Български автори,  Митология

Богинята Мориган

автор: Илияна Ангелова, взето от: https://sanovnik.bg/n3-105633-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD

The Morrígan: The Goddess Of War | Marvel Amino
https://aminoapps.com/c/marvel/page/blog/the-morrigan-the-goddess-of-war/066W_W6xFkujmrpeoqXwrnN8mJ4a0ePdYbz

Предримските божества на келтите се наричат Демиурзи. Те са богини – майки или богове на различни природни сили. Отговарят за всичко, което хората не успяват да си обяснят, нито да разберат в живота.

Келтските богове са безсмъртни, а някои от тях са триединни. Смята се, че идеята за триединството на християнския бог е заимствана от келтите, а не е гръцко влияние.

Един от най-ярките и запомнящи се примери за триединно божество е Мориган /Morrigan/ – богинята на войната и смъртта в боя. В превод от ирландски името на тази важна за келтите богиня се превежда като Кралица на призраците, а също като Велика богиня, напълно в съответствие с нейната природа.

Богинята Мориган може да се възприеме като едно божество, но в същото време и като проявление на другите три богини на войната – Ярост, Война и Врана.

Самата богиня Мориган не взима пряко участие в бойните схватки, но неизменно присъства на бойните полета, използвайки могъществото си, за да накланя везните в една или друга посока. Тя се появява пред героично сражаващите се бойци в образа на врана, красавица, вълчица или старица.

келтската богиня мориган

Ако се направи сравнение със скандинавската митология, тя играе същата роля, както валкириите – предвещава смъртта на участниците в сражението. Според легендата тя измива броните и мечовете на тези, които ще бъдат убити в битката. Според митологичните представи Мориган може да бъде видяна след битка – как вдига телата на мъртвите войни.

Мориган се отъждествява и със сексуалността и плодовитостта. Тя изкушава героите, за да им даде победата в замяна на ласките им. Героят Кухулин я отблъсква и си спечелва нейната омраза. Тя му пречи в битките и накрая той е убит.

Goddess morrigan | Art, Monster art, Dark art

Култът към богинята Мориган е придружен с магически ритуали, тъй като тя не се бие на бойното поле, а действа по магически начин. С тези похвати богинята на смъртта събужда яростта в боя или взима жизнената енергия на този, който трябва да загине в битката. Тя е тясно свързана с психиката на героите и затова я изобразяват в червено, като цвета на кръвта.

Интересна подробност е, че в легендите за крал Артур тази богиня присъства под името Моргана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *