Български автори,  Традиции

Върбинка против умора, изтощение и стрес

Още за полезните свойства на билката върбинка и как да я отглеждаме

автор: Мая Петрова, от hera.bg, взето от: https://www.hera.bg/s.php?n=5111

В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната на много народи и се включва в древни култури. Смятана е за пречистваща билка, с която се отблъскват лоши сили. Келтските племена я окачвали в домовете си. Смятало се, че гони вампири, таласъми и всякакви нечисти същества. За древните римляни и за гърците била магическо и свещено растение, което символизирало брака и защитавало от уроки.

Извън преданията и легендите, които се носят за нея, върбинката е обикновено, тревисто многогодишно растение, разпространено основно по буренливи места и като плевел. Произхожда от Европа, принадлежи към семейство Покритосеменни. Използва се като билка за лечение, както и като прекрасно балконско цвете, което ще ви плени с пъстротата и нежността си. Тя не изисква особени грижи и радва с красиви светловиолетови и розови цветчета. Времето на цъфтеж е от май до октомври. Тогава се и събира надземната част на растението, която се суши на сянка и се използва като помощно средство при лечението на доста заболявания.

Лечебни съставки

В химичния и състав влизат алкалоиди, гликозидите вербенин и вербеналин, както и дъбилни вещества, слуз, танини, минерални соли, витамин С, инвертин, терпенови алкохоли и др.

Свойства

В аюрведическата медицина се е използвала като контрацептив. Още в древността е била известна с успокояващия си ефект и със способността си да лекува ревматизъм. Също така се вярва, че тази билка стимулира кърмата. Към днешна дата се слави основно с укрепващото си действие при изтощение, както и при нервна и психическа умора и като диуретично средство при задържане на течности в организма. Използва се още при температура и простудни заболявания на горните дихателни пътища. Има противовъзпалително действие. Отразява се добре при лечението на ендокринни проблеми. Кашата от пресни листа от билката може да се използва като компрес върху рани гарантира по-бързото им заздравяване. Ароматът на тази билка също има положително действие върху организма- действа ободряващо и прогонва стреса.

Спокойно може да и се доверите, когато:

  • Чувствате тежка физическа или психическа умора
  • Не можете да се справите със състояния като безсъние и депресия
  • Имате главоболие, парадонтоза или зъбобол
  • Задържате течности
  • Сблъскали сте се с проблеми с черния дроб
  • Имате анемия
  • Боли ви гърло и кашляте
  • Страдате от ревматизъм или ишиас
  • Имате пясък и камъни в бъбреците
  • Борите се с проблемна кожа и акне

Начин на употреба:

Две супени лъжици нарязани стръкове от върбинка се заливат с 0,5 л вода и се варят не повече от 5 минути. След изстиване и прецеждане, отварата се изпива на 4 пъти по около 100 мл. Тази рецепта се използва и външно при лечение на рани, както и за измиване на лицето при акне и различни видове обриви.

Предупреждение:

Избягвайте я по време на бременност и следете дозата- ако я превишите, е възможно да предизвикате повръщане. Задължително е да се консултирате с лекар или специалист в билковата аптека, преди да започнете приема. Уведомете и лекаря си, че взимате върбинка, ако ви предпише лекарство.

Стайно растение

Върбинка е едно от най-лесните за отглеждане цветя у дома. Идеална е за висящи кошници и сандъчета. Цъфти на туфи от началото на пролетта до началото на есента. Единственото, за което трябва да следите е да не прекалявате с поливането и (лесно загниват корените) и да и осигурите целодневна слънчева светлина. Препоръчително е също така редовно да премахвате прецъфтелите и цветчета, защото иначе растението спира да дава цвят. Върбинката е много нежно и приятно цвете, което ще ви бъде и лечител. Затова- украсете терасата си с него…още сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *