Български автори,  Келтски свят,  Храна и Кухня

Какво не знаете за ирландската кухня?

автор: Елица Христова, от https://gotvach.bg, взето от:

https://gotvach.bg/n5-56109-%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B5_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5_%D0%B7%D0%B0_%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F?

Ирландско стю

През 17-и век Оливър Кромуел завладява Ирландия и поставя началото на новата ирландска кухня. До този момент в Ирландия процъфтява производството на мляко, сметана, масло и сирена.

Под влияние на английските нашественици келтите са прогонени от своите плодородни източни земи в каменистата пустош на западната част на острова.

Единственият начин за препитание се оказва отглеждането на картофи. Така ирландците се превръщат в най-големите консуматори на картофи в света.

Тъй като Ирландия е остров – рибата и морските дарове, най-вече мидите, намират естествено своето приложение в кулинарния живот. От месата най-популярни са телешкото и свинското, като през Средновековието телешкото е било храна за богатите, а свинското – за бедните.

Интересен е фактът, че в Ирландия почти не се консумира овнешко месо, но за сметка на това козето е много популярно. Агнешкото месо пък се приема като деликатес.

Ирландска закуска

Ирландците използват специален начин за готвене на пернат дивеч. Птицата се покрива изцяло със слой от кал, слага се под силен огън в пещ и когато се опече, се разчупва калта. Кожата и перата падат заедно с калта.

Важно място в храната на ирландците заемат супите – най-често с овесено брашно и зеленчуци, главно праз и кресон. Обикновено те са много богати и могат да се използват като основно ястие.

За национално ястие се приема ирландското стю – овнешки гърди, задушени с картофи в силно подлютен лучен сос.

Безспорен лидер сред зеленчуците са картофите, популярни са също така и зелето и ряпата.

Известна в кулинарния свят е ирландската закуска, която се състои от пържено или печено месо, бекон, яйце, кренвирш, пържени домати, пържени картофи и бял или черен пудинг.

Barm Brack

Традиционни ястия, с които Ирландия се гордее изключително много, са картофените питки, печената сьомга, ирландската кървавица и паят с пушена [треска].

Символичният хляб със сушени плодове е друго ястие, характерно за кухнята на Ирландия. Този плодов хляб се превръща в своеобразен кулинарен символ на Ирландия, като името му идва от думата breac, което означава пъстър. Съществуват две основни рецепти: Barm Brack – който се приготвя с мая, и Tea Brack – приготвя се с бакпулвер.

Още апетитни рецепти от ирландската кухня: Ирландски соден хляб, Ирландско задушено с овнешко месо, Стю с агнешко месо, Панирани дъблински скариди, Печена сьомга по белфастки, Ирландски палачинки, Варен кейк, Колканон, Ирландски хляб, Ирландско кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *