Български автори,  История

Каква е разликата между Англия, Великобритания, Обединеното кралство и Общността на нациите?

22.09.2017г., автор Danni / Дани Хау, преводачески услуги  взето от: http://translations.bright-and-sparkling.co.uk

Каква е разликата между Англия, Великобритания, Обединеното кралство и Общността на нациите?

Не само много хора грешат употребата на Англия, Великобритания и Обединено кралство, но и някои български официални институции допускат същите грешки; съдя от документите, които те издават с идеята да „важат за Англия и Великобритания“. Често ме питат за  разликата между Англия и Великобритания, затова предлагам да изясним въпроса тук и сега.

Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия (the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) е пълното политическо наименование на съюз от четири държави:

Англия – най-голямата от всички, със столица Лондон;

Шотландия – столица Единбург,

Уелс – столица Кардиф,

Северна Ирландия – столица Белфаст.

Столицата на Обединеното кралство е също Лондон.

Всяка от тези членки има свой парламент. Шотландия има свои шотландски паунди, дори банкнота от 1 шотландски паунд. Да пускат в обращение тези банкноти имат право три шотландски банки – Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland ѝ Clydesdale Bank. Макар че шотландски паунди трябва да важат в цялото Кралство, на много места ги отказват, включително и от някои банки.

Всяка от членките има свой официален местен език, заедно с английския, свой флаг, официални празници и т.н.

Исторически Обединеното кралство започва през 1707г. с подписването на Договора за съюз (Treaty of Union) и тогава се нарича Обединено Кралство Великобритания и Ирландия. Случва се при управлението на Джордж III. Също от тогава се появява длъжността Премиер министър (Prime minister), макар че официално терминът е приет от Парламента едва през 1805г. Първият премиер министър на Обединеното кралство е Сър Роберт Уолпол.

През 1920г. Ирландия се разделя на две – Република Ирландия, със столица Дъблин и Северна Ирландия, със столица Белфаст. Северна Ирландия остава в Кралството.

Така се оформя политическото наименование Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това е същото както за България казваме Република България.

Великобритания

Великобритания е по-скоро географско наименование. Тя включва трите държави, които се намират на „големия остров“, чието име е Британия – Англия, Шотландия и Уелс. Северна Ирландия не участва, защото е на остров Ирландия.

Общността на нациите

Общността на нациите (Commonwealth of Nations) или Британската общност, както преди се наричаше, е модерната дума за „империя“. Казано по друг начин, това е съюз от 52 държави, бивши членки на Британската империя, а тя е известна като „Империята, където слънцето никога не залязва“.

Била е оцветена в розово на картата и е заемала една четвърт от целия свят. Затова и до днес много британци споменават с въздишка „розовото на картата“, но носталгията им е излишна, защото съвременната „империя“ е не по-малко впечатляваща. Ето само някои от членовете на Общността: Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Пакистан, Бангладеш, Южноафриканската република, Антигуа, Барбадос, Бахамите, Кипър, Мозамбик, Папуа Нова Гвинея, Шри Ланка, Танзания, Замбия,  Уганда, Сингапур и така нататък, до 52. Столицата на Общността на нациите е Лондон, официален държавен глава е британският монарх.

В обобщение:

  • Великобритания = Англия, Шотландия и Уелс
  • Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия = Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия
  • Англия = Англия
  • Общността на нациите (преди Британската общност) = Обединеното Кралство плюс 51 държави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *