Изкуство,  История,  Келтски свят,  Символи

Продават на търг пръстен на келтски владетел за 30 000 паунда

11.11.2022г., от в.Банкер, взето от:

https://banker.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB/read/prodavat-na-turg-prusten-na-keltski-vladetel-za-30-000-paunda/

Златен пръстен, за който се смята, че е бил носен от келтски вожд преди 2000 години, ще бъде продаден на търг, след като е прекарал почти три десетилетия в шкафа на последния си собственик – британски колекционер.

Бижуто от желязната епоха, открито в поле в Северен Йоркшир през 1994 г., се очаква да достигне цена до 30 000 паунда. Наддаването ще започне от 15 ноември.

Пръстенът датира от 100 г. пр.н.е., десетилетия преди римската инвазия в Британия.

Смята се, че го е носил вожд на племето Кориелтауви, което управлявало части от Мидландс и Йоркшир.

Любител-археолог открил пръстена с металотърсач в Нерсбъроу през 90-е години на миналия век и го продал на сегашния му собственик за няколкостотин паунда.

Колекционерът, 66-годишен мъж, който иска да остане анонимен, го е оставил в шкаф за 28 години, преди да реши да го даде на експерти за оценка.

„Аз съм на повече от 60 години и не знам колко дълго още ще бъда наоколо“, обяснил колекционерът.

„Помислих си, че пръстенът се нуждае от по-добър стопанин, за да не се налага децата ми да се чудят какво да правят с него, когато ме наследят.“

Собственикът на пръстена първоначално смятал, че е римски или англосаксонски, но когато го занесъл за оценка в Британския музей, експертите разкрили истинската му възраст.

„Зашеметяващ е“, – не скрил възхитата си колекционерът.

„Това наистина голяма мистерия. Никога няма да разберем със сигурност кой го е притежавал, но вероятно е бил могъщ келтски вожд.

„Той не е съвсем като пръстена на крал Артур, но е следващата по важност подобна ценност. Говорим за началото на британската писмена история,“ – обяснил късметлията.

Отличителният абстрактен дизайн на пръстена е свързан с племето айсени, което управлявало голяма част от Източна Англия преди римското нашествие.

Найджъл Милс от британския аукцион Noonans споделил: „Досега не е известен друг подобен пръстен. Това е невероятно важна част от историята ни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *