Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

Бял имел – растението, което целува рака за сбогом

12.04.2016г., Автор: Атанас Георгиев, Източник: atanas.mipa-bg.com взето от:

https://sputnik.bg/zdrave/byal-imel-rastenieto-koeto-tseluva-raka-za-sbogom-2513

Четвъртата подред билка от поредицата ни „Това са едни от най-добрите билки, които виреят в България“ е белият имел. Кой не знае живеещото паразитно с помощта на смукателни корени по широколистни дървета, елхи и борове и същевременно чудесно лековито растение, без което нашият живот вече е немислим?

То расте кълбовидно върху своя гостоприемник. Вечно зелените му листа са твърди като кожа и с жълтеникаво-зелен цвят. Гроздовидният плод е белезникав, малко стъклен, а отвътре слузест и лепкав.

Птиците разпространяват по поляните лепкавото семе, което те остъргват от клоните с човката си или пък го изхвърлят несмляно с изпражненията си. Само така се способствува размножаването, тъй като се установява, че нито поставеното във вода, нито пък поставеното в пръст, семе покълва.

Срещаните в стари билкарски книги народни имена, като високопланински ластари, гръмотевична метла, пентаграм, магьоснически знак, дърво от Божия кръст, магьосническа метла, водят до извода, че имелът е бил прастаро лечебно и вълшебно растение у нашите предци.

Той е едно тайнствено растение. У друидите (келтски жреци) то се е считало за свещено растение, за лекуващо всичко средство, което може да прогони всяко зло. При тържествена церемония те го отрязвали със златни ножове и коси.

Стари билколечители го прилагали като отлично и безотказно лекуващо средство при епилепсия. Препоръчва се имела в наше време при хронични спазми и истерични оплаквания. Листата и малките стъбла, които за сушене се нарязват на дребно, се събират само от началото на октомври до средата на декември и през месеците март и април. През останалите месеци имелът няма лековита сила.

С най-голямо лечебно действие се считат растенията, намиращи се по дъбовете и тополите, но и онези по елхите, белите борове и овощните дървета също са лековити.

Още една подробност към събирането: През месеците март и април имелът има малко зърна – птиците са ги изкълвали през зимата. Поради това при рязането на листата и стъблата имаме по-малко работа с отделянето на лепкавите зърна, които през месеците от октомври до декември са още по имела.

Често са ме питали защо възхвалявам толкова имела, след като той бил така отровен. Листата и дръжките на имела в никакъв случай не са отровни, отровни са зърната му, взети вътрешно. Ако те се разбъркат със свинска мас на мехлем (виж „видове приложения и рецепти“) и се прилагат външно при измръзвания, тогава те помагат.

Една жена имала от години измръзнал нос. Зимно време тя почти не се осмелявала да излиза навън със синьо-червения си нос. От година на година положението ставало все по-страшно. Посъветвах я да се налага нощем с прясна каша от зърната на имела. Макар и да звучи твърде недостоверно, трябва да кажа обаче, че след няколко дни носът оздравя.

Тъй като имелът се отразява много добре на всички жлези, той е чудесно средство, стимулиращо обмяната на веществата.

Същевременно въздействието му върху панкреатичната жлеза е така добро, че при продължително лечение с чай захарната болест загубва своя първопричинител.

Специално хората с хронични смущения в обмяната на веществата трябва да се постараят да пият редовно чай от имел поне в продължение на половин година. Ако хормоналната система не е в ред, тогава имелът ще подействува отлично. В този случай трябва да се изпиват минимум по две чаши на ден – сутрин и вечер по една.

Имелът е отлично средство против атеросклероза, той е много ценен и препоръчителен при апоплектичен удар, който, ако човек преди това е пиел редовно чай от имел, почти не се получава. Ако обаче той вече е налице, тогава всеки ден в продължение на шест седмици трябва да се изпиват по три чаши, след това три седмици по две чаши и две седмици по една чаша чай от имел, като първата чаша се пие преди и след закуска, втората чаша преди и след обяда и третата чаша преди и след вечеря – винаги по половинка.

Чаят от имел намира приложение и като кръвоспиращо средство. Сипан студен в носа, той спира кръвотечения от носа, а консумиран като чай – белодробни кървения, а също и чревни кървения в процеса на заболяване от тиф или дизентерия.

Имелът се счита за много добро средство за сърцето и кръвообращението. При тежки смущения в кръвообращението той не може да бъде нахвален. Тъй като имелът съдържа ензими, които нормализират цялостния организъм, то с негова помощ се постига невероятното – високото кръвно налягане спада, а ниското кръвно се вдига.

С него неспокойното сърце се успокоява и сърдечната дейност укрепва. Изчезват всички явления, съпровождащи ненормалното кръвно налягане, като нахлуване на кръв в главата, световъртеж, бучене в ушите и смущения в зрението.

Имелът противодействува същевременно на всички сърдечни увреждания, така че с право може да се твърди, че той е незаменим помощник при всяко смущение в сърцето и кръвообращението.

Днешната ни забързана епоха, с високите си изисквания към всички хора и с оскъдното си свободно време, действително има нужда от такива помощници.

От многото писма, които съм получила досега, се вижда. че хора с високо кръвно налягане, силни смущения в кръвообращението, отпадналост, сърдечни смущения, т. е. със смущения в сърдечния ритъм, световъртеж, нежелание за работа са се избавили за кратко време от тези оплаквания благодарение на имела.

Те разказват, че се чувствуват добре и че работата отново им доставя удоволствие. Всеки ден три чаши чай от имел, приготвен в така нареченото студено накисване и пит на глътки през деня, ще нормализира и вашето сърце и кръвообращението ви и ще повиши трудоспособността ви.

По принцип би трябвало да се прави поне веднъж в годината шестседмично лечение с имел: всеки ден в продължение на три седмици се пият по три чаши, след това две седмици по две чаши и една седмица по една чаша на ден. В тези шест седмици кръвообращението и кръвното налягане са се възстановили.

За да може обаче това състояние да се задържи, би било целесъобразно всяка сутрин да се пие по чаша чай от имел в продължение на една година след това.

Жените също трябва да посягат към чая от имел. Нормализираното кръвообращение прекратява смущения в матката и менструацията, предимно силни месечни кръвотечения, както и продължаващи кървения след раждане.

При оплаквания в климактериума, свързани със сърцебиене, възбуда, чувство на страх и задух, чаят трябва да се пие няколко години наред. Тогава оплакванията изчезват напълно и жената повече не усеща да е в критическата възраст.

Пресният сок от имел може да отстрани безплодие у жената. Имелът трябва да се измие добре и както е мокър, да се изстиска в сокоизстисквачка. От него се взимат по 25 капки в малко вода – половин час преди закуска на гладно и вечер преди лягане. Капките от имел ги има и в аптеките.

В последно време имелът се прилага в медицината като противораково средство. Опитът постоянно сочи, че билките действуват прочистващо и болкоотблъскващо. Посягайте към тези помощници, за да се укрепи и запази здравето ви!

Приготвяне на чай:

Чаят от имел се приготвя само в студено накисване. Една препълнена чаена лъжичка имел се накисва в 1/4 литър вода и се оставя да пренощува, на сутринта леко се затопля и прецежда. Ако е нужно по-голямо количество за през деня, тогава чаят се съхранява в изплакнат предварително с гореща вода термос или пък се затопля на водна баня.

Тинктура: Готови капки от имел се купуват от аптеката.

Пресен сок: Пресни листа и стъбла се измиват и както са мокри се изстискват в сокоизстисквачка.

Приготвяне на мехлем: Пресните бели зърна на имела се разбъркват студено на кашичка със свинска мас (прилага се външно при измръзвания).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *