Български автори,  История,  Келтски свят

Произход на името Португалия

02.05.2020г., автор: Avitohol, взето от: https://avitohol.name/proizhod-na-imeto-portugaliya/

името Португалия
Град Порто By Peter K Burian – Own work, CC BY-SA 4.0,

Името Португалия произлиза от малко пристанищно градче на устието на река Дору (Douro) основано от римляните с името PORTVS CALE. В близост до него по-късно се появява днешният втори по големина град в страната, наречен Порто.

Има няколко версии за произхода на думата Cale. Според повечето историци се счита, че думата Cale  идва от келтска дума, означаваща “пристанище”.  Това като цяло е малко странно, тъй като ако вземем латинската дума за пристанище porto и келтската cale, означаваща същото се получава не особено логичното повторение “Пристанище пристанище”.

Също така се свързва и с обединението на келтски племена наречено Gallaeci, което в определен период е владеело северната част на днешна Португалия. Gallaeci от своя страна е етноним на хората от културата Кастро (Castro), които също са наричани Калаеци или Галаеци. Според някои в ранните келтски и пре-келтски езици cale означава укрепление, което ни води до “Укрепено пристанище” като значение на името Португалия.

Други историци смятат, че Cale произлиза от гръцката дума kalo, означаваща “красив”, възприета от гръцки колонии. Според друга теория Cale произлиза от латински и означава топло. По тази логика PORTVS CALE би означавало “топло пристанище“.

Така, или иначе PORTVS CALE еволюира в името Португале между 7-ми и 9-ти век. Първоначално името се използва широко за обозначаване на региона между реките Дору и Миньо (Minho), която по-късно ще се превърне в граница между Португалия и Испания. Към 11-ти и 12-ти век, Португале вече се е превърнало в името Португалия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *