Изкуство,  Ритуали,  Символи

Символи и тяхното значение: трискелът

16.06.2015г., Автор: Claire Ritter  

превод: Сурен Исраилян 13.02.17

https://www.jweel.com/en/blog/p/2015/symboles-and-their-meaning-the-triskelion/

Нека сега да погледнем фигурата, която често се свързва с изкуството и като цяло с келтския свят – трискелът или трискелион /triskele-triskelion/. Този келтски символ представлява три разклонения или три свързани спирали, насочени в една и съща посока.

Трискелът е бил използван в продължение на хилядолетия, а значението на неговата символика предизвика много интерпретации. Муска за късмет, цикълът на Слънцето или на живота – нека да видим каква е историята на този символ, какъв символ се крие в трискела и погледнато по-широко, каква е символиката на числото 3

Историята и символизмът на трискелиона

Дума Трискелион или Трискел произхожда от гръцкото τρισκελης, „Triskeles“ което означава „с три крака“. И макар че келтският произход звучи като „заемка“ от гръцкия, това е вярно само частично. Наистина този символ често е бил използван по времето на втората част от Желязната Епоха, наричана Тене /около 2 век пр.н.е./, но същевременно трискелионът е бил изобразяван още от времето на Неолита, например в гробницата Нюгрейндж, около 3200 г. пр.н.е.

Този символ е издълбан на няколко места и по специално върху голямата скала на входа. Тоест, той е бил използван 2500 години преди келтите са се появили в Ирландия.


Вход към гробница Нюгръндж в Ирландия и тройната спирала издълбана върху камъка

След като е бил забравен, трискелът се е появил отново в края на 6 век в изкуството на Меровингите преди отново да бъде забравен, освен в Ирландия, където и досега присъства на много паметници и украшения.

Символът на трискела е станал популярен в друидските кръгове в края на 19 век. През 1914г. символът е бил преоткрит отново в Британия и Франция, особено в националистически списания. Освен това той е бил разпространяван от Бретонската Национална партия, а през 1940г. е станал символ на партията.

Трискелът и до днес официално се използва в Ирландия, също така той присъства върху флага на Остров Ман /The Isle of Man/.

Възраждането на келтската музика и успехът й /например, на Алън Стивел/ спомогна много за популярността на този символ. Мода на трискели първоначално се е появила на концертите в Британия, след това се е разпространила във Франция и други държави във вид фирмени знаци, бижута, дрехи и т.н.

Днес трискелионът със сигурност е част от символичния образ на Британия. Трискелът с три крака присъства също върху флага на Сицилия от 1285г.

File:Sicilian Flag.svg - Wikipedia
Флагът на Сицилия – Wilipedia

Значението и символизмът на трискела поражда много интерпретации. Всъщност, точното определение на символиката на келтския трискел е много трудно, защото тази информация се е предавала устно между друидите.

  • Завъртените линии на спиралите могат да бъдат определени като динамика, движение и ентусиазъм в контраст с всичко, което е спокойно и фиксирано. Това е символът на живота.  
  • На бретонски език трискелът се превежда „с три лъча“. Някои, като археолог и историк Wenceslas Kruta, виждат слънчева природа на трискела. Символът, като келтска иконография, може да отразява три етапа в движението на Слънцето: възход, зенит и залез.
  • В келтската митология пантеонът на боговете има три имена Лу, Дагда и Огме /Lugh, Daghda, Ogme/. Възможно трискелът да е свързан с тях. А може би символизира три аспекта в живота на келтската богина: дъщеря, майка, съпруга.
  • Трискелът може да бъде символ на „течението на времето“: минало-сегашно-бъдеще или три фази на възрастта: детство-зрелост-старост   
  • Символът може да представлява различни състояния на човешкото тяло: ходене, спане и мечтаене. 
  • Също така трискелът може да символизира „трите свята“: Светът на живите, Светът на мъртвите и Духовният свят. 
  • Трискелионът може да показва трите елемента: вода, огън и земя или трите състояния на материята: твърдо, течно и газообразно.   
  • Някои хора просто смятат, че трискелът е символ на детелина. 

Символиката на числото 3 

Тези интерпретации на трискела ни водят към символиката на числото 3.  Числото 3 наистина има специална символика. Освен трискела, Троицата, символизмът на масонските триъгълници и много други подобни знаци създават особено значение на това число. 

Поначало числото 3 е символ на триединството и единството въобще. То често се свързва с бебето, като плод на съюза между мъжа и жената (1 + 2 = 3).

Числото 3 представя кулминация, изпълнение и баланс на силите.  Макар че това число често се свързва с Християнството, то присъства и в другите религии, например в Исляма.

Погледнато по-общо, числото 3 може да се намери на най-различни места, където можем да видим символа на трискела, например трите категории на обем: височина, дължина и широчина или състояния на времето-минало, сегашно и бъдеще – другият вариант е детство, зрелост, старост.

Трите състояния на материята са твърдо, течно и газообразно. Трите основни цвята – синьо, червено и жълто са в основата на всички цветове.

Цифрата 3 се свързва и трите свята – духовен, интелектуален и емоционален, с трите фази на Луната и трите природни царства – животни, растения и минерали.  

В гръцката митология трите бога управлявали света – небесния Зевс, Хадес и подводния Посейдон /земята е била на Гея/. 

В исляма върху кулите на джамиите винаги има 3 топки и полумесец. Топките са символ на трите свята: „небесния“,  „междинния“ и „земния“. Полумесецът над тях символизира четвъртия свят – „недостижимия свят на Господа“.     

В християнството Господ е представен като Баща, Син и Свети Дух. Нещо повече, за християните Господ като символ на съвършеното понятие е единен в трите различни лица. Три са и човешките добродетели, според теолозите: вяра, надежда и милосърдие.

За будистите има три 3 форми на съществуване: несъществуването на Аза /безсубектност/, непостоянство и страдание, както и 3 „отрови“: алчност, невежество и гняв. Будизмът също така изразява себе си в „Тройна Перла на Триратна“  /Triple Jewels or Triratna/: Буда, Дхарма и Санга 

За Таоистите /Taoists/ числото 3 е съвършено. Тройката се приема като „фундаментално“ число. То изразява интелектуален и духовен ред във вярата, Вселената и сред хората.  В китайска митология има 3 умни маймуни.

Китайският символ Ци /Tsi/, преди е бил изписван като триъгълник е символ на единство и хармония. Този триъгълник също така е символ на Великата Китайска Триада /Небе, Земя и Човек/.

  • В заключение, можем да предположим, че числото 3 е свързано с творчество, единство и хармония:
  • – 3 етапа в живота на човека: раждането, животът и смъртта.
  • – 3 символа на плодородие: мъж, жена и дете– 3 свята около нас: духовен, интелектуален и емоционален

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *