Ритуали,  Символи,  Традиции

Ще се осмелите ли да влезете във вещерския пръстен?

14.09.2015г., автор Антония Михайлова, от Epoch Times взето от:

В продължение на хиляди години внезапната поява на пръстени от гъби се смятала за признак на присъствието на свръхестествени сили. Тези пръстени, изглежда, се появявали за миг, понякога се местели от място на място по необясними причини.

Разкази за тъмни сили, които според поверията са образували тези аномалии, се предавали от поколение на поколение, създали много легенди и предания за тези вълшебни пръстени.

Гъбеният кръг (кръг на феите, кръг на елфите, вещерски кръг) е естествено явление. Гъбите създават пръстен или дъга в почвата и израстват през тревата, образувайки кръг. Някои смятат тези пръстени за добро предзнаменование, други – за лошо.

Размерът на тези пръстени варира от няколко сантиметра в диаметър до 50 метра и повече. Кръгът от гъби в Белфор, Франция, се смята за най-големия от откриваните някога, той е с диаметър 600 метра и е на 700 години.

Понякога може да има няколко кръга, те се припокриват, създавайки странни извити модели по тревата. Често тревата в пръстените е изсъхнала или с друг цвят в сравнение с тази отвън.

Вълшебни пръстени в мъх в Исландия. © Chmee2 / Valtameri
Вълшебни пръстени в мъх в Исландия. © Chmee2 / Valtameri

Съществуват много различни вярвания за вълшебните пръстени, като повечето от митовете са свързани с феи и други свръхестествени същества, танцуващи в кръговете.

Смятало се, че пръстенът служел като врата към приказно царство. Дори имало поверие, че кръговете били формирани от падащи звезди, удари от мълнии или че това било работа на вещиците.

Тези убеждения се съхранили през XIX век, когато имало строго предупреждение да не се влиза в кръговете, за да не се озове човек в кралството на феи, където неминуема гибел очаква човека.

Гъбен кръг на трева. Тези пръстени се смятат за вход в друго измерение, опасна област. © Unukorno / Flickr
Гъбен кръг на трева. Тези пръстени се смятат за вход в друго измерение, опасна област. © Unukorno / Flickr

Гъбените кръгове са известни по цяла Европа. Наричали ги пръстени на магове във Франция и пръстени на вещиците в Германия, където най-активни били във Валпургиевата нощ, 30 април, когато вещиците според поверието се срещат и провеждат тържество в чест на настъпването на пролетта.

В британската, скаандинавската, келтската и много други традиционни европейски култури се смята, че гъбените пръстени са създадени от елфи или феи по време на нощни танци. Такива събития били свързани с лунните нощи.

Снимки на голи и полуголи феи, танцуващи в пръстени, са били популярни във Викторианската епоха. Картина на Ричард Дад, 1842 г.
Снимки на голи и полуголи феи, танцуващи в пръстени, са били популярни във Викторианската епоха. Картина на Ричард Дад, 1842 г.

В Шотландия се смятало, че феите седят върху гъбите или ги използват като столове, докато в Уелс смятат, че гъбите са чадъри на феите. Дори сега хората в Уелс вярват, че пръстените обозначават подземен приказен град.

Гъбен кръг. © Josimda
Гъбен кръг. © Josimda

Уелският фолклор разглежда пръстена като знак на плодородие и богатство и твърди, че около тях е добре да пасе добитък и да се отглеждат селскостопански култури.

За разлика от него холандските легенди говорят, че безплодният център на пръстена е предизвикан от това, че дяволът е поставил там своя бидон с мляко.

В Австрия смятали, че летящи дракони са създали гъбените пръстени и само отровни гъби могат да растат наоколо.

Във Франция вярвали, че странните кръгове от гъби се охранявали от гигантски жаби, които проклинали всеки, който влезе в пръстена.

Не влизайте в пръстена

В стари времена смятали, че такива опасни места трябва да се избягват, тъй като те са свързани със злобни същества.

Ако се решите да влезете в пръстена, то можете да си заминете млади според много легенди. Също така можете да станете невидими за света на смъртните, но да не сте в състояние да излезете от кръга. Можете и да ослепеете или да ви накарат да танцувате около пръстена, докато не паднете от изтощение или безумие.

Изтръгване от вещерския кръг, илюстрация към книгата на Т. Н. Томас, 1880 г.
Изтръгване от вещерския кръг, илюстрация към книгата на Т. Н. Томас, 1880 г.

За да избегнете тази страшна участ, е необходимо да пробягате около пръстена 9 пъти, но не повече. Казват, че в кръга без опасност може да се влезе при пълнолуние, но само в посоката, в която се движи Слънцето през деня. Ако направите това, то можете да чуете как феите танцуват под земята.

Също така можете да хвърлите шапката си отзад напред, за да объркате феите и да не ви причинят вреда.

Може ли науката да обясни тайната на вещерските кръгове?

Този природен феномен е добре известен. Мицелът расте в плодородни, влажни почви. В добри условия от спорите ще се развиват гъби.

© Daniel Ullrich/Threedots
© Daniel Ullrich/Threedots

Гъбите изникват изпод земята и създават пръстен. Мицелът, движейки се от центъра навън и получавайки подхранване от органичната материя, се разлага в процеса на придвижване под земята.

Мъртвият мицел образува плътен, водоотблъскващ слой, който възпрепятства постъпването на хранителни вещества и влага на повърхността. В края на краищата земята и растителността във вътрешността на пръстена изсъхва и умира, но от външната страна на пръстена тревата остава сочна и зелена, тъй като при разлагането си мицелът освобождава торове.

Този цикъл може да продължи много столетия. Пръстенът расте и намалява, движи се из местността, радвайки едни хора и плашейки други.

Учените и до днес не могат да обяснят така наречените вълшебни кръгове в Африка.

В Намибия, в южната част на Африка върху пясъчни почви се образуват кръгли петна по неизвестни причини. Те изчезват след няколко десетилетия. Но учените изключват растежа на гъби в сушави местности. Местните предания обясняват тяхната поява с работата на духове и богове на природата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *