Изкуство,  Музика

Улф Тоунс: песни за революцията

16.06.2010г., По материали от Интернет, взето от: http://www.anarchy.bg/articles/ulf-touns-pesni-za-revolyuciyata/

The Wolfe Tones 🇮🇪 (@wolfetones) | Twitter

Тази ирландска банда за съжаление е слабо позната в България, въпреки огромната си популярност в различни точки на света. Музиката ѝ е отлична смесица от протестни и бунтовни текстове, съчетани с мотиви от келтския фолклор. Групата носи името на ирландския революционер Тиобалд Улф Тоун, който загива геройски по време на Големия ирландски бунт срещу Великобритания през 1768 г.

Улф Тоунс /The Wolfe Tones/ са създадени в далечната 1963 г. в дъблинския квартал Инчикор от братята Браян и Дерек Уорфилд, като към тях се присъединяват по-късно Ноел Нагл и Томи Бум.

Групата известно време свири в евтини ирландски пъбове и участва в малки фестивали на фолклорната музика. През 1965 г. издава първия си албум „Foggy Dew“. Повечето песни в него са авторски, посветени на красивите места в Ирландия. Особено впечатление прави едноименната песен „Foggy Dew“. Тя е написана през 1919 г. от Чарлс О’Нийл и е посветена на Великденското въстание в Дъблин през 1916 г. През 2001 г. песента в изпълнение на групата е използвана като основен музикален фон към игралния филм „Rebel Heart“.

През следващите 5 години излизат няколко албума, в които основният мотив на текстовете е насочен срещу господството на англичаните над ирландците. Засегнати са също и проблеми като бедността и правата на обикновените хора.

През 1972 г. излиза албумът „Let the People Sing“. В него най-ярко се откроява песента „Come Out You Black and Tans“, която в скоро време се превръща в символ на борбата на ирландския народ за свобода, независимост и справедливост и заклеймяват въоръжените лоялистки групировки, които тормозят мирното население под предлог, че се борят с Ирландската републиканска армия (ИРА). Други запомнящи песни са „First of May“, “On the One Road“ и „James Connolly“, посветена на убития през 1916 г. по време на „Великденското въстание“ в Дъблин народен социалист и синдикален деец – Джеймс Коноли.

От 1974 до 2004 г. Улф Тоунс издават още 11 албума, предимно песни с бунтовен характер. Много от тях са биографични – за известни борци от ирландската съпротива като Майкъл Колинс, Патрик Пиърс, Рори О’Мур, Джо Макдонал и др.

През 1980 г. групата издава албума „As Gaeilge“, в който песните се пеят на автентичен келтски език и за записването му са използвани автентични келтски музикални инструменти.

През 1987 г. Браян Уорфилд написва песента „Celtic Symphony“, която става своеобразен химн на футболния отбор от шотландския град Глазгоу – „Селтик“, основан от ирландски емигранти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *