Български автори,  История

Пристанищният град

27.12.2008г., взето от: https://profit.bg/imoti/turizam/pristanishtniyat-grad/

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Vidin_003.jpg/550px-Vidin_003.jpg
Уикипедия

Първото голямо българско пристанище на Дунав. Градът на втория мост над реката. Това е Видин.

Той е разположен в Северозападна България, на брега на най-голямата река у нас. Освен че е речно пристанище, през него минават два европейски транспортни коридора, което го прави важен кръстопът. Съвсем близо до града се намира и фериботен комплекс, който свързва българския бряг с румънския град Калафат.

https://static.bnr.bg/gallery/8a/medium/8a0c43a920694b2c02ad8a35457f4710.jpg
Уикипедия

Видин има многовековна история. По тези места през древността е било разположено древното келтско селище Дунония. На негово място по-късно римляните са изградили крепостния град Бонония, наречен от българите Бдин или Бъдин. Впоследствие той се превръща във Видин – един от главните градове в областта по време на Римската империя.

През Второто българско царство цар Иван Срацимир създава Бъдинското царство. Неговото съществуване обаче е само 32 години, защото България става жертва на османското нашествие. Градът обаче запазва важното си значение и през следващите хилядолетия.

Област Видин е с най-малобройното население на България. От тук идва и главният проблем в района – преселване на младите към по-големите градове и застаряване на населението. За развитие на икономиката и откриване на нови работни места големи надежди се възлагат на – Дунав мост 2 – вторият мост над реката между България и Румъния.

Изграждането на съоръжението започна през 2007 г. Строителството трябва да бъде завършено на 29 октомври 2010 г. През миналия месец пък стана ясно, че преките инвестиции в регионалната икономика в периода на строителство ще са около 60 млн. евро.

Наскоро в града отвориха врати голям хранителен хипермаркет, както и такъв за техника. Общината спечели и два проекта за изграждане на депо за битови отпадъци и за пречиствателна станция на обща стойност от около 8 млн. лв.

За съживяване на икономиката Видин може да разчита и на туризма. Една от главните забележителности на града е крепостта Баба Вида. Строежът й е започнал през 10 век, а преди това на мястото е имало римски наблюдателен пункт. Крепостта е служела за защита на Видин през почти цялото Средновековие. Според исторически сведения по време на Първото българско царство е издържала на обсада близо осем месеца.

Баба Вида е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир, когато е била част от Бъдинското царство. Тя изпълнява ролята си и по време на османското робство, а след Освобождението е превърната в крепост-музей.

Добре запазени са и бившият конак и Кръстатата казарма, които днес също са превърнати в музеи.

Почитателите на религиозния туризъм могат да посетят видинската катедрала „Свети Димитър“, която е втората по-големина в България – след софийската „Александър Невски“. А любителите на природата трябва да видят Крайдунавската градска градина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *