Занаяти,  Изкуство,  Келтски свят

Тайнствените огледала на келтите

12.12.2012г., обновено: 27.07.2015г., взето от:

https://bnr.bg/hristobotev/post/100085008/tainstvenite-ogledala-na-keltite

https://static.bnr.bg/sites/hristobotev/shows/childrenshows/art-history/publishingimages/69/12-12-13-08206_1.jpg
Снимка: Архив

1833 г. Докато строят нов път в Западен Корнуел, работниците се натъкват на древен гроб. Вътре откриват прекрасни украшения: две брошки, няколко стъклени мъниста, две гривни, пръстени и изящно украсено бронзово огледало.

В този район е бил древният келтски град Думнония и това не е единственото бронзово огледало, открито по тези места. Дръжките им са направени така, че да могат да бъдат окачвани на стената, а украсата върху гърбовете на полираните бронзови плоскости е била възлагана само на най-умелите майстори.

По тази причина огледалата са се превърнали в символ на  високопоставеност и богатство на жените, които са ги притежавали така, както мечът е показвал мястото и значимостта на мъжете в йерархията. Особени къдрици, спирали, листа и птици, понякога дори скрити човешки лица може да съзре човек в гравираните линии.

Често пространствата между тях са запълнени с по-тъмни вдлъбнатини така, че фигурите да се откроят по-добре. Такива огледала са били изработвани само в Британия.

Огледалото винаги е било възприемано като тайнствен предмет – повърхността му е като неподвижна вода, която можем да пренасяме навсякъде със себе си. Дали тайнствените очертания на гърбовете на келтските огледала не са „пътеки” към един друг, магичен свят? Може би, само келтските жреци, друидите, знаят отговора..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *