Български автори,  Митология,  Символи

Кои са най-страшните митични същества? Вижте нашата класация!

19.07.2017г., от Дебати, взето от: https://debati.bg/koi-sa-nay-strashnite-mitichni-sashtestva-vizhte-nashata-klasatsia/

митични същества

Чудатите същества са важна част от митологията на всяка култура и преданията за тях съществуват от незапомнени времена. Днес в името на комерсиализма, киното и литературата лансират изключително вампирите и зомбитата, но в миналото са съществували далеч по-страшни митични същества, които не бихте искали да срещнете в тъмното. Вижте част от тях:

Лестригоните (Гърция)

Лестригоните
Лестригоните

Лестригоните са народ от великани-човекоядци, с които за зла участ се сблъсква Одисей. Един от спътниците му бива изяден от царя на лестригоните Антифат, а другите лестригони започват да хвърлят камъни по корабите и потапят 11 от тях. Екипажите им нанизали на кол и ги отвели към града, където видимо си ги приготвили като шишчета.

Дибук (еврейска митология)

Дибук (еврейска митология)
Дибук (еврейска митология)

Това е дух на споминал се вече грешник, чийто тежки престъпления не му позволяват да се пресели в отвъдното. Лутащ се между двата свята дибук може да се всели в тялото на друг подобен, но все още жив грешник и така да извърши нови престъпления. Аналог е на католическите демони, които биват гонени с екзорсист.

Нахцерер (Германия)

Нахцерер (Германия)
Нахцерер (Германия)

Това е вампир от немската митология, който за разлика от „касовите“ вампири не хапе другите, а яде сам собственото си тяло, като по този начин разпространява чумна епидемия на голямо разстояние около себе си. Легендите за нахцерер се появяват по време на чумните епидемии в средновековна Европа. В нахцерер обикновено се превръща първият заразен от епидемията. За да бъде убит трябва да му се пререже гърлото.

Гугалана (шумерска митология)

Gugalanna
Gugalanna

В едно от най-древните предания в света – епосът за Гилгамеш, се споменава за „Небесният бик“ Гугалана – първи съпруг на богинята на подземното царство. Гугалана, чиито крака карали земята да трепери, унищожил 3 града и погубил десетки хиляди нещастни живота, докато не се появили Гилгамеш и Енкиду, за да го разчленят. Днес Гугалана съществува като Таурус – един от зодиакалните знаци.

Стригой (Румъния)

Стригой (Румъния)
Стригой (Румъния)

Стригой е зъл дух, излизащ вечер от гробищата в търсене на свежа кръв. Той напада беззащитните селяни докато спят. Отличителните му черти са червена коса, сини очи и наличието на две сърца. Според някои вярвания стригоите могат да променят формата си. Убийството им е подобно на обикновените вампири.

Бялата дама (Франция)

Бялата дама (Франция)
Бялата дама (Франция)

Макар по външни признаци това тайнствено създание да не прилича на чудовище, срещата с него може да завърши с неприятности. Бялата дама се явявала на мъже пресичащи мостове в тъмната част от денонощието. Тя ги карала да танцуват с нея, ако приемели ги пропускала да преминат през моста, ако ли не, се превръщала в сова, котка или друго животно и се нахвърляла върху тях докато паднат от моста…

Черната Анис (Англия)

Черната Анис (Англия)
Черната Анис (Англия)

Черната Анис се крие в корените на стар дъб – единственото дърво, останало от древната необятна магична гора, обхващала цялото графство. Тя е създание със синьо лице и железни нокти. Появява се винаги по тъмно и напада самотни пътници, деца и дори заблудени агнета, отделили се от стадото. Хората толкова силно вярвали в тази легенда, че къщите, намиращи се в края на селата, обикновено притежавали едно единствено малко прозорче, окичено с билки, предпазващи от вещици. По този начин се надявали, че черната Анис ще подмине къщата им.

Касчей безсмъртни (Кащей Бессмертный, Русия)

koschei_the_deathless_by_smolin-d2z0rbi
koschei_the_deathless_by_smolin-d2z0rbi

Този отрицателен герой от руския фолклор често е свързван с група за отвличания на млади девици. Независимо от това, че се нарича безсмъртен, все пак съществува начин той да бъде убит. Трябва да намерите загадъчен остров, на острова има дъб, на дъба виси ковчеже, в ковчежето седи патица, патицата трябва да снесе яйце, в яйцето има игла, тази именно игла трябва да счупите за да умре Касчей. Елементарно, нали?

Самодивите (България)

samodivi
samodivi

Самодивите са част от славянския фолклор и може би едни от най-споменаваните в българските предания. Самодивите, както всички знаем, са красиви женски горски духове, облечени в бели дрехи, които след мръкване се събират край реки, езера и т.н. водоеми, събличат се голи, къпят се и танцуват. Като цяло самодивите не обичат човешкото присъствие и често отвличат хората дръзнали да нарушат покоя им.

Банши (ирландската и шотландската митология)

10banshee.jpg
10banshee.jpg

Банши е е жена-призрак. Според вярването появата й и нейният вледеняващ писък предвещават смърт. В повечето легенди тези духове са облечени в сиво или бяло, но се срещат и описания, според които банши носят червено или зелено и имат черно наметало. Имат дълга права черна коса, която разресват с гребен.

В Ирландия е разпространено поверието, че ако някой намери гребен на земята, не трябва да го взема, защото баншито, което го е оставило там, ще го отвлече. В съвременната култура, банши се срещат в много литературни творби на автори като Тери Пратчет, Клифърд Саймък, Джоан Роулинг и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *