История,  Келтски свят,  Литература

История на Виена. Жан-Пол Блед

взето от:

https://www.book.store.bg/p38748/istoria-na-viena-zhan-pol-bled.html

История на Виена | проф. Жан-Пол Блед | Цена | Ozone.bg

Цена:  17.00 лв.

Продукт#38748
ВидКнига
НаличностДа, на склад в store.bg
ИздателствоРива
КатегорииСветовна история
КорицаМека
Страници392
Размери16.20 / 23.20 / 2.00 cm
Тегло0.539 kg
EAN9789543202560
ISBN9789543202560

Описание

Всеки град има своите символи. Виена извиква в масовото съзнание хедонистични картини, населени с бални зали, Щраусови вихрени валсове и Пратера, дворците Хофбург, Белведере и Шьонбрун, катедралата „Свети Стефан“, неповторимата атмосфера на виенските кафенета, които пазят спомена за Шницлер, Хофманстал, Рилке, Фройд, Малер, Кокошка, Шиле… Изплуват имената на Моцарт, Хайдн, Бетовен, на Климт и Ото Вагнер, преливат се и се открояват архитектурни стилове.

Зад тези традиционни представи лежат пластове време, история и цивилизация, които френският историк Жан-Пол Блед разгръща един по един. От келтското селище Виндобона, през епохата на Бабенбергите, сетне на Хабсбургите, на османските нашествия, на Австро-унгарската империя, на нацистка Германия, та до днешния ден на обединена Европа – градът изгражда своята идентичност и извайва яркия си облик на едно от европейските и световни културни средища.

Политика, дипломация, икономика, религия, изкуство, емблематични личности – нито един аспект от развитието му не е убягнал от проницателния поглед на автора. Стара и модерна, аристократично достолепна и дишаща с дъха на съвремието, и днес Виена е на виенчани и на космополитния човешки дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *