Български автори,  История,  Келтски свят

Замъкът Дромоланд – величественият микрокосмос на историята

14.10.2011г., автор: Ивалина Генова, взето от:

https://www.nasamnatam.com/statia/Zamykyt_Dromoland_velichestveniiat_mikrokosmos_na_istoriiata-1848.html

Замъкът Дромоланд, Лимерик, Ирландия

Великолепен родов дом на една от малкото местни келтски фамилии с кралска кръв, замъкът Дромоланд е построен през 1543 г. от О’Брайън, барони на Инчикуин, преки потомци на Върховния крал Брайън Бору, храбрия водач при една победа над датчаните през 1014 г.

Днес осемнайсетият барон на Инчикуин все още живее в земите (но с тия 1480 декара не очаквайте да го видите в залата за закуска или по време на следобедния чай).

Внушителна отвън, отвътре тази масивна грамадна сграда е изненадващо интимна – албум на ирландската история, където образцовото обслужване, изисквано от О’Брайън, все още преобладава. Величествената елегантност на Дромоланд е най-видна в театралната среда на неговата трапезария с висок таван.

Домашни специалитети, като „Дромоландско сърнешко със смокиново чътни“, придават нова изтънченост на местната кухня. Възможно е никога да не напуснеш земите, ако не е съблазнителната близост на легендарното голф игрище „Балибъниън“, на 112 км оттук, и „Лахинч“, „Сейнт Андрюс“ на Ейре“, само на 56 км.

Собственото голф игрище на Дромоланд с 18 дупки служи прекрасно като алтернатива, а луксозният СПА-център, конната езда и стрелбата ще предразположат неиграещите голф.

Една задължителна разходка е на половин час с кола до близките стръмни скали Мохер, нареждани сред ирландските най-драматично красиви природни забележителности. Извисяващи се величествено 210 до 370 метра над Атлантическия океан, тези мрачни стени от покрит с мъх варовик се простират на 8 км между Главата на вещицата и Кулата на О’Брайън.

Къде: Нюмаркет он Фъргъс, (24 км от Лимерик), Клеър, Ирландия
Най-добро време: май-октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *