Български автори,  История,  Келтски свят

Динан (Dinant)

Малък град с много изненади

20.11.2014г., от NovaBulgaria.eu, взето от:

http://novabulgaria.eu/dinant/

dinant photo
Photo by archer10 (Dennis)

За първия брой на нашия вестник решихме да намерим баланса между история, спокойствие, природа и музика. И в трите категории Динан (жители: 13000, разстояние от Брюксел: 100 км, или 28 км. южно от Намюр) печели по точки, ето и защо.

Градът е една от най-интересните и скрити точки на Ардените и Валония като цяло. Като че ли изцяло вкопан в скалите, центърът на Динан привлича вниманието с необичайната катедрала, отвесните скали и мрачната крепост над града. Всичко това комбинирано с река Моза, която преминава през града и по която се правят разходки с малки речни кораби.

Разбрахме, че името на града идва от келтски “Divo-Nanto” (свещена долина). Динан бележи развитието си в периода XII – XV век, когато регионът става известен с извличането на мед и желязо. Това привлича вниманието на Франция и Испания, чиито войни оставят своя отпечатък върху града. Местната икономика се завърта около производството на текстил (и карти за игра!).

Най-голямата забележителност на града? Няколко са. Започваме с готическата катедрала Нотър Дам, която с необичайната си камбанария е символ на града. Екипът ни намери катедралата много по-симпатична отвън, отколкото отвътре, но може би всичко е въпрос на вкус и преценка. Другият символ е злокобната цитадела над града. Има два начина да се стигнете до нея – или чрез фуникульора (по-скоро телефер), или като изкачите „само” 408 стъпала. Вътре ще намерите едни почти романтично-тъмни коридори, няколко военни реликви и най-вече прекрасна гледка към реката и града. Поне за това си заслужава! Нещо повече, след немската реконструкция от Втората световна война, цитаделата прилича на декор за компютърна игра.

Обещахме ви и музика – знаете ли, че саксофонът е изобретен в Белгия през 1841 г.? И по-точно, в Динан от Адолф Сакс, на когото е кръстена улица и има цяла поредица саксофони в различни цветове.

Ако търсите малко по-силни усещания, защо не пробвате каяк по река Лес? Предупреждаваме ви, че това е доста популярна дестинация за каране на каяк, така че добрата организация и резервация са повече от задължителни. Да не забравяме, че сме все така в Ардените, където природата се мени бързо и където колоезденето е истинско удоволствие.

След разходката в Динан можете да посетите някое от многото заведения (в типичен белгийски стил) край реката. Специалитети за региона не намерихме, но една специална бира се прави в непосредствена близост до града. Коя е тя – ще оставим на вас да откриете!

И в заключение – редакцията ни все така счита, че Динан напълно заслужено може да запълни един спокоен (съботен!) ден със семейството. Липсата на множество туристи и на шум от транспортни средства, съчетано с възможността да послушате качествен джаз по река Моза прави посещението на града наистина приятно изживяване. А и ако времето го позволи, снимките ще са прекрасни за вашия десктоп в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *