Изкуство,  Митология,  Символи,  Традиции

Древна митология на Уелс

21.11.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Ancient Welsh Mythology”,   източник, посочен от блогера: Celts

превод: Сурен Исраилян: 21.11.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Снимка: Horned Celtic God on EBay

Древната уелска митология е богат пантеон от богове и богини, както и други свръхестествени същества и легенди. Основният източник на информация за тези божества идва от средновековната уелска литература, особено сборник текстове, известен като Мабиногион/Mabinogion и поезията на уелските бардове/Welsh bards. Ето някои от ключовите уелски богове и богини:

Лугус/Lugus: (Lleu Llaw Gyffes):

Лугус, известен също като Lleu Llaw Gyffes, е божество, свързано със светлината и слънцето. Той е централната фигура в приказката на Мабиногион „Math fab Mathonwy“, където показва различни магически способности.

Арианход/Arianrhod:

Арианход е богиня, свързана с луната, съдбата и нощното небе. Тя е майката на Lleu Llaw Gyffes и Dylan Ail Don, две важни фигури в уелската митология.

Мат ап Махонви/Math ap Mathonwy:

Math е нещо като магьосник и чичото на Lleu Llaw Gyffes. Той е ключов герой в приказката „Math fab Mathonwy.“

Блодевед/Blodeuwedd:

Blodeuwedd е уникална фигура в уелската митология. Тя е създадена от цветя от магьосника Gwydion, за да стане съпругата на Lleu Llaw Gyffes.

Гуидион/Gwydion:

Gwydion е опитен магьосник и войн. Той играе важна роля в много уелски митове, включително гореспоменатата приказка „Math fab Mathonwy“.

Аметон/Amaethon:  

Аметон е бог, свързан със земеделието и селското стопанство. Той също е герой в Mabinogion и е известен с кражбата на магическия котел/magical cauldron.

Рианън/Rhiannon:

Рианън е богинята, свързана с конете и птиците. Тя е централен герой в приказката на Mabinogion  „Pwyll Pendefig Dyfed“

Манавъдан/Manawydan:

Манавъдан е бог на морето и брат на Бран Благословения. Той е представен в приказката на Mabinogion „Manawydan fab Llŷr“.

Бран Благословения/Bran the Blessed:

Бран е гигант и бог на обновлението и защитата. Той играе решаваща роля в приказката на Мабиногион „Branwen ferch Llŷr.“

Керидуен/Cerridwen:

Докато Керидуен е по-често свързвана с келтската митология като цяло, тя се появява в уелския фолклор като могъщата магьосница и майката на легендарния бард Taliesin.

Талиесин/Taliesin:

Талиесин е легендарен бард, известен със своята поезия и мъдрост. Той участва в различни уелски стихове и приказки.

Това са само някои от древните уелски богове и богини от богатия гоблен на уелската митология. Важно е да се отбележи, че уелската митология е тясно свързана с келтската и има известно припокриване с божества и теми, открити в други келтски култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *