Други,  Митология,  Символи,  Традиции

Люляк – съчетание на изразителност и благоухание

08.01.2016г., взето от: https://parfium.bg/blog/post/ljuljak-suchetanie-na-izrazitelnost-i-blagouhanie

Знаете ли кой е ароматът, който приветства пролетта ?

Легендата гласи, че един ден, в началото на Април, богинята на цветята и красотата започнала да буди слънцето, надявайки се по-скоро да усети промяната, която пролетта ще донесе – да чуе птичата песен и да види разцъфналите цветя. И така слънцето, заедно със своята спътница – богинята на дъгата Ирида, слязло на земята.

Богинята на цветята и красотата била изпълнена с щастие. Тя смесила цветовете на дъгата с лъчите на слънцето и започнала да ръси с тях ливадите, планините, дърветата … Смята се, че там където попаднали лилавите багри се появил люлякът.

Люляк - съчетание на изразителност и благоухание

Легендите са много и съществуват от край време. Дори сега да не вярваме в богове и богини, не можем да отречем, че те въплъщават природата. Така люлякът е символ на пролетта, на свежестта, на прераждането.

Люлякът също така въплъщава любовта. В миналото розата и люляковите цветове са били символ на изгарящата обич и цвете, подарявано от любимия на любимата. Ароматът на растението действа изключително успокояващо на нервната система и ни кара да се отпуснем и да забравим тревогите за момент. Не случайно в песента си „Люляково вино”, Нина Симоне как от люляковият аромат вижда това, което иска да види и е това, което най-много желае да бъде.

Растението люляк (Syrinda) представлява декоративен храст от семейство Oleaceae. Произхода от Персия, но е широко разпространено из цяла Европа и Азия. Цъфти през пролетта, с големи  и изящни ароматни съцветия, с богата цветова гама – от снежнобели, кремаво-жълти, розови, светлосини до лилави, пурпурни, виолетови цветчета.

Приложение

Цветовете на люляка са силно благоуханни. Повечето люлякови храсти имат тежък, сладък и неповторим аромат. В ароматерапията се използват за създаване на по-добро емоционално състояние и имат успокояващ и релаксиращ ефект. В парфюмерията ароматът на люляка се съчетава прекрасно с портокал, роза, мускус и сандалово дърво. Люлякът се използва главно за парфюми, предвидени за нежния пол, тъй като подчертава невинността и нежността на жената. Ето някой от нашите предложения с парфюмни нотки на люляк :

Apres l’Ondee Guerlain

Contradiction Calvin Klein

French Lilac  Pacifica

Guilty Intense Gucci

Eclat d ` Arpege Lanvin

Love Chloe

Pleasures EDP Estee Lauder

Pur Desir de Lilas Yves Rocher

Sha Alfred Sung

 Въпреки това нотки от аромата на растението има и в мъжките парфюми. Като например:

Lilac Vegetal Pinaud Clubman

Kenzo L’Eau Par Kenzo EDT

Келтите смятали аромата на люляка за нещо магическо, мистично. Смятало се, че миризмата му може да ги отведе в други светове. Символ на чистотата и прераждането, люлякът става един от най-търсените аромоти.

Ако сте романтична и чувствителна натура, то люляковият аромат би ви подхождал прекрасно. А вие имате ли любим парфюм с аромат на люляк ? Кой е той? Споделете с нас !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *