Български автори,  в чужбина,  Келтски празници,  Келтски свят,  Традиции

Маршрут Кабът – парче от изчезналия шотландски Запад

15.03.2013г. автор: Ивалина Ненова взето от:

https://www.nasamnatam.com/statia/Marshrut_Kabyt_parche_ot_izcheznaliia_shotlandski_Zapad-2506.html

Свързан с останалата част от Нова Шотландия чрез тесен павиран път над водата, остров Кейп Бретон е толкова шотландски, колкото е възможно от тази страна на Атлантика.

Той е място, където културното влияние на първоначалните френски заселници е било интегрирано отдавна, когато хиляди шотландски фермерски семейства нахлуват тук между 1770 и 1850 г. Приликата на тези земи с добрата стара родина несъмнено ще да е било примамлива, с планините и спускащите се рязко в морето стръмни скали, но всъщност страхотната гордост е запазила шотландските традиции живи до днес, проявени в музиката, изкуството и дори малко в езика.

И природните красоти, и островната култура са задължени много на 296-километровия маршрут „Кабът“, наречен на родения в Италия мореплавател Джовани Кабото (известен и като Джон Кабът), който отплава от Бристол, Англия, след като чува за първото пътешествие на Колумб и слиза на сушата на остров Кейп Бретон през 1497 г.

Следвайки живописната, скалиста брегова линия около националния парк „Кейп Бретон Хайландс“, маршрутът е един от най-живописните в Северна Америка, преминавайки покрай рибарски селца, невероятно запазени долини и наблюдателни позиции, от които често може да зърнете финвали и минвали, хранещи се във водите долу.

Най-спиращ дъха от всичко е 43-километровата отсечка от Четикамп на север до залива Плийзънт, с неговите забележителни гледки на западния бряг. Можете да пропътувате маршрута „Кабът“ за един ден, но ще си направите лоша услуга. Вместо това, излизайте за разходка пеша по някоя от над трийсетте пътеки в парка  площ 1500 км2 (повечето от които са твърде леки) или спрете в някое от рибарските селца по маршрута „Кабът“, като например Плийзънт Бей, с население 350 души.

По източния бряг град Ингониш е мястото, където се намира „Келтик Лодж“, блестящо бял, с червен покрив, курортен хотел в стил „Тюдор“, разположен върху една толкова тясна ивица земя, че се чувстваш като на остров.

Гледките са поразителни, както и близкото голф игрище „Хайланд Линкс“, което е нареждано сред най-добрите в Канада. На север оттук малките идилични водопади Мери Ан са вероятно най-посещаваният водопад на острова.

На юг, в Саут Гут Санта Ан (където маршрутът „Кабът“ започва официално), Гелският колеж за келтски изкуства и занаяти е домакин на ежегодния Гелик Мод, ден на традиционния гелски език и песни със семинари, вечеря с риба треска и кайлий (ceilidh), с традиционна музика и танци.

Неговият музей, Голяма зала на клановете, очертава историята на шотландците в Кейп Бретон. През октомври деветдневният фестивал „Келтски цветове“ се провежда из целия остров с концерти, лекции и семинари по гелски фолклор, тъкане и свирня на гайда.

Къде: Нова Шотландия (Нова Скотия), Канада

Кога: юни – септември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *