Език,  Традиции

Какво означава думата „абракадабра“

взето от:

https://www.webmiastoto.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0/

абракадабра
Всички сме чували магическата дума "абракадабра", но малко хора знаят, че тя съществува от няколко хиляди години. За първи път се споменава във втори век след Христа и не къде да е, а в медицинските пособия на императорския лекар. Тази дума била мантра за лечение на сенна хрема и други болежки.

Лечебната дума трябвало да бъде използвана така: била изписвана върху дъска на колони 11 пъти подред. Освен това, при всяко изписване на думата, последната буква отпадала, така че в крайна сметка се получавам един триъгълник. Лекарят обещавал, че ще неутрализира влиянието на злия дух върху пациента, а ако той носи и амулет със заклинание в себе си, то обезателно ще бъде здрав.

Откъде се е появила думата "абракадабра" никой не знае със сигурност, но съществуват разнообразни и интересни версии. Например, някои изследователи твърдят, че думата произлиза от древните учения на Кабала, а други твърдят, че това заклинание било част от обредите на шумери, келти, египтяни и други световни култури, които вече са изчезнали.

Ето някои от най-основните и интересни хипотези за смисъла на "абракадабра":

1. Казват, че на арамейски език "абракадабра" означва изразът "Ще се случи, както казвам"

2.Къктавена е от две келтски думи: "абра"- бог, "кад" - светец

3.Древните шумери произнасяли тази дума на срички по време на специални религиозни церемонии

4. При древните египтяни с "абракадабра" се означавал знака телец от зодиака или бог Абраксас, който бил върховен глава на Небесата.




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *