Български автори,  Игри,  Традиции

Световен ден на футбола

10.12.19г., Източник: БНР, Калояна Донева, взето от: https://www.dobrichonline.com/novini/55910/dnes-e-svetovniyat-den-na-futbola

Днес е Световният ден на футбола

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола – онази интелигентна, благородна, хазартна, изящна, завладяваща, стремглава игра, която е демонстрирана на световните игрища от Пеле и Марадона, Яшин и Роналдо, Стоичков и Меси.

Футболът е най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата. Създадени са 1.5 млн. отбора и 300 хил. клуба, а професионалните играчи са 120 милиона.

Корените на футбола отвеждат далеч в историята – преди повече от 2000 години. Игри, посветени на ритането на кръгли предмети, са доста популярни в Китай, Япония, сред индианците в Южна Америка, в древна Гърция (където е наричана „битка за топка“), Рим, Египет, при племена на келтите, ескимосите, както и сред славянските народи. Първите писмени данни за футбола са намерени от учените в китайски източници, датирани с второ хилядолетие преди нашата ера. Играта е наричана Цу Чу, което означавало „да риташ с крак“, и позволявала на воините да поддържат добра физическа форма.

За официална родина на футбола се смята Англия. Любопитен факт е, че в началото играта е била доста жестока. „Топката“ била ритана направо на улиците от няколко души, като в определени случаи броят им достигал стотици. Правила практически липсвали – трябвало само да се вкара гол, като за „врата“ се приемало по-рано уточненото място. Буйна тълпа мъже се носела по улиците, събаряйки всичко на пътя си и често нанасяйки на по-вехтите постройки големи щети.

Често играта завършвала със сериозни травми и дори със смърт на футболисти. Заради този факт много представители на кралската власт, започвайки от Едуард II и завършвайки с Кромуел, се опитвали да забранят със специални укази „богуомразната игра“, наричана още варварска забава. Заради нея градските улици се изпълвали с блъсканица, шум и тичане, които причинявали безпокойство и неудобство на по-голяма част от населението. Но, независимо от всички височайши забрани и заплахи от затвор, хората продължавали да ритат топка и да се наслаждават на играта.

„Футболът е най-същественото от най-несъществените неща”. Тези думи принадлежат на Франц Бекенбауер (Кайзера) – легендарен германски състезател и треньор по футбол, световен шампион от 1974 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *