Български автори,  в България,  Игри,  Келтски празници,  Ритуали,  Традиции

Келтските традиции стават част от Бургас

07.05.2022г., от Екатерина Капрова взето от:

„На гости при келтите“ събра десетки жители и гости на Бургас пред експозиционен център „Флора“ в морската градина.

Традиционният келтски празник, който се провежда в цял свят, се отбелязва вече и у нас. „Целта е популяризирането на келтската култура и традиции включваща игри, занаяти, рисуване, танци, ритуали и други. Българите имат пълното основание да са запознати с бита и културата на келтите, които според най-новите исторически проучвания са съжителствали с траките по нашите земи, преди 23 века“, обясни пред репортер на BurgasNews, председателят на бургаското дружество „Келтско наследство“ – Сурен Исраилян.

Пред Експозиционния център  „Флора“ организаторите  на събитието изградиха импровизирана работилница, където малки и големи имаха възможност да опитат своите умения в рисуване и оцветяване  на келтски традиционни рисунки и знаци. Желаещите изработваха амулети от глина, канап и дърво, а по-буйните и енергични се включиха в традиционните келтски игри, индивидуални и отборни  – мързелива пръчка, палмс, царевична дупка, хагис и Stone put. В заключителната част организатори и участници-доброволци изиграха най-популярния ритуален  келтски танц – Мейпол.

„Българското образование официално приема келтската култура, а събития от този род ще спомогнат за по-добро усвояване на материала. Един вид визуални уроци. По време на демонстрациите, които сме правили, много хора са ни казвали: „Това много  напомня на нашите обичаи“.

Това е основната ни идея. Ние живеем в Европа, която е мулти културна. На стария континент живеем наследници на готи, българи, траки, келти, които са били в непрестанен контакт и взаимодействие по между си. Спокойно можем да кажем, че живеем в едно голямо европейско село наречено Европа.

Децата се интересуват, интересно им е. Не по-малък интерес изпитват и възрастните. Гените на европейците са толкова омесени, че границите се размиват и всеки спокойно може да каже, че във вените му тече кръв от всяка една нация и народ. Думата за единство е европейци“, разказва Сурен Исраилян.

Присъстващите на келтския празник имаха възможността да се запознаят с типичен „чистокръвен“ келт – шотландеца Гордън Бърт, който беше и почетен съдия на келтските състезания.

Втората част на празника ще премине под надслов  „Културата на келтите в детското творчество“.  Тя  ще се проведе в Културен дом НХК на 12.05.2022г., от 16.00 до 18.00 часа, със съдействието на „Центъра за подкрепа на личностното развитие“ – Бургас.

Художествени състави от Центъра ще изпълнят ирландски и български народни танци, ирландски и български песни, художествено четене на популярни ирландски приказки, български народни песни, гайдарска група. В програмата ще бъдат включени традиционни келтски игри и образователна викторина.

Третата проява ще се проведе през юни месец  в Регионална библиотека „П.К.Яворов“ – Бургас. Там ще се организира „Ден на съвременната ирландска и келтска култура“, а на нея  ще се чете ирландска литература, ще се разказва за устните традиции, митология и саги от българско издателство „АМАТ АХ“ – София.

Организаторите от сдружение „Келтско наследство“ имат пълната подкрепа на Община – Бургас и смятат да превърнат събитието в традиционно – ежегодно за морския град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *