Традиции

В деня на бирата: Наздраве за монасите

07.08.2015г от Мениджър Нюз взето от:

https://www.manager.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5

Днес е международният ден на бирата. Денят се отбелязва от 2007 г. всеки първи петък от август.

Най-старата алкохолна напитка вероятно е създадена от човека около 6000 г. пр. Хр. – това доказват химически анализи на древни находки. Само 2000 г. преди това в Месопотамия са документирани първите зърнени култури, от които се прави бира – ечемик и лимец.  

Преките доказателства, че човекът е създал бирата,  са от 4-ото хилядолетие пр. Хр. Тогава напитката се нарича „сикару” (означава буквално „течен хляб”) и е част от всекидневното меню на шумерите. Приготвя се от печен смлян лимец и накиснат във вода овес, чрез който напитката ферментира. После се добавят канела, мед или други подправки според вкуса за клиентите.

Бирата, която познават халдейските народи (сега територии в Ирак и Кувейт) и в Асирия (Сирия, Ливан и Палестина), се използва и като средство за плащане.

Златните векове на бирата приключват при Гръко-римската цивилизация, която набляга на виното, а бирата получава етикета „напитка на варварите от Северна Европа”. Потреблението на вино расте паралелно с консумацията на бира във всяка страна, която римляните завладяват.

След това обаче идва времето на бирата на келтите и галите, които я наричат korma и производството на бира става семейно занимание, в който най-големите експерти са жените вкъщи – също, както и в зората на бирата в Месопотамия.

Средните векове връщат достойното място на бирата. В историята се намесват монасите, които получават привилегията от Шарлеман, крал на франките, да направят пивоварни в някои краища на империята. Привилегията е свързана с традицията монасите да подслоняват и да хранят замръкналите при тях странници.

В манастирите започват експерименти с производството и ароматизирането на бирата, които стигат до технологии на отлежаване в дъбови бъчви или варене на супа от бира.

При такъв експеримент Хилдегард от Бинген (1099 – 1179 г.) открива свойствата на антисептик и консервант на хмела. Пак тогава в манастирите е измислена слабата ферментация на горчивия хмел.

Но бирата остава за местна употреба. Чак в края на 13 век е първият износ на бира извън Германия. През 1260 г. се появява първият професионален пивовар в Елзас. Осем години по-късно е създаден първият устав на пивоварите в Париж.

Трябва обаче да дойте краят на Средновековието, преди хмелът да стане основната суровина за бира.

Днешното име на напитката – „бира”, се появява за пръв път заедно с по-познатата й днес рецепта в едикт за правилата за търговия през 1435 г.

Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *