г) взето от:

http://www.gotvetesmen.com/polezno/culinary-travel/83_Kuhnyata-na-Bretan.php

Кухнята на Бретан
Флагът на Бретан

Бруленият от океанските ветрове северен бряг на Франция – областта Бретан, се гордее с оригиналната си и специфична кухня. Тя е повлияна от традициите на древните им предци – келтите, и на закалените от морето поколения рибари, които предпочитат простата, но винаги прясна храна. Неслучайно наричат кухнята на Бретан “келтското изкуството да се живее”.

travel to France - atlantic crab on seafood plate in local fish restaurant in Treguier town in the Cotes-d'Armor department of Brittany Stock Photo - 94188201

Морски дарове на всяка трапеза

Разнообразието в този край е удивително – бретонски омар, миди, лангусти, сардина, морски дявол, скат, морски език, скумрия, сьомга…

Всички се продават живи. Не е чудно, че пътешествениците, попаднали в Бретан, най-напред си поръчват парииядос – асорти от няколко вида риба на грил. Стридите се поднасят сурови с лимон и лук или печени в собствените си черупки и залети със сос.

Истински специалитет са и дългите морски водорасли, които се консервират като корнишончета и се предлагат с колбаси.

“Галета” на бретонски означава “палачинка”

Елдените палачинки, наричани галети, са друго емблематично блюдо за Бретан. Непретенциозната елда е пренесена тук от Близкия изток още от кръстоносците и се е приспособила отлично към суровия климат на полуострова.

Палачинките дълго играят ролята на хляб за местните знатни особи. Днес ги продават навсякъде и с най-разнобразни плънки – шунка, сирене, яйца, гъби…

Бретонските галети, които се правят без мая, са хрускави и тънки като ажур и е прието да се поднасят със сайдер (ябълково вино).


Галета по бретонски

Област на скотовъдци

Прочути са и блюдата от  местните пилета със сочно и плътно месо, но особено вкусни са ястията с овче месо от залива Мон Сен Мишел и бретонските острови Бел Ил и Уесан, където многобройни стада пасат на воля тучната трева по крайбрежието.

Северният френски регион е известен също с меките сирена със светлооранжева коричка, като най-качествените видове все още се правят в манастирите.

Десерти със странни имена

Кулинарното пътешествие из Бретан непременно трябва да завърши с великолепните десерти на националната кухня. Най-прочути са т. нар. “4/4” – плътен бисквитен блат с плодове, бадеми и стафиди,

“Фарът на Бретан” – флан, който се прави с масло с морска сол и с добавка на сливи или стафиди, или с пирога кун аман със сметаново масло.

Фарът на Бретан /Far Breton/

„Келтите пият бира, но имат дефицит на вино и каквото и вино да произведат, набързо го изпиват на техните весели пирове.“- древногръцкият географ и историк Страбо.

Друидите (едновременно знахари и шамани на племето) съветвали келтите да остават мъничко гладни след всяко ядене, защото чувството за ситост водело до мързелива отпуснатост, безхаберие и липса на жажда за знания.

Официален език в Бретан е френският. Но съществува и бретонски език, който днес се говори от около 500 000 души. Той е по-близък до келтските езици от територията на днешна Великобритания, отколкото до галските езици от земите на Франция.

Бретонците са най-ревностните католици във Франция. Известни бретонци са писателите Франсоа Рене дьо Шатобриан и Жул Верн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *