Келтски свят

Лилавите пейзажи на остров Ман

09/2015г., от history.nakratko.bg взето от: http://historynakratko.blogspot.com/2015/09/blog-post_72.html

Това е гледката, която се открива пред погледа на разхождащите се по крайбрежните пътеки на остров Ман в Ирландско море. Лилавият килим, застлал хълмовете, е от разцъфналото растение калуна (Calluna vulgaris).

Авторът на снимката Михаел Бак разказва, че останал „поразен от красотата на пейзажите на остров Ман през това време на годината. Калуната се простира на обширни площи и с цветовете си превръща околността в неповторима гледка“.

Остров Ман е сравнително млад – появил се е преди около 8500 година в епохата на мезолита, когато заради топящите се след ледниковия период ледници под вода остава ивицата земя, свързваща го с останалата част на Британия. Историята на острова условно може да се раздели на три етапа – келтски, скандинавски и британски.

През първата половина на XIV век островът не веднъж преминава във владение ту на Англия, ту на Шотландия, но към средата на века правото да го владее окончателно остава за Англия.

Днес на острова с площ от 572 кв.км живеят около 85 000 души. Води се коронно владение на Великобритания, но не влиза в състава на Обединеното кралство и не се ползва със статута на задморско владение (коронните земи никога не са имали колониален статут).

Островът разполага със собствена валута, която се използва едновременно с английските лири и шотландските банкноти. Заради това, че на острова няма никакви ограничения за скоростта на придвижване с моторни средства, мястото е избрано за провеждане на смятаното за най-опасно в света състезание за мотори Isle of Man TT, а според историята – и най-старото провеждано в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *