История,  Келтски свят

Викингите, изглежда, избягвали шотландците

23.09.2013г., Източник: Planet Earth взето от:

© Rob Burke/Wikimedia Commons

Първите скандинавски заселници на Оркнейските острови (архипелаг на север от Шотландия) вероятно не са контактували с местните жители в Ранното средновековие така интензивно, както се смяташе по-рано.

Археолозите бяха убедени, че контактите между двата народа (преди викингите да завладеят Оркни) са имали място.

За това според много изследователи говорят находки на гребени в шотландски стил, но от еленови рога, макар че елени там нямало. Нима не е очевидно, че това е свидетелство за търговия и мирно сътрудничество между скандинавските и шотландските заселници?

Уви (или ура!), анализът на колаген, съхранен в материала, от който се изготвяли гребените, показал, че предишните представи са неверни.

Изследователи от университета в Йорк (Великобритания) и техни колеги се заели с отчупени зъби от гребени, открити на Оркнейските острови и отнасящи се към предвикингската епоха.

Оказало се, че всички те наистина са изпълнени в шотландски стил, но от рогата на благороден елен и европейска кошута, които по това време обитавали Шотландия. А гребените в скандинавски стил били изработени от рогата на северен елен.

Очевидно всеки народ е използвал свои собствени материали.

Учените, анализиращи колагена и сверили го по базата данни на различни животни, не знаели в какъв стил са били изработени гребените, чийто материал разглеждали. Веднъж, за учудване на специалистите, попаднали дори на колаген от кит. Учените се хвърлили да препроверяват изследването и се оказало, че този гребен е произведен в напълно друг стил.

Тъй като анализът на колагена не уврежда образците и е сравнително евтин, той е подходящ за изучаването на много други древни артефакти, още повече че костите и рогата са доста разпространен материал.

Но изследването не решило всички въпроси. Макар че сега изглежда ясно, че ранните скандинавски заселници на Оркнейските острови не са търгували с шотландците, било интересно да се разберат подробности за търговията в самата Шотландия. Откъде в Оркни, където елените винаги са били малко, са се взели гребени от еленови рога?

Колонизирането на Северна Европа преди идването на викингите е една от горещите теми в съвременната археология. Доскоро се смяташе, че скандинавците са били най-смелите мореплаватели в историята на тази част от света, но последни данни намекват, че келтите (и вероятно англосаксонците) не са им отстъпвали.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Archaeological Science.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *