Изкуство,  Митология

Видовете рай в различните митологии

взето от: http://www.zaigravka.bg/curious.php?h=vidovete-ray-v-razlichnite-mitologii

Раят – голямата награда за праведния и мястото, където тече блажен живот. Но в различните митологии задгробният свят е представен по различен начин. Ще разгледаме някои от най-разпространените представи за това удивително място:

Тир-на-Ног, ирландска митология

Тир-на-Ног е земята на вечната младост – място, където всички, според легендата, са млади, няма болести, глад и мъка, а времето не е нито горещо, нито студено.

Другият свят, келтска митология

В повечето митологии раят е на небето, но в келтската той се намира на суша, недалече от Атлантическия океан. Там няма никакви пороци, никакви проблеми – няма болести, няма глад, няма войни, няма старост… душите на мъртвите могат да общуват с различните божества на келтската митология, както и с простосмъртните, като им помагат в трудни ситуации.

Елисейските полета, древногръцка митология

Елисейските полета е митично място, където блаженстват душите на героите и победителите. Там царува вечна пролет, а праведните, попаднали в него, прекарват дните си без тъга и тревога. Името е познато още и като Елисей или Елизиум.

Кокан, средновековна европейска митология

Земя на изобилието и безделието, споменато във френската и английската литература през XII – XIII век. Там се леят реки от вино, а за труд, колкото и да е удивително, те наказват. В Кокан всичко е наглед нелогично -тестени лакомства растат по дърветата , а човек трябва само да мине под дърво и да отвори уста, за да яде . Тази земя е място на разточителност и излишък, а всяка вещ е безплатна и достъпна, заради което се смятало, че това е раят за бедните.

Валхала, скандинавска митология

Валхала е небесен дворец, намиращ се в Асгард – един от деветте свята в Скандинавската митология. Във Валхала живеят храбрите воини, загинали в битка, които се наричат ейнхерeри. Дворецът е построен от Один, а воините трябва да му помогнат в Рагнарьок – битката на края на света. Според легендата, в двореца има зала с 540 врати и огромен покрив, направен от позлатени щитове, които са подпрени със стоманени копия. По-късното християнство възприема Валхала като ада.

Вайкунтха, индуска митология

Във ведическата митология, която по-късно става основа за индуската, Вайкунтха представлява райско кътче в средата на което преминава свещената река Ганг, а в езерата растат лотоси със сини, бели и червени цветове. Там се намират и много великолепни дворци от злато и скъпоценни камъни. В центъра на трона на Вайкунтха седи Вишну, а около него са всичките му помощници.

Полетата на Аару, древноегипетска митология

Според египетските вярвания, след като преминат съда на Озирис, душите на праведниците поемат на пътешествие към полетата на Аару – райски подземия, в които царува бог Озирис и които представляват тръстикови острови, наподобяващи тези по поречието на Нил. Египетският рай много напомня на света на живите: има в изобилие различни храни и напитки, а така също и други телесни удоволствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *