Български автори,  Изкуство,  История,  Келтски свят,  Символи

Наут, пазителка на древните гробници и келтите

04.10.2020г., от Новото познание, взето от:

https://novotopoznanie.com/naut-pazitelka-na-drevnite-grobnitsi-i-keltite/

Mystifying Megaliths: Knowth, Keeper of Ancient Tombs | Ancient Origins
снимка Pinterest

Зелените хълмове извън Ирландия крият повече история, отколкото изглежда. Коридорната гробница Наут /Knowth/, намираща се недалеч от Дъблин, е издържала тестовете и за време и за кръвопролития. Тя е крепост на ирландската власт, пазителка на най-добре запазените мегалитни гробници в региона.

Наут е направена от огромни мегалитни камъни. Подобни структури вероятно са служели за погребални и ритуални цели.

Knowth Passage Tomb | Ancient ireland, Celtic art, Ancient mysteries
снимка Pinterest

Мегалитните гробници представляват голяма камера, разположена в края на дълъг и извит коридор. На ширина самата камера е за не повече от един човек и в нея посетителят не може да стои изправен, но има и стая, вероятно за религиозни ритуали, която е по-висока.

Ирландският фолклор разказва историята на Енгъс, който поискал Наут за свое лично обиталище. Той се влюбил в прокълната и превърната в лебед смъртна принцеса. След като я търсил и намерил сред множество лебеди, те се оженили и заживели щастливо.

Вероятно мегалитните гробници са били места за религиозни ритуали. Откриването на оброчни дарове в мегалитната структура и извън нея показват, че може да е била посещавана по религиозни причини.

Съдейки по конструкцията на коридорите в могилата може да се допусне, че вероятно е имало астрономическа причина за използваните методи и за изграждането на мегалитните структури.

Ритуалните дейности в, около и/или през Наут вероятно са били свързани с движението на слънцето на изток запад и съответните богове.

В художествено отношение Наут съдържа огромно количество мегалитни произведения на изкуството- „типичните“ древни келтски символи диаманти и ромбове, за които обикновено се смята, че представят цикъла на слънцето или сезоните.

Огамическото писмо на ранните ирландци също е посветено на мегалитите, макар че е от около две хиляди години след гравирането на геометрични форми.

По време на неолита Наут е била изоставена като религиозен погребален обект. С началото на новата християнска епоха, обаче, щом се превърнала от свещена могила от мегалитни погребални камери в градище /укрепен населен пункт/, хората от късната желязна епоха я преоткрили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *