Български автори,  Други,  Символи

Разкриха цялата истина за съня

10.10.2015г., автор: Екип Марица, взето от: https://www.marica.bg/lajfstajl/razkriha-cqlata-istina-za-sanq

Нощният сън заема почти една трета от живота ни. Досега обаче никой не е разгадал тази тайна. Според последните изследвания сънят помага на мозъка ни да преработи получената през деня информация и да я разпредели по съответните “файлове”. Някои хора вярват, че по време на сън душата напуска тялото, за да пътешества в други измерения.

Сънят позволява на мозъците ни да се „почистят“
https://hicomm.bg/science/synjat-pozvoljava-na-mozycite-ni-da-se-aypochistjat-au.html

Психолозите пък смятат, че сънищата изпълняват ролята на своеобразен представител на несъзнателната част на човешкия мозък. В сравнение с нищожното количество неща, за които имаме познания в реалния си живот, несъзнателната част на ума представлява неизмеримо количество спомени, сънища и мисли. Ако човек някога намери начин да използва тези безценни знания, сънят ще стане истински проводник към придобиването им. Когато спим, ние преминаваме през различни фази на съня. Едната е ортодоксалната фаза, или дълбокият сън на бавното потопяване, втората е парадоксалната, или лекият сън. Последната е съпроводена с бързо движение на зениците. Тези форми на съня присъстват винаги и постоянно се редуват. А способността да се виждат цветни, емоционални сънища с възрастта намалява. Учените смятат, че хората, които рядко сънуват, са склонни към депресия, изблици на агресивност и раздразнителност. Така че сънищата оказват огромно влияние върху здравето и настроението на човека.

В древен Рим убивали за невярно тълкуване на сън | Bradva.BG
http://bradva.bg/bg/article/article-10442#.XqNNb83sbYA

Древните вярвания

Виждането на сънища се смятало за много важна и неотменна част от живота на древните цивилизации от Източното Средиземноморие. Хората се отнасяли към сънищата като към божествена всеобхватна сила, а вавилонците и асирийците дори издигнали храм в чест на бога на съня.

Съвременните изследователи на пещерната живопис казват, че древните неандерталци изобразявали сънищата над главите на ловците. Първото графично изображение на сънища са намерени върху глинена дъсчица, датирана към 3000 г. пр.н.е. Подобни творби били открити при разкопките в Месопотамия, в храма на Набу (бога на мъдростта) – тези рисунки съдържали в себе си фрагменти от сънищата на Гилгамеш, войнствения цар, който сънувал само кошмари. Неговата майка се занимавала с гадаене на сънища и била първата жена, която започнала да предсказва съдбата на хората по сънищата им.

Древните египтяни вярвали, че сънят е вид предупреждение от боговете. Те се отнасяли към тях като към врата към друг свят. Например според преданията бог Серапис се явил насън на двама египтяни – сляп и парализиран, и им казал как могат да се излекуват. Затова египтяните извършвали различни ритуали, опитвайки се да видят насън какво лекарство е необходимо срещу дадена болест или за да на могат да управляват отношенията между хората и различни събития и да предсказват бъдещето.

Тези случаи не са забравени. Древните келти и християни например спели в специално построени за целта гробници, за да вдъхновят собственото си въображение и с помощта на сънищата да събират необичайни, живителни сили.

Древните гърци сънували два вида сънища. Значими, които според тях били изпратени от боговете и с чиято помощ се вземат важни решения, и лични, към които божествените сили нямат никакво отношение.

Древните римляни стигнали много по-далеч в учението за сънищата. Предсказателят Артемидорус написал първият съновник. Неговият труд, състоящ се от пет тома, съдържа повече от 3000 съновидения с обяснения, основани на разказите на реални хора. В края на своите изследвания Артемидорус стигнал до извода, че сънят е личен и актуален само за самия човек, който непосредствено сънува един или друг сън. Повечето римляни обаче били убедени, че сънищата имат пророчески характер. Например историкът Плутарх твърдял, че съпругата на Юлий Цезар Калпурния видяла насън убийството на мъжа си в навечерието на реалното събитие.

Как да сънуваш сънища по поръчка!? | Bradva.BG
http://bradva.bg/bg/article/article-19371#.XqNOMM3sbYA

В Древен Китай хората вярвали, че градът на сънищата се рее във въздуха между небесата и земята. Освен това един от най-ранните китайски съновници казва, че при тълкуването на сънищата трябва да бъдат взети под внимание много фактори, например календарната година, положението на планетите и т.н.

Сънищата играели важна роля и в провеждането на ритуалите на австралийските аборигени, африканските племена и американските индианци. Всяка култура има свои идеи и тълкувания на явлението сън. Но всички смятали, че сънят е божествен източник на знания, съдържащ изключително важна информация.

За вещи сънища говори и Библията. Ангел Господен се явил насън на Йосиф, за да му съобщи, че скоро Мария ще роди Божия Син – този сън се оценява като божествено послание. Но през Средновековието църквата започва да твърди, че всички сънища са послания на сатаната, а тълкуването им се смятало за магьосничество и било забранено. Към този вид ритуали хората започват да се връщат едва преди няколко века, когато учените отново се заемат с изучаването на този мозъчен феномен.

Блогът на bezistena :: Нови директни доказателства, че Българите ...
http://bezistena.blog.bg/history/2018/03/18/novi-direktni-dokazatelstva-che-bylgarite-sme-nai-fenomennit.1599533

Предсказания или приключения

Идеята за предсказване на бъдещето винаги е вълнувала човека и сънищата са главният източник на информация, за който смятаме, че може да ни помогне да го предвидим. Засега науката твърди, че сънят е само интерпретирано “слайдшоу” на преживяното през деня. А историците продължават да намират безкрайни доказателства, че сънищата имат друго предназначение в живота на човека. Президентът на САЩ Линкълн сънувал, че лежи в гроб две седмици преди да почине. Наполеон и Хитлер също имали пророчески сънища, в които се виждали как завоюват градове и печелят битки (и тези сънища се сбъдвали, нали?).

Две послания от Бога — ОНЛАЙН БИБЛИОТЕКА „Стражева Кула“
https://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/1102014604

За какво говори повтарящото се видение?

Повечето аналитици съветват да си записвате какво сте сънували. Ако постоянно ви се присънва нещо и то ви тревожи, трябва да помислите каква е връзката между съня ви и реалния живот. Такива сънища не означават, че в него скоро ще се случи нещо много лошо. Те най-вероятно показват възможни проблеми, които трябва спешно да се решат, за да се избягнат неприятни последствия. Повтарящите се сънища може да бъдат опит на несъзнателната част от нашия мозък да ни покаже ситуация, в която игнорираме реална опасност. Сънят може да се повтаря отново и отново, а ние да не вземаме никакви мерки по този повод.

Причини за повтарящите се сънища
https://sanovnik.bg

Как да анализираме съня

В сънищата ни няма нищо, което не бихме могли да изпитаме, преди да ни се яви този сън. Това е малко сложно за разбиране, но все пак. Странните изображения, лудите постъпки – всичко придобива магически характер. Несъзнателната част на мозъка ни в този момент установява някакъв контакт с разума. Нашата главна задача се състои в това, да разберем посланията му и да създадем граница между чувствителните реакции на разума и духовните. Всеки сън има своя тематика. Понякога виждаме сънища с няколко сюжета едновременно и тогава е много сложно да доловим същността на ставащото, затова подобни сънища бързо се забравят. Всяко събитие, всеки детайл зависи от друг, присъстващ в същия сън. Например ако сънувате, че навън е тъмна дъждовна нощ и някакъв човек в черно ви преследва, а всичко това се случва на върха на някаква планина, сънят ви се състои от следните елементи: преследване, планина, човек, непознат, тъмнина, нощ, дъжд, опасност. Това са думите, чието значение трябва да търсите в книгата за тълкуване на сънища. Чувствата, които изпитваме насън, също влияят на ставащото. Страхът, възторгът, отчаянието са много силни. Така за посочения пример, в който има доста елементи, ще ви трябва дълго време, за да го разгадаете и разберете.

Ако виждате паралелни с реалния ви живот събития, няма да е необходимо да си блъскате главата, за да разберете значението на ставащото в съня ви. На първо място, трябва да обърнете внимание на нещата, които имат аналогия с реални събития. Ако имате сериозни проблеми или ви предстоят резки промени (смяна на работата или местоживеенето например), опитайте се да намерите в съня някакви символи, отнасящи се до това положение. В обикновения съновник са дадени не повече от три значения за една дума, но в никакъв случай не бива да ги възприемате буквално. Най-добре се опитайте сами да разгадаете какво ви казват съновиденията ви. Напълно е възможно да не запомните детайлите от съня. Всеки път обаче, докато спите, се опитайте да контролирате видяното насън, за да не изпуснете важните знаци, които ви изпраща несъзнателната част на мозъка ви.

Такива абстрактни неща като време, космос, сила, числа, може да имат определено отношение едно към друго. Тяхната интерпретация обаче може да показва реални неща и да символизира нещо. Казано по-просто, абстрактните елементи играят много важна роля в сънищата. Всеки път трябва да фокусирате вниманието си върху чувството, което изпитвате след сънуването и непосредствено по време на самия сън.

Фабрика за сладки сънища - Webcafe.bg
https://webcafe.bg/gradat/1817243581-fabrika-za-sladki-sanishta.html

МИСТЕРИОЗНИЯТ ЕЗИК НА РАЗУМА

Научавайки се да разбираме сънищата си, ние ще можем да предсказваме и планираме бъдещето си

Сладки сънища!
Обзаведете спалнята си колкото се може по-комфортно. Следете за температурата и проветряването, не си лягайте раздразнени. Най-напред се успокойте, пуснете тиха музика, използвайте ароматни свещи, масла или топла отпускаща вана – те ще ви помогнат да се освободите от негативната енергия.

Какво е ясен сън?
Вие съвсем ясно разбирате, че в момента спите. И в зависимост от ситуацията започвате да управлявате развитието на събитията в съня. Много психотерапевти твърдят, че това е възможно, когато човек има силна връзка с вътрешното си Аз..

Сънищата на животните
Много фактори показват, че животните също сънуват. Вашите питомци може да издават звуци или да се движат насън, което явно показва, че тяхното “безсъзнателно” състояние също се опитва да влезе в контакт с разумното.

За какво са ни сънищата?
Австрийският невролог и родоначалник на психоанализата Зигмунд Фройд пръв поставил въпроса за изучаване на сънищата от научна гледна точка. Той предполагал, че сънищата са уникален начин за общуване между несъзнателната част на мозъка и разума. За Фройд те са някакъв знак, символ на това, което трябва да се случи в действителност, в реалния живот на човека, както и на възможните пътища за развитие на ситуацията. Колегата му, швейцарският психиатър Карл Густав Юнг, не бил съгласен с неговата теория. Юнг смята, че сънищата имат огромна роля най-вече за здравето на човека. Той вярвал, че всеки сън е индивидуален и не се повтаря.

Водете си дневник
Някои хора казват, че не сънуват, но това не е истина. Това, което се случва в действителност, по-скоро показва, че те не са в състояние да запомнят сънищата си. Обсъждането и анализът на сънищата ни помагат да разберем видяното и да се ориентираме в него. Ако си водите дневник, това ще облекчи процеса на разбиране на сънищата. Сложете бележник и химикалка до леглото си и веднага след събуждането запишете какво сте сънували. Правете това в продължение поне на две седмици, и скоро ще се научите да разпознавате предупрежденията, които ви показват сънищата. Ако сте забелязали такива, значи в живота ви съществува проблем, който изисква внимание и решение. Проследете възможните паралели между събитията в сънищата си и реалната ситуация.

Сънувах, че бившият ми умря
https://sanovnik.bg

Какво е кошмар?
Кошмарът е прекалено емоционален сън, предизвикващ страх, силна тревога, даже ужас. Той може да ви събуди посред нощ. Сънищата, в които ви причиняват болка или ви грози опасност, са най-типичните сюжети на нощните кошмари. Такива сънища са съпроводени със силно чувство за безпомощност. Обикновено човек се опитва да се събуди, да се измъкне от кошмара, но не успява. След това се оплаква, че цялото му тяло е “като отекло”. За хората, които постоянно сънуват кошмари, това е мъчение, а не начин да възстановят силите си. Независимо че подобни сънища са предизвикани от стрес, те имат и положителна страна – предупреждават за опасност в реалния живот. Несъзнателната част на мозъка ни дава сигнал за надвиснала опасност. Ако тя е истинската причина за кошмарите, те ще продължават, докато не вземете мерки за решаване на проблема. Понякога нощните кошмари може да са симптоми на някакво заболяване или реакция на силнодействащо лекарство. В този случай най-добре се консултирайте с лекар. Чувствителните и творчески натури са по-склонни към сънуване на кошмари.

КЛЮЧЪТ КЪМ ЗАГАДКАТА

Огън. В съня той може да бъде символ както на някаква опасност, така и на непредсказуемост.

Мъгла. Не виждате същността на нещата.

Тълпа. Показва, че се усещате като част от някаква група. Опитайте да разберете дали искате да бъдете лидер или наблюдател в нея.

Работа. Ако насън вършите едни и същи неща, това означава, че ви липсват някакви резки промени в живота.

Годишни времена. Пролетта символизира начало не нещо, лятото – удоволствие, есента – удовлетвореност, зимата – правене на изводи.

Пейзаж. Ако се намирате на висока планина, най-вероятно в този момент от живота си сте заети с много важна дейност. Откритите пространства символизират потребността ви да освободите личността си.

Раждане на дете. Ако видите насън дете, намиращо се още в утробата на майка си, това означава, че скоро в живота ви ще се появи нещо, което ще го преобърне.

Религиозни символи. Значението на иконите зависи от религиозните ни убеждения. За някои кръстът е символ на Божията любов, за други – на страдание и изпитания в живота.

Пеперуди. Те са символ на красотата и бързо отлитащата младост.

Общуване. Ако крещите насън, това означава, че имате потребност от откровен разговор със самия себе си или просто се нуждаете от вниманието на човек, с когото дълго не сте общували.

Вода. Водата показва хармония на душата и тялото Ако сънувате вълни, това означава, че се нуждаете от ярки впечатления.

Природа. Обикновено насън тя се явява като разрушителна сила, например земетресение, наводнение или друга стихии. Най-вероятно такова явление показва, че имате потенциална власт над нещо или някого.

Старост. Ако редовно сънувате, че остарявате, това показва, че водите непълноценен живот или че трябва да се избавите от някакви черти на характера си.

Секс. Колкото и да е странно, можем да изпитаме значително повече удоволствие от правенето на секс насън, а не от реален, което говори за неудовлетвореност.

Часовник. Това е сигнал, че губите прекалено много време.

Време. Сънищата, които ви се струва, че траят цяла вечност, продължават само няколко секунди. Може би се опитвате да избягате от времето в реалния живот.

Космос. Много е продуктивно да използвате спомени за космоса от вашите сънища. Космосът показва текущото ви физическо състояние – дали се чувствате защитени или уверени.

Спираловидни форми. Показват, че животът ви е излязъл от контрол.

Пари. Значението на такъв сън зависи от това, как виждате парите – като средство за постигане на цел или като самоцел. Можете да тълкувате това като безопасност, като сила или като вероятност да попаднете в капан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *