Български автори,  История,  Келтски свят

Ирландия – етническа палитра, събрала гърци, келти и викинги

вестник Атака, брой: 354/27.11.2006г., взето от:

http://arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=354&text=&fromDate=&toDate=&newsID=21995

В старата литература Ирландия е наричана с поетичното име Ерин или с латинското Хиберния. Малко известно е, че първи заселници на втория по големина от Британските острови, са били древните гърци.

Те създават из заливите и устията на реки колонии от типа на нашите Одесос, Месемврия и Аполония, но след около 3 века чумна епидемия покосява жителите им. Сетне, тъй като англо-саксонците и римляните пренебрегват острова, на него се заселват келтски племена от Шотландия.

През V в. св. Патрик, комуто е посветен националния ирландски празник 17 март, довършва християнизацията на Ирландия и тя се радва на златна епоха в културата си до VIII в., когато започват нашествията на викингите.

Настават размирици, прекратени от Брайън Бору в 1014 г. и нататък следват 150 години свобода от външно влияние. От 1169 г. обаче започва завладяването на страната от англичаните, за да изминат близо 800 години в националноосвободителни борби и военни конфликти.

Свободна ирландска държава е създадена едва през 1921 г., а от 1937 г. съществува суверенно Ейре. Борбата за пълно откъсване от Лондон на ирландците обаче не престава и се води с всички средства десетилетия наред.

През май 1972 г. на острова е проведен референдум за приемането на страната в ЕС (тогава още ЕИО), идеята е подкрепена от над 83 % от населението и от 1 януари 1973 г. Ирландия става пълноправна членка.

След направените мащабни инвестиции от САЩ, Англия, Франция и др., силно развитие отбелязват индустрията и технологиите, стандартът скача и затова днес страната е притегателна за емигранти от целия свят.


„История на Ирландия – Хората и събитията, оформили облика на страната“ проследява в хронологична последователност обществените процеси на острова. Авторът, Джон Маккормак е бил преподавател по история, математика и английски език в колежите Темпълоуг и Св. Конлет в Болсбридж.

Като страстен пътешественик, той е обиколил на длъж и шир Далечния Изток и Америка. Предишните му книги – „История на Дъблин“ и „Обратите на съдбата: какво стои зад най-известните ирландски битки и обсади“ – постигат небивал успех заради забавния им стил и умело вмъкнатите забавни анекдоти.

Този подход е използван и в настоящата: съчетани са митологични предания със сведения от документи, наред с любопитни подробности – как са готвили келтите, погребалните им обичаи, ирландските азбуки от VII и ХI в. и пр. Снимки няма; всички илюстрации са правени на ръка.

„Съвременна Ирландия и младият й, образован и оптимистичен народ, уверено гледат напред в бъдещето“, посочва авторът в самия край на книгата.

Издава: „Жар-Жанет Аргирова“, 2006 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *