Български автори,  История,  Традиции

Античният реенактмънт – бъдещето на културния ни туризъм?

01.09.2018г., взето от: http://ruralbalkans.com

Античният реенактмънт – бъдещето на културния ни туризъм?

Историческите възстановки са световен хит и привличат огромен интерес. Най-много хора се събират на места, свързани с историята на Римската империя, келтите или рицарите кръстоносци. На средновековни фестивали в съседна Сърбия вече се събират десетки хиляди посетители, а румънците претендират да са преки наследници на римските легионери на Балканите. Къде сме ние?

Началото

Първият подобен фестивал у нас е през 2008 г. в Свищов. “Орел на Дунава” се организира сред археологическите останки на римския град Нове. След това започват да се създават и клубовете за възстановки. В момента има поне една дузина с добра репутация из страната, като те обхващат в дейността си голяма част от историческото развитие на Балканите – от Античността до световните войни на XX век.

За съжаление, като всяко хубаво нещо у нас, се намират и недостатъци. Много от бутафорно възстановените крепости в страната се сдобиха и с общински трупи за възстановки. Това създаде едно “комиксово” усещане по време на празничните събития и вероятно затова публиката вече добре подбира къде да се отправи. Но когато има кебапчета и бира, опасността от кич и чалга винаги е налице.

Автентичност и качество

Нашият екип посети поредица от исторически възстановки през лятото и си изгражда мнение за качеството им. Дебют направихме на Средновековния фестивал в Пловдив, където като цяло организацията беше на ниво, но интереса можеше да бъде по-голям. Там опитахме и характерни храни от периода на Втората Българска държава. До голяма степен мястото на провеждане под Младежкия хълм не е особено подходящо, но вероятно събитието ще си намери своята правилна локация.

Едно от най-добрите места за исторически възстановки в България са останките от римския град Никополис ад Иструм до село Никюп. Той се намира в община Велико Търново и се стопанисва от регионалния исторически музей. Фестивалът “Нике – играта и победата” за трета поредна година събира най-добрите клубове за римски възстановки от България и Румъния. Те държат на качеството и историческата достоверност. С това се отличават от бутафорните общински трупи, които най-често събират ниско платени статисти в опит да се усвои поредния проект. Ние вече сме ви срещали с председателя на DVX ANTICA от Свищов. (за Димитър Спасов може да прочетете тук)

По време на фестивала тази година бяха демонстрирани гладиаторски битки, ритуал за освещаване на строителството на града, както и вече традиционната дегустация на римска кухня. За нас най-интересни бяха спортните игри – петобой и харпастум. Клубът за възстановки “Кабиле” от Ямбол показа игра на харпастум. Играта наподобява смесица между ръгби и футбол. Знае се много малко за правилата на тази игра, но се предполага, че е пренесена от римските легиони на Британските острови, където векове по-късно е основана първата федерация по футбол. Малко известен факт е, че играта ръгби възниква след като несъгласните с това да не се използват ръце във футбола с топка от университета в град Ръгби се отделят от футболната асоциация. В харпастума се ползват предимно ръце, което наподобява повече спорта ръгби.


За добрите възстановчици изключително важни са детайлите. В това отношение ни впечатлиха особено много румънците от Констанца, които демонстрираха римска строева подготовка, танцова хореография и битка между римски легионери и даки. А какво да кажем за римската медицина, достояние на малцина специалисти, сред които можем да отличим магистър-фармацевт Владимир Попов, който е и водещ по време на фестивала в Никополис ад Иструм. Той е сред пионерите на историческите реконструкции в страната, редом с личности като Георги Ников от Добрич от първи частен клуб за възстановки Скития Минор, основан през 2010 г.

Античност и занаяти

Когато говорим за подобен род събития, винаги трябва да обръщаме внимание и на уменията, които се демонстрират на тях. В това отношение прекрасно впечатление прави Античния керамичен център до Павликени, където е оформен един от първите музеи на открито. На 8 септември 2018 г. там отново ще се проведе фестивала “Древна Балканска земя”. За това място наскоро разговаряхме с археолога Калин Чакъров (може да прочетете тук).

А сезона на възстановките завършва със събития в Севлиево и Сливен. На 23 септември на крепостта Хоталич е “Фестивал на историческото наследство 2018”. Четири седмици по-късно през октомври на крепостта Туида е “Помни славата 2018”. И на двете места се очаква да се включат клубовете от Свищов и София, заедно с други организации от страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *