Литература

За любителите на келтския сумрак и хумора – „Зелени сенки, бял кит“ от Рей Бредръби

24.06.2014г., от Kafene.bg взето от:

За любителите на келтския сумрак и хумора – "Зелени сенки, бял кит" от Рей Бредръби

На книжния пазар излезе книгата на Рей БредбъриЗелени сенки, бял кит“ (Превод, Деян Кючуков, стр. 280, цена: 14 лв, Издателство „Сиела“). Откъс от книгата прочетете тук.

Когато известен писател, егоцентричен филмов режисьор и огромен, зъл бял кит се съберат на Изумрудения остров, резултатът е по-безценен и от гърне злато. Никой леприкон не може да сътвори такива неустоими ситуации и запомнящи се характери – тази магия извира от самия повелител на перото – Рей Бредбъри.

През 1953 г. младият писател е призован в Ирландия от блестящия, но ужасяващ титан на киното, Джон Хюстън. Задачата на плахия творец е да улови на хартия най-свирепия от всички зверове в литературата – Моби Дик – под формата на сценарий, по който великият режисьор да започне да снима.

Но от мига, в който стъпва на ирландска земя, авторът се впуска в неочаквана одисея, по-завладяваща от всичко, което е дръзвал да си представи. Той постепенно опознава тази забулена от мистерии страна и нейните изкусително изплъзващи се обитатели.  

Запознайте се със симпатични терористи от ИРА, с подпийващи свещеници, дяволити драматурзи и с компанията от кръчмата на Хийбър Фин. В една страна, където митовете са реалност, поезията е в изобилие, а превратностите на съдбата винаги са повод за празнуване, „Зелени сенки, бял кит“ е най-великолепната обиколка на Ирландия, която ще изживеете някога, с неустоимия Рей Бредбъри в ролята на ваш възторжен екскурзовод.

ЗЕЛЕНИ СЕНКИ, БЯЛ КИТ
 
Рей Бредбъри
 
„Една от най-увлекателните книги във впечатляващата петдесетгодишна кариера на Бредбъри.” – Тайм
 
„Възхитително лирична, поръсена с хумор екскурзия из бъбривата и мъглива Ирландия.” – Нюздей
 
„Зелени сенки, бял кит” е задължителна за всички любители на келтския сумрак, във всички негови причудливи превъплъщения.” – Атланта Джърнъл
 
„Триумфът на Бредбъри” – Къркъс Ривюс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *