Занаяти,  Изкуство,  Келтски свят,  Традиции

Ирландска национална носия

от https://beauty-bg взето от:

https://beauty-bg.htgetrid.com/nacionalnye-kostyumy/irlandskie/

Buy ReminisceShoppe Mythic Renaissance Medieval Irish Costume Over Dress,  Hunter Green, Size 2Xl/3Xl at Amazon.in

Всяка нация има своята традиционна национална носия. Каква е националната рокля на ирландците?

Малко история

Ирландският национален костюм е един от тези традиционни варианти на националното облекло, който предизвиква много спорове и съмнения. Всъщност в последните 300 години такова облекло вече не се носи. В съвременния свят то може да бъде открито само в различни театрални представления и като украса за танцьори, изпълняващи народни танци.

Fantasia Family St. Patricks Day Costume Ireland Irish Leprechaun Elf  Cosplay for Adult Kids Child Halloween Fancy Dress - Kids and Mom Shop
Irish Dancing: The History and What it is Today | Explore Blarney Blog

Историята на националната рокля на народа на Ирландия може да бъде проследена от около 6-ти век. Първоначално ирландците носели дълги ленени ризи, върху които обличали просторни и дълги вълнени наметала с обемна качулка.

По-богатите слоеве на обществото можеха да си позволят да носят по-къса по-дълга риза. Втората риза била направена предимно от фин плат или дори от коприна. Особеността на втората риза, която подчертавала статута на човек в обществото, е била в бродерия с различна сложност в горната част на дрехата. В същото време в страната имало забрана за безразборно използване на различни цветови комбинации в бродерията. Всеки ирландец знаел точно какви цветове и в каква декорация може да използва за ризата си.

St. Patrick's Day Costumes & Outfits | Adult, Kids Leprechaun Costumes

Тези изисквания били свързани с положението на човека в обществото, както и от вида и обхвата на неговата дейност. Дрехите на богатите имали по-ярки и по-колоритни елементи, които ги отличавали от останалата част от народа.

С течение на времето националната ирландска носия претърпя много промени и напълно се промени от оригиналната си версия. През вековете костюмът на ирландците станал по-европейски.

Удобни и топли

В резултат на различните промени, традиционният стил на националната носия бил почти загубен.

Един от новите елементи на облеклото станал панталонът, който влязъл в живота на ирландците благодарение на моряците. С течение на времето се появил друг характерен елемент на ирландското национално облекло – пуловерът. Неговият външен вид, всъщност, се дължал на характерния хладен влажен въздух и климата на този район.

Първоначално пуловери били бели или сиви, плетени на ръка. Тяхната отличителна черта – плитки във формата на аран е била свързана с Аранските острови откъдето те произхождали. Друга особеност на пуловерите е била наличието на орнаменти, които съдържали инициалите или имената на собствениците им .

Ирландската култура и традиции били повлияни от други европейски страни, особено по време на английската власт. Тогава били наложени забрани за различни национални елементи, които представлявали културата и традициите на коренното население на Ирландия. Затова и до днес ирландската национална носия има доста интерпретации.

9:30 Coffee Break: Irish Blood | The Current

В днешно време традиционното облекло на ирландците е характерно със следните елементи:

  • едноцветна пола (най-често изработена от оранжеви тъкани);
  • бяла или светла риза без яка;
  • пухкав пуловер;
  • удължено яке или яке от плътен материал;
  • голяма платнена барета.

Заслужава да се отбележи, че в ирландските облекла, които се приемали в историята като традиционни преобладавало ярко зелено.

Женски и мъжки облекла

Както при всички народи, традиционната ирландска национална носия е била разделена на женски и мъжки стил.

За съжаление има малко информация за това как изглеждали автентичните женски облекла. Предполага се, че роклята от светлозелен цвят е била задължителен елемент от женския костюм. Моделът му подчертавал гърдите и талията, а широката пола се спускала до земята, изцяло в зелено, или на зелени ивици.

Adult Renaissance Dresses Gowns For Women Medieval Halloween Party Irish  Victorian Corset Costume Cosplay Clothes Halloween Costume Group Themes  Good Halloween Themes From Superstarsupplier123, $35.68| DHgate.Com
Womens Medieval Irish Costume Dress Victorian Vintage Floor Length Gown  Over Long Cosplay Maxi Dresses- Buy Online in Pakistan at desertcart.pk.  ProductId : 160105199.

За мъжките дрехи са били характерни два варианта. Първият представлявал костюм, състоящ се от риза и панталони. А втората версия на традиционното облекло за ирландските мъже била по-екстравагантна, тъй като вместо панталони ирландците използвали килт – едноцветен или кариран.

Основните цветове на националните дрехи в Ирландия били: зелено, черно и оранжево.

Pin on Mens Halloween Costumes
Adult Kilt With Sporran - Scottish Scot Scotland Fancy Dress Costume Burns  | eBay
Irish National Tartan | Top Quality 5 & 8 Yard Kilts in Perfect Fit | Top  Kilt
ladies highland evening wear cheap online

Съвременни модели

Днес е изключително трудно да се срещне човек с дрехи в стил на национален ирландски костюм. Този стил се вижда само в съвременните театрални студия и танцови групи.

The Irish Legacy: Dance costumes have their own history - masslive.com

Съвременните дамските костюми са къси рокли, разбира се, предимно в ярко зелено или оранжево.

St Patrick's Day Leprechaun Lass Costume by Smiffy 445511 | Karnival  Costumes - £17.99
Deluxe Leprechaun Girls Costume | St Patricks Day Costumes | Mega Fancy  Dress
Irish Clover Green and White Costume | St Patrick's Day Womens Costume

Роклите са украсени с цветна етническа бродерия.

Костюмът се характеризира с плътно яке, риза с леки пастелни нюанси, вратовръзка и пола.

traditional irish clothing | Irish clothing, Traditional irish clothing,  Irish dress

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *