Български автори,  Традиции

Най-колоритните обичаи по света, свързани с новогодишната нощ

01.01.2022г., Редактор: Диляна Маринова взето от:

https://www.dunavmost.com/novini/nai-koloritnite-obichai-po-sveta-svarzani-s-novogodishnata-nosht

В Турция в полунощ отварят всички кранове в къщата

Почти навсякъде по света посрещнаха новата 2022 година.

В Австрия в полунощ на 31 декември от всички радиа и телевизии звучи „На хубавия син Дунав“. Така, понесени от ритъма на валса, австрийците посрещат Новата година. На празничната трапеза задължителни се оказват сладките във формата на рибки, на които обаче първо им се изяждат перките и опашките. Това е така, защото поверието гласи, че иначе щастието ще избяга. Нещастие може да споходи и всеки, който простира пране в новогодишната нощ.

В Чехия посрещат Новата година с пенливо вино и вкусни чешки хлебчета. За да узнаят каква ще е съдбата им през настъпващата година, чехите имат обичай да разполовяват ябълка: ако семките ѝ образуват звезда, това е сигурен знак за голям късмет. Както и в България, точно в полунощ прозвучава националният химн

Може би сред най-прекрасните и интересни посрещания на 1 януари е това в България. Традицията повелява кукери да прогонват злите духове: мъже, предрешени като страшни зверове, танцуват по улиците, за да пропъдят студа и лошите сили. За плодородие пък извършват символични обредни действия. Хората се сурвакат за здраве и късмет.

Гърците също празнуват настъпването на Новата година в семеен кръг, играят карти и хвърлят зарове – типично за една силно развита търговска нация. Поверието гласи, че който спечели на карти, ще има късмет през цялата година. Утешението за загубилите е, че ще бъдат щастливи в любовта.

В Турция обичаите също са много интересни. Там в полунощ трябва да се отворят всички кранове и вратите на жилището, преди отново да бъдат затворени – така се вика късметът.

Някак съвсем логично в Шотландия празникът не преминава без чаша хубаво уиски. Облечени в традиционния шотландски килт, мъже обикалят по домовете и черпят с уиски и хляб, носят със себе си и въгленче. Появата им пред прага на дома носи късмет на обитателите му. Точно в полунощ всички пеят традиционната келтска песен “Auld Lang Syne”.

В Индия има цели 8 дати, на които се отбелязва Новата година.

Така например, в деня – Гуди Падва, непременно трябва да се сдъвчат листа от дърво ним-ним. Те са горчиви, но старо поверие обаче им присъжда важна роля – защитават човека от болести и беди и му осигуряват сладък живот.

Лаоската Нова година настъпва на 14 април, когато измореното от жегата население на Лаос очаква с нетърпение дъждовния сезон.

В Бирма пък Новата година настъпва в най-горещите дни на април – между 12 и 17 април. Точният ден на празнуване се определя ежегодно от Министерството на културата, като празникът продължава 3 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *