Български автори,  Митология,  Традиции,  Храна и Кухня

Пелинът, набран при Пълнолуние, гони злите сили

автор: Петьо Любомиров взето от: sanovnik.bg

https://sanovnik.bg/n4-67470-%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82,%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B5,%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8

Пелин

Още в далечното минало пелинът е култивиран от хората. Растението има широко приложение в ежедневието и трайно се е настанило във фолклора и народната медицина. То е навлязло в културата на народите от Атлантическия океан до далечна Япония и Китай на Тихия океан.

Различни са поверията, придаващи на тази билка чудодейни свойства. Най-популярното от тях е, че ако пелинът е набран, когато Луната е пълна, той има най-силно въздействие.

Смята се, че само тогава пелинът има силата да прогони злите сили и духове от дома. Растението се изсушавала и с негова помощ се опушват всички тъмни ъгли и стаи в къщата, като по този начин не се позволява на нито един дух да се скрие.

За да не се върнат впоследствие в къщата злите сили и духове, на вратите си старите хора поставяли стръкове изсушен пелин. Поверията говорят, че с ритуалното опушване на домовете с пелин възстановява хармонията с природата и баланса между доброто и злото.

Друго популярно вярване, дошло на Балканите с келтите е, че с помощта на пелина хората могат да си пречистят душите. Това можело да стане само по време на лятното слънцестоене или Еньовден. Цялата общност се събирала и се наклаждали големи клади с дърва и див пелин.

Хората прескачали огъня и танцували около него, като по този начин пречиствали себе си. Тези ритуали са широко разпространени и днес в голяма част от България.

В съвремието пелинът е използван за отблъскване на бълхи и молци, както и за овкусяване на бира и вино. Аперитивът вермут е вино, овкусено с ароматични билки, но първоначално с пелин.

Освен това пелинът се използва в медицината като тонизиращо, стомашно, антипиретично и противоглистно средство. В миналото билката се е използвала да се отбиват кърмачетата поради изключително горчивия й вкус.

Пелинът е познат и на християнството. В Библията неговото наименование се споменава осем пъти. Поради характерния си вкус растението символизира и горчивата истина –знанието, което е неприятно, но наложително да се разбере.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *