Музика,  Традиции

8 от най-любимите класически коледни песни

21.12.2017, автор: Кристина Колева, взето от: https://www.lifebites.bg/istoria-christmas-carols/

Тъмно е, но в тъмнината проблясват хиляди светлинки. Подобно на звездите на нощния небосвод. Мирише приятно – на прясно изпечени сладки с дъх на канела, джинджифил, карамфил. Безброй стъпки отекват по паважа, забързани да се скрият от студа и да покрият изненадите за децата на място, където може и да не преровят. Насред всичко това отнякъде се чува музика. И много звънчета. Няма как иначе. Коледа е. И всеки от нас със сигурност има поне 1-2 любими коледни песни. Защото без тях празникът няма да е пълен, нито ще е истински.

За това ще говорим днес в lifebites.bg За музиката, която допринася толкова много за приказната атмосфера на този страхотен празник. Но няма да ви занимаваме с онези парчета, които са „поникнали на пъпа“ на всеки от нас. Няма да говорим за Last Christmas,  нито за All I Want for Chrismas. Няма да слушаме Марая Кери и Джордж Майкъл, макар да сме им фенове. Поразровихме за информация относно историите на

Любимите класически коледни песни от целия свят

Някои от тях са много стари – дори не се знаят авторите им. Други път са относително нови – на няма и 100 години. Как са се родили онези мелодии, които звучат нонстоп отвсякъде в дните преди Коледа ? И които се пеят от всички на какви ли не езици ?

STILLE NACHT, HEILIGE NACHT /Тиха нощ, свята нощ/

Композирана от Франц Грубер  /учител и органист/ по стихове на Йозеф Моор /свещеник/. Родното място на песента е Оберндорф, край австрийския град Залцбург. За първи път е изпълнена в коледната нощ на 1818г. в църквата Св.Николай в Оберндорф. През 2011г песента е включена в представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Преведена е на 140 езика. Изпълнявана е от множество популярни артисти, като специално в изпълнението на Бинг Кросби е третият най-продаван сингъл на всички времена.

JINGLE BELLS /Пеещи звънчета/

Това е една от най-популярните и изпълнявани американски коледни песни. Композирана е от Джеймс Пиърпонт и публикувана през 1857г. под името One Horse Open Sleigh. Първото й изпълнение е през същата година на Уошингтън стрийт в Бостън. Първоначалният замисъл на песента е да се отпразнува Деня на Благодарността и следващите след него празници. Но десетилетия по-късно се налага връзката на песента с коледните празници. Името Jingle Bells, с което е популярна и днес, се налага след изпълнението на песента от Хейдън квартет през 1902г.

Оттам насетне всеки я пее, много от големите музикални звезди я записват  – Бинг Кросби, Глен Милър, Луис Армстронг, Бийтълс, Франк Синатра, Пласидо Доминго, Лучано Павароти. А на 16 декември 1965 година астронавтите Том Стафърд и Уоли Шира изпяват песента от открития космос

ЗИМНА ПЕСНИЧКА /Над смълчаните полета/

Създадена специално от акад.Христо Недялков за предаването Бойко Песнопойко по БНР. А вдъхновението дошло от родното Дряново, където имало обичай по Сурваки децата да излизат из гората за дрянови клонки. Качвали се на красиво изрисувани шейни, а емоцията от разходката се помнела с години. С времето се превръща във вероятно в най-популярната български зимна и коледно-новогодишна песничка. Влиза дори в учебниците по музика в страни, като Германия, Финландия и Япония.

SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN /Дяло Коледа идва в града/

Октомври 1934г. Това е първото изпяване на тази песен. То е на изпълнителя на банджо Хари Ризър и певеца Том Стакс. Моментално се превръща в тотален хит и прави абсолютен фурор на музикалния пазар. Кой ли не я е пял и записвал – от Майкъл Джаксън и Джаксън 5 до Марая Кели и Брус Спрингстийн.

O TANNENBAUM /Коледна ела/

Поредната прекрасна германска коледна песен. Мелодията е традиционна фолклорна. Сегашният текст е записан през 1824г. от органиста, учител и композитор Ернст Аншуц. Първоначалната идея не е свързана с Коледа, а с вечнозеленото дърво като символ на постоянство и вярност. В началото на 20-ти век добива популярност като коледна песен и оттогава е възприемана като една от най-класическите такива.

WHITE CHRISTMAS /Бяла Коледа/

Написана е през 1942г. от Ървинг Бърлин. А когато Бинг Кросби я изпяна става най-продаваният сингъл на всички времена с над 100 милиона реализирани копия. Различни истории се разказват за раждането на тази песен. Според най-често споделяната – Бърлин я написал през 1940г. в един калифорнийски хотел. Често работел посред нощ и така изведнъж извикал на секретарката си да хваща химикалката и да пише. Защото е измислил „не просто най-добрата си песен, а най-добрата, която изобщо някой е измислял“

ADESTE FIDELES /Всички вярващи, съберете се/

Оригинално написана на латински език. Не е ясно кога, защото това е една наистина много стара песен. Авторството й се приписва на кого ли не – Джон Франсис Уейд /18 век/, Джон Рийдинг /втората половина на 17 век/ и дори крал Жуау IV Португалски /началото на 17 век/. Първоначално песента е с 4 куплета, към които впоследствие са добавени още четири. Преведена е на множество езици. Преводът на английски, направен от английския католически свещеник Фредерик Оукли пред 1841г. прави песента изключително популярна в англо-езичния свят.

THE FIRST NOEL /Първата Коледа/

Стара английска коледна песен с корнуолски произход. За първи път публикувана в този си вид през първата половина на 19-ти век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *