Български автори,  Символи,  Традиции

ПРОЛЕТ В ТРИ МОДЕРНИ ЦВЯТА

07.04.2019г., от Къща & Градина, взето от:

Голямо е разнообразието от сортове и хибриди, които се отличават с интересни форми или багри. Все по-популярни са сортовете-джуджета и ‘плачещите’ дървета, които са предпочитани не само заради кокетния си вид, но и защото заемат малко място и са подходящи дори и за малките градини.

Сред пролетно цъфтящите декоративни храсти, ясно се откроява глогът (Crataegus), чиито красиви цветове го нареждат на едно от първите места в топ-листата на озеленителите. Глогът е представен от около 200 вида, които лесно хибридизират помежду си, давайки начало на над 1000 разновидности.

Глогът е бил почитан още от древни времена, когато елините са носили клонки по време на сватбените си процесии.

Във фолклора на келтите и галите глогът е отбелязвал входа към ‘света на духовете’ и се е свързвал с феите. Още от тогава се отделяло специално внимание на храста, който притежава не само декоративна стойност, но и ценни лечебни сили.

Интересно е, че в древните магически ритуали глогът се е използвал за лекуване на разбито сърце, а днес е известна лечебната сила на растението при сърдечно-съдови  заболявания. И така, популярността на храста е растяла през вековете, като днес несъмнено е достигнала нов пик – в света на озеленяването.

Обикновено глогът се използва за оформянето на жив плет, тъй като има не само плътно преплитащи се клони и гъсти листа, но и остри шипове. Тъй като глогът цъфти с красиви нежни цветове, той е популярен и като храст, подходящ за фокусна точка.

Баграта на цветовете може да варира от снежно бяло и нежно розово до ярко червено – едно пъстро попълнение в градината. Друга атрактивна черта са оранжево-червените плодчета, чиято топла багра озарява двора чак до зимата.

Сортовете C. crusgalli ‘Inermis’ и C. punctata ‘Ohio Pioneer’ са популярни с това, че нямат бодли и растат бързо. От вида C. laevigata са известни сортовете ‘Paul’s Scarlet’ (с розово-червени цветове), ‘Double White’и ‘Double Pink’ (с кичести бели и съответно розови цветове, но с малко плод) и ‘Crimson Cloud’ (с ярко червени цветове и плодове). От вида C. monogyna, класически глог за оформянето на бодлив плет, най-разпространен е сортът ‘Stricta’, отличаващ се с по-ограничения си на ширина растеж, бели цветове и гроздове с дребни цветове.

Има и много други разновидности, подходящи за различните цели на озеленяването – за жив плет, като единично растение за фокусна точка или ако предпочитате да обърнете внимание на вкусовите и лечебни качества на плодовете.

Друг интересен вид е познатата на всички ни ябълка (Malus spp.). Макар да се отглежда заради вкусните плодове, които намират място на трапезата на всеки българин, това дърво може да бъде използвано и като декоративно, тъй като цветовете му са не по-малко красиви от тези на други популярни орнаментални видове.

Освен това малко са дърветата, които могат да предложат това разнообразие от форми и размери на растението, в комбинация с различно обагрени цветове.

Ябълките, включително и киселиците, са идеални за целта на озеленяването, предлагайки над 700 разновидности. Сред тях има и сортове-джуджета, които са особено подходящи за градини с ограничена площ. Тези растения предлагат не само чудновати и кокетни форми, но и вкусни плодове.

Цветовете обикновено се появяват преди листата, като баграта им варира от бяло до розово и червено. Азиатските разновидности са предпочитани като декоративни представители, тъй като плодовете са по-пъстри и остават на дървото дори и след падането на снега – давайки цвят на градината и храна на зимуващите птици.

За любителите на изтънчената красота и екзотиката, японската вишна (Sakura) ще предизвика интерес. Дървото се е превърнало в символ на Япония, където буквално обсипва пейзажа с розовите си цветове през пролетта.

Сигурно сте виждали снимки, разкриващи невероятни гледки от страната, където тези красиви разцъфнали дървета се оглеждат в спокойното огледало на водата. Сега вече имате възможността да пренесете частица от Източната красота и на наша територия, като засадите японска вишна в градината си.

Присъствието на дървото ще преобрази  неимоверно излъчването на градинския пейзаж. С настъпването на пролетта, млечно-розовите цветове обсипват плътно всяко клонче на дървото, превръщайки го в буен водопад от цветя.

Тази разкошна гледка се разкрива още с първите топли пролетни дни и продължава чак до началото на май. Една от най-известните разновидности на японската вишна е ‘Somei Yoshino’, чиито цветове са почти бели с бледо розова основа. Друг сорт е‘Yaezakura’, който очарова с едри цветове с плътни ярко розови венчелистчета.

Интересна е и плачещата форма ‘Shidarezakura’, чиито извити клони падат надолу към земята, носейки каскади от розови цветове.

Присъствието на японска вишна преобразява пролетната градина в място, изпълнено с чар и красота, с нотка на източна екзотика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *