Български автори,  Храна и Кухня

Ирландска кухня

Добре дошли в страната на Вси светии!

15.03.2009г., автор: Ирена Стефанова взето от:

https://www.bb-team.org/articles/3437_irlandska-kuhnya

Ирландия – страна на келти, викинги и тайнствени сили, преминала през многобройни битки, за да се превърне днес в една от най-богатите, най-развитите и мирни държави в света. Тя се отличава с висококачествена образователна система, едно от най-високите нива на жизнен стандарт и… прекрасна кухня!

Ирландска кухня

Далече, далече назад във времето могат да бъдат проследени корените на ирландските кулинарни традиции. През 17-и век Оливър Кромуел завладява Ирландия и поставя началото на „новата“ ирландска кухня. До този момент в Ирландия процъфтява производството на мляко, сметана, масло и сирена. Под влияние на английските нашественици, келтите са прогонени от своите плодородни източни земи в каменистата пустош на западната част на острова. Единственият начин за препитание се оказва отглеждането на картофи. Така ирландците се превръщат в най-големите консуматори на картофи в света.

По-късно под влияние на англичаните, те започват да отглеждат овце за мляко и месо, а задушеното агнешко се превръща в символ на Ирландия. Тъй като Ирландия е остров – рибата и морските дарове, най-вече мидите, намират естествено своето приложение в кулинарния живот. А десертът на ирландците се състои от овесена, ечемичена и оризова каша с мляко, горски плодове и мед.

Най-известният празник в Ирландия е несъмнено Вси Светии или келтската Нова година (31 октомври). Според поверието призраците на умрелите се смесват с живите, а един от обичаите бил пред вратата да се оставя храна, за да се успокоят духовете им. С течение на времето Вси светии се превръща в любим детски празник. През 1840 г. емигриралите в Америка ирландци пренасят традицията отвъд океана. Оттогава улиците на Америка, Канада и Англия се изпълват всяка година на 31 октомври с деца, облечени в страховити костюми.

От векове наред празникът Вси светии се отбелязва с тържества, като на този ден е забранено консумирането на месо. Поради тази причина традиционните ястия не включват месо в състава си, а картофи, зеле, ябълки боровинки и др. Съществува обичай (подобно на българския обичай да се поставя късметче в коледната питка) във всяко ястие да се поставя късметче – брачна халка, монета, копче и напръстник и по тях се гадае за късмета през цялата година.

Но богата и щедра била ирландската душа и независимо от всички събития и суровата природа, които белязали ирландската кухня, тази щедрост намерила израз в прочутите напитки – черната бира и ирландското уиски, познати на ценителите по целия свят. Няма как да пропуснем традиционното ирландско картофено ястие – Boxty, което може да се приготви от хляб, питка, кнедли, палачинки или пудинг.

Символичният хляб със сушени плодове е друго ястие, характерно за кухнята на Ирландия. Този плодов хляб се превръща в своеобразен кулинарен символ на Ирландия, като името му идва от думата breac, което означава „пъстър“. Съществуват две основни рецепти : Barm Brack – който се приготвя с мая, и Tea Brack – приготвя се с бакпулвер.

Традиционни ястия, които подбрахме за вас:

Картофени палачинки (Boxty pancakes)

Владимир Недков

29.03.2010г.

Необходими продукти:

  • 500 г картофи;
  • 2 супени лъжици брашно;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 150 мл. прясно мляко;
  • 20 гр. масло.

Картофите се обелват и настъргват, след което се подсушават с чиста кърпа, за да се отстрани водата. Поставят се в голяма купа и се смесват с брашното, бакпулвера и солта. Прибавя се прясно мляко, забърква се леко тесто с полутечна консистенция. Сместа се пържи на тефлон в силно загрятото масло до златисто, като се оформя палачинка. Палачинките се поднасят с месна, рибена или зеленчукова плънка.

Ястието е изключително богато на лесно усвоими въглехидрати. Има висок гликемичен индекс и нисък гликемичен лоудинг. Съдържа умерено количество мазнини, предимно от животински, млечен произход. Съдържанието на белтък в порцията е умерено към ниско, като само 40% от протеинът в ястието има пълноценен аминокиселинен състав. Така приготвените палачинките са бедни на фибри и витамини.

Подходящи за за ранна или втора закуска. От високия им гликемичен индекс и ниския гликемичен лоудинг могат да се възползват фитнес и бодибилдинг любителите, които се стремят към увеличаване на гликогеновите запаси (мускулна маса и силова издръжливост). За тази цел палачинките трябва да се включат в менюто на след тренировъчното хранене.

Хранителен състав на рецептата

КалорииПротеинВъглехидратиМазнини
67516 г104 г21 г

Картофен хляб (Boxty bread)

Владимир Недков

15.03.2009г.

Необходими продукти:

  • 250 гр. белени сурови картофи
  • 250 гр. белени варени картофи
  • 50 гр. брашно
  • сол

Суровите картофи се настъргват, подобно на рецептата за картофени палачинки. Сварените картофи се намачкват и се изсипват върху суровите, за да не потъмнеят. Прибавя се утаеното нишесте от суровите картофи, подправя се със сол. Оформя се тесто под формата на плоска питка, която се пече продължително време на слаб огън.

Така приготвената питка съдържа голямо количество лесноусвоими въглехидрати с висок гликемичен индекс и нисък гликемичен лоудинг. Ястието практически не съдържа мазнини, за които следва да се притеснявате, ако сте на високовъглехидратна диета. Растителните протеини в питката са в ниски към умерени количества и имат непълноценен аминокиселинен профил. Ястието е подходящо за закуска, като част от порциона към обяд или след тренировъчно хранене при фитнес и бодибилдинг любителите, които се стремят към покачване на гликогеновите резерви, нова мускулна маса и повече силова издръжливост.

Хранителен състав на рецептата

КалорииПротеинВъглехидратиМазнини
53014 г115 г1 г

Плодов хляб (Barm Brack)

Владимир Недков

15.03.2009г.

  • 500 гр. пълнозърнесто брашно
  • 175 гр. стафиди, накиснати за 30 мин. в студена вода
  • 300 мл. хладка вода
  • 2 бр. яйца „L“
  • 50 гр. краве масло
  • 50 гр. лимонови и портокалови кори
  • 20 гр. мая
  • щипка сол

Омесва се брашното, солта и маслото на трохи. Добавят се стафидите заедно със захаросаните кори и 50 г. захар, разбърква се добре. Маята се разтваря в хладка вода. Прави се отвор в средата на тестото и там се слагат двете яйца, меси се в продължение на 10 мин, след което се оставя да втаса. Оформят се две части кръгло тесто, поставя се в намазнена тавичка и втасва още един час. Изпича се в предварително загрята до 200 градуса фурна. Готовият хляб се намазва със смес от захар и вода, като се запича още 2-3 мин.

Плодовият хляб има високо съдържание на въглехидрати с висок гликемичен индекс и нисък гликемичен лоудинг. 12% от въглехидратите в хляба са във формата на захароза, глюкоза и фруктоза. Хлябът съдържа ниско количество мазнини и ниско количество растителен белтък. Само 20% от протеина в състава на хляба има пълноценен аминокиселинен профил, поради яйчния си произход. Съдържа малко фибри, витамини и минерали. Плодовият хляб е подходящ за закуска или след тренировъчно хранене за фитнес и бодибилдинг любителите, които се стремят към показване на мускулна маса, силова издръжливост и обеми.

Хранителен състав на рецептата

КалорииПротеинВъглехидратиМазнини
250078 г418 г57 г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *