Келтски свят,  Традиции

Корнуол – сурово и красиво място на южния край на Англия

взето от Банкер Daily: https://www.banker.bg/sviat/read/kornuol-surovo-i-krasivo-miasto-na-iujniia-krai-na-angliia

https://cdn0.banker.bg/uploads/2017-09/273512/full_tablet_547244ad-9576-4b4e-8700-1b37f2d1a6d8.jpg
Сент А́йвс (на английски: St Ives, на корнуелски: Porth Ia) – крайбрежно градче в Корнуол, специализирало се в развитието на туризма.

И в Англия могат да се намерят места за екскурзия и почивка. Графство Корнуол е едно такова. С екзотичния си пейзаж и незабравими преживявания то ви кани за следващото вълнуващо пътешествие. Още повече, че немалко българи го „познават“ и от книгите на Роузамънд Пилхер или филмите по тях.

Корнуол е в най-южната част на Англия. На това място ще откриете всичко, което ви трябва за една приятна лятна почивка – плаж, слънце, пясък… И няма нищо изненадващо в това след като графство Корнуол е „заобиколено“ с 522 км брегова линия. Нюкуей, разположен на северните брегове, пък е известно място за сърфистите.

Тук ще откриете и спиращи дъха природни гледки, и традиционните английски градини. А ветровете на Атлантика и Келтско море оформят скалистите му брегове, сред които се крият важни пристанища по крайбрежието.

Корнуол може да ви изненада и с редица традиционни кулинарни лакомства и добри ресторанти. Още повече, че храната е местно производство: сирена, плодове, зеленчуци, морски дарове и месни деликатеси, които ще ви изкушават по време на престоя ви в графството. Естествено рибата е силно застъпена в местното меню.

Около 5 млн. туристи годишно идват тук, като повечето са от Великобритания. И може би най-важното – Корнуел е място, на което могат да се избегнат тълпите от туристи.

Корнуол (на английски: Cornwall) – историческо, церемониално и административно графство в региона Югозападна Англия (South West England), е един от деветте и най-големия по площ регион в Англия. Той обхваща седем графства с обща територия от 23 829 кв. км и население от 4 928 458 жители. Корнуол е доста отдалечен от Лондон – на над 400 км.

Графството Корнуол е разположено на полуостров в най-югозападната част на страната. До 18 век значителна част от населението му говори на келтския корнуолски език (корниш), който е признат официално от Короната през 2002 година. Център и най-голям град на административното графство Корнуол е Труро.

Знамето на св. Пиран се счита от националистите за знаме на Корнуел. Според легендата светията закрилник на полуострова видял бялото (калая) сред въглищната пепел (черното) и днес това са цветовете на флага на  Корнуел.

Графство Корнуол не бива да се бърка с херцогство Корнуол, чиято земя е разпръсната по територията на 23 графства в Англия и Уелс. То е частно владение на наследника на британския престол и е източник на неговите лични доходи.

За обозначаване на територията на полуостров Корнуол, на която в средните векове е било разположено едноименното келтско кралство на бритите, в английската историография се използва термина Западен Уелс. В същото време съвременният Уелс (на английски: Wales, на уелски: Cymru – Къмри), една от четирите съставни части на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия) е известен като Северен Уелс.

На полуострова се срещат редки растения, като Корнишовата гарига, което се е превърнало в емблема на графството. Климатът на Корнуол в сравнение с другите части на Британия е мек и слънчев. Почти никога не пада сняг заради влиянието на атлантическите течения. Годишната температурата е около 12 градуса и без големи отклонения в амплитудата.

Корнуол е вдъхновил много от новелите на Дафни дю Морие, по една от които е сниман шедьовърът на Алфред Хичкок – „Птиците„. Тук е живял всепризнатият автор на шпионски романи Джон Ле Каре. Действието от втората част на операта „Тристан и Изолда“ на Вагнер се развива в Корнуел.

Роузамънд Пилхер сигурно е най-известното име от региона. Британската писателка е родена на 22 септември 1924 г. в село Лилант, графство Корнуол. А с романите си направи Корнуол известен по целия свят. С екранизациите по тях пък той стана и „видим“. Фамилията Пилхер получава след женитбата си с Греъм Пилхер като приема неговата фамилия. От съвместния си брак имат чeтири деца. Днес тя живее и работи в град Дънди, Шотландия. Започва да пише през 1949 г., а след 2000 г. преустановява писателската си дейност.

Корнуол е родината на главния персонаж в британската митология – крал Артур. Корнуол и най-вече древното кралство Думнония (Девон) заедно с Уелс са родината на келтската култура, приказки и предания, които не са били забравени даже и по времето на саксонското и норманското владичество. Замъкът Тинтагел (традиционно свързван с легендите за крал Артур), кралят на елфите Оберон, феи, митичните жители на хълмовете – всичко това е Корнуол.

В графство Корнуол е родена Мария Бренуел (Бронте) – майката на известните английски писателки Шарлот, Емили и Ан Бронте. В Корнуол се развива действието в един от разказите на Артър Конан Дойл с Шерлок Холмс – „Кракът на дявола“.

Камила Паркър-Боулс, съпругата на принц Чарлз, трябва да се нарича с титлата „принцеса на Уелс“, но тъй като не иска да бъде сравнявана с принцеса Даяна избира „херцогиня на Корнуол“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *