История,  Келтски свят

Правят тунел край Стоунхендж

12.09.2017г., взето от: https://novini.bg/sviat/eu/443274

Правят тунел край Стоунхендж
Getty Images/Guliver

Британското правителство одобри днес план за изграждане на тунел близо до древния мегалитен комплекс Стоунхендж, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Стоунхендж, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, се намира в югоизточната част на Англия. Годишно обектът привлича над един милион туристи, хипита и защитници на древната келтска култура и традиции. Много хора идват там особено в дните на лятното и зимното слънцестоене. Камъните на Стоунхендж са подредени така, че те оформят перфектна рамка за изгряващото слънце в средата на лятото и за залязващото слънце в средата на зимата, като това допринася за мистичния характер на мястото.

Но от десетилетия насам тази мистичност бе нарушавана от шума и „аромата“ на изгорели газове от автомобилите от съседния път А303. Той е особено натоварен, тъй като е част от основната магистрала, свързваща Лондон с графствата Девън и Корнуол.

След години на дебати и консултации правителството най-накрая одобри план за прокопаването на тунел с дължина от около 3 километра. През него именно ще минава този участък от пътя А303, който сега минава покрай Стоунхендж.

Проектът ще струва 1,6 милиарда паунда (1,8 милиарда евро). Според британския държавен секретар по транспорта Крис Грейлинг тунелът ще направи придвижванията в района по-бързи и няма да има задръствания. Въздухът в района ще стане по-чист и това ще е от полза за населението и за туристите, прииждащи към Стоунхендж, твърди правителственият представител.

Критици на проекта твърдят, че прокопаването на тунела може да повреди някои от археологическите обекти от неолита и бронзовата ера, с които е осеян районът около Стоунхендж. Правителството твърди, че е взело тези опасения предвид. Тунелът ще следва трасето на досегашния път, но ще е с 50 метра по-далече от Стоунхендж, за да се избегне именно нанасянето на щети върху археологическите обекти.

Планът за тунела породи и друго безпокойство. Мястото, на което трябваше да е входът за тунела, щеше да наруши гледката към залязващото слънце в средата на зимата. След протести в плана бяха внесени промени, така че гледката да се запази.

Стоунхендж е построен на етапи между 3000 и 2300-ата година преди Христа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *