Символи,  Традиции

Трите гледни точки

03.01.2012 Катина Клявкова взето от: http://mediationtea.com/dialogue/trite-gledni-tochki/

трите гледни точки

От колко (минимум) погледа към дадена ситуация се нуждаем, за да можем да вземем информирано решение?…

„Монетата има две страни”. Бих добавила: поне (две). Благодарение на мъничката Катина, която веднъж, в играта с интересна монета откри, че страните й са три. И колко хубаво се върти монетата на помеждутъчната страна… На децата в нас им е любопитно да оглеждат и опитват докрай, нали?!
ТРИ.

Трите основни цвята, с които рецепторите в човешкото око реагират на Светлината. „Очите ни отговорят на светлинното въздействие чрез триизмерно усещане, което се моделира като смес от трите първични цвята и се разгръща в широка гама от цветове и нюанси”.

Трите елемента (тяло, дишане и мислене) в йога, които изграждат фон-среда на нашето общо състояние – важна основа, върху която рисуваме своя живот и градим нагласите, влияещи върху ежедневните ни постъпки.

ТриЕдинството на Божественото начало.

Трите звука, съставящи ОМ на санскрит – а, у и м, които в последователността си представляват тялото, душата и духа, обединени в едно цяло (подобно на химическо съединение).

Тройната спирала – един от основните древни келтски символи, в който линейната безкрайност се надгражда в друго измерение – неутрално, съдържащо и обединяващо.

Трите елемента със символично значение – кръст, кръг и триъгълник, залегнали в основата на Глаголицата – „съвсем различно от всички познати, могъщо писмо“ (Rozmari De Meo). Това е геометрична фигура, наречена „фигура-ключ”, в която се вписва всеки символ ОРЕНДА.

Трите чаени съставки – еднакво важни и различно предпочитани, но сами по себе си не правят вълшебния чай и чаена среда.

Знаем ги, разполагаме с тях, говорим за тях, смесваме ги по най-добрите рецепти, но дали е достатъчно „просто да ги забъркаме”, за да изпитаме насладата и да усвоим полезността на пълноценния Чай?

„Трима другари”,  „Три дни яли пили и се веселили”, „Той, Тя и То”, „Три пъти мери, един път режи“, „Един казва, че съм се справил, друг казва – не си, но е важно да чуеш и третия”… и т.н. и т.н.

Да-то, Не-то и още нещо-то.

Три равностойни гледни точки. Срещата им dia logos. И информираният избор.

?

И, разбира се, едно намигване:

Испански мисионер се срещнал с трима ацтекски жреци на един остров.

– Как се молите? – попитал отецът.

– Имаме само една молитва – отвърнал единият от ацтеките. – Казваме: „Боже, в теб са трима, и ние сме трима. Смили се над нас!“

– Хубава молитва – казал мисионерът. – Но не е точно тази, в която Бог се вслушва. Ще ви науча на една много по-хубава.

Научил ги отецът на една молитва и продължил пътя си. Няколко години по-късно, връщайки се в Испания, корабът му минал край същия остров. От палубата отецът съзрял на брега тримата жреци и им помахал.

Тримата тръгнали към него, вървейки по водата, викайки:

– Отче! Отче! Кажи ни пак молитвата, в която се вслушва Бог,… не можем да си я спомним!

– …Тя не е толкова важна – отвърнал мисионерът, след като видял чудото. И помолил Бог да му прости, задето не е разбрал по-рано, че Той говори на всички езици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *