Български автори,  Келтски свят,  Традиции,  Храна и Кухня

Лечебен ранилист – полезни свойства на билката

26.02.2021г. от https://www.forlife.bg взето от:

Ранилист.

Лечебен ранилист – полезни свойства на билката

Билката ранилист е широко разпространена по откритите ливади и пасища в Европа и Азия. Позната у нас още като хайдушка билка, червен вятър и бетоника, тя има много интересна история. Смята се, че произлиза още от римски времена и по специално от ветоните – древно келтско племе, което е използвало и предавало употребата на билката.

Смятало се, че в лицето на билката те притежавали специална лечебна магия, която прогонва лошите духове. Всъщност ветоните се възползвали предимно от лечебните свойства на ранилиста.

Бетония или бетоника произлиза от келтските думи bew („глава“) и ton („добра“), оттам е и значението „добра глава“. Получило се именно заради силата на билката да лекува всички проблеми, свързани с главата – и физически, и психически.

С времето употребата на ранилиста за лечебни цели се е разширила. Как – ще ви разкажем в следващите редове.

Външни характеристики на лечебния ранилист, по които да го познаем

Ранилистът е растение средно на височина (30-60 см), с квадратни, мъхести стъбла. Имат светъл цвят и дебел корен, който обаче е лесен за изкореняване. Предпочита леко влажна, неутрална пред кисела почва и затова се среща по пасища, ливади и открити гори.

Листата са наситено малахитово зелени, тесни, със сърцевидни основи. Повърхността на листата е покрита с жлези, съдържащи ароматни, горчиви масла. Листата растат широко разположени нагоре по стъблото в противоположни двойки.

Цветовете са светло лилави, подредени в плътни пръстени, които образуват къси шипчета. Венчелистчетата образуват дълга тръбичка, която завършва с две устнички, като горната устна е извита, а долната е плоска с три равни части. Ранилистът цъфти от юни до септември. След като билката прецъфти се образуват четири кафяви, гладки триъгълни плодчета.

Ползи на лечебния ранилист

Ще се фокусираме основно върху медицинските цели, за които се използва билката, а те не са никак малко. Подробно за всяка от тях прочетете по-надолу:

  • Лечебен ранилист при главоболие

Подобно на племената от древни времена, днес ранилистът също ефективно се използва от хората за облекчение на главоболие. Това се дължи на гликозидите, важна активна съставка в билката.

Изследванията показват, че гликозидите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, което може да допринесе за облекчаване на главоболието. Специалистите препоръчват също чай от ранилист или тинктура за лечение на мигрена.

Особено ефективно при симптоми на мигрена е лечебен ранилист да се комбинира с черен кохош. Допълнително, билката е ефективна и при лечение на тревожност, депресия и много други състояния, които имат отношение към менталното здраве.

  • Ранилист в помощ на оралното здраве

Запарка, направена от цветовете и листата на растението, може да се използва като вода за уста. Тя може да помогне за лечение на язви в устата, проблеми с венците и дори проблеми с гърлото. Билката действа като ускорява зарастването на отворени рани в устната кухина, намалявайки възпалението, и спира кървенето.

Гаргарата пък облекчава болки в гърлото. Всичко това е благодарение на противовъзпалителните свойства на танините. Те помагат за лечението и на повърхностни, отворени рани.

  • Лечебен ранилист при храносмилателни проблеми

Отново на танините се дължат и стягащите свойства на билката, което я прави идеален избор за лечение на диария. Ранилистът действа, като абсорбира течности от червата, като по този начин помага за намаляване на движението им.

Хората с лошо храносмилане също могат да се възползват, като приемат екстракт от лечебен ранилист. Той е леко горчив на вкус, което всъщност помага при храносмилането.

  • За по-добра циркулация на кръвта

Билката има очистителни свойства, което през годините я е направило признато средство за детоксикация на черния дроб и кръвта. В древни времена кръвопускането е често срещан начин за детоксикация, докато не е намерена алтернатива в лицето на лечебния ранилист.

Билката се състои от естествени съединения, които насърчават по-добрата циркулация и изхвърлянето на токсини от черния дроб. Това може да допринесе за подобряване на функцията не само на черния дроб, но и на жлъчния мехур и далака.

  • При кожни проблеми

От древни времена ранилистът се използва за лечение на отоци, уртикария (копривна треска) и херпес зостер (обрив на гърдите, лицето или шията). Билката е чудесна и като локално противовъзпалително средство за лечение на кожни обриви, рани и други възпаления на лигавицата.

Да припомним, че това се дължи на танините. Те не само, че облекчават всяко възпаление на кожата, но и намаляват честотата на обривите и зачервяването.

  • Ранилист в помощ на респираторното здраве

Лечебният ранилист помага за облекчаване на астма и респираторни инфекции като пневмония и бронхит. Отхрачващите свойства на билката могат да намалят натрупването на слуз в дробовете. Облекчава и задръстванията на синусите. Може да се каже, че ранилистът действа като деконгестант.

Как да използваме лечебния ранилист?

Сега ще ви помогнем да разберете как и при какви симптоми да използвате билката, защото нейното приложение далеч не се изчерпва само с правенето на чай.

  • Инфузия

За общо приложение като релаксант, могат да се приемат ежедневно ниски дози от една чаена лъжичка от инфузията. Тя може да се използва и в терапевтични дози за облекчаване на менструални болки, лечение на мигрена и други главоболия. За облекчаване на нервното напрежение или за стимулиране на храносмилането и прочистване на системата.

  • Тинктура

Тинктурата също може да се използва в дозите като инфузията и за постигане на подобни резултати. Пиенето на тинктурата от ранилист е полезно в случай на главоболие. Тя се комбинира чудесно с лавандула. Изключително полезна е и при артритни болки.

  • Лапа от ранилист

Лапа, направена от билката, може да се прилага за заздравяване на рани и натъртвания по кожата. Най-често се приготвя чрез смилане на пресни листа на каша.

  • Гаргара

Билковата запарка от ранилист е полезна при лечение на язви в устата, различни възпаления на венците и като гаргара в случай на възпалено гърло.

Вече имате знанията за ползите и приложението на лечебния ранилист. Ще завършим с още един интересен факт за билката: Изсушените листа са използват за направата на наситено жълта боя, с която се оцветява вълна и други тъкани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *