Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

6 билки за проблеми със стомаха

05.11.2019г., източник: zdravosloven.com , взето от: https://www.no-comment.bg/6-bilki-za-problemi-sys-stomaha.19888

6 билки за проблеми със стомаха - картинка 1

Превантивното лечение с билки може да ви спести много болки

Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие и от най-дребните дразнители. Това най-често са неправилното хранене, алкохолът, цигарите, стресът. Стомашните проблеми обхващат голяма гама от симптоми, които могат да се появят в различни етапи и ситуации в ежедневието, затова винаги се консултирайте с вашия лекар. Едни от най-честите стомашни оплаквания са болка, тежест, подуване, киселини.

Тъй като човешкият стомах реагира различно на храните, за добрата му кондиция спазването на хранителен режим от поне 4 хранения дневно по едно и също време, е от съществено значение.

С оглед на всички празници, които нямат край през зимните месеци, имайте предвид, че някои от дразнещите стомаха храни са: горчица, праз, черен пипер, чесън, сладките неща, пържено, кафето и алкохола. Но от тях по празниците количествата са големи. Така че трябва да се пазим, за да нямаме проблеми след това…

Ето няколко билки, които могат да ви помогнат, ако получите стомашни болки: 

Лайка

Лайката има противовъзпалително и противомикробно действие. Цветовете и са използвани в продължение на стотици години за облекчаването на болезнено храносмилане и лечението на колики, киселини в стомаха и гастрит. Лайката съдържа бизаболол и азулен, които намаляват спазмите и възпаленията на стомашно-чревния тракт. При лечението на киселините в стомаха азулена стимулира перисталтиката и има анти-микробен ефект върху стомашно-чревните бактерии, като по този начин облекчава болките и дискомфорта предизвикани от киселините в стомаха.

Мента

Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Ментата има противовъзпалителен ефект и помага при язви и гастрит. Действа успокоително, помага при гадене и регулира стомашните киселини.

Липа

Липата като билка, особено богата на лечебни вещества, намира приложение както в медицината, така и в козметиката. Като билка е позната още от древността, където келтите са я превърнали в свещено дърво, под което провеждали своите племенни събрания. Те вярвали, че дървото бди над тях и следи за изпълнението на справедливостта и правосъдието.

Чаят, приготвен от цвят на липа, спомага при възпаление на горните дихателни пътища и при повишена температура. Също така поднесен с мед е прекрасно успокояващо средство за добър сън. Често намира приложение като помощно средство при лечение на бъбречни заболявания.

Лавандула

В нapoднaтa мeдицинa чaй нaпpaвeн oт лaвaндyлoви цвeтoвe пoмaгa пpи ĸиceлини, ycпoĸoявa cтoмaxa пpи диapия и пoдпoмaгa xpaнocмилaнeтo.

Копър

Koпъpът e cъщo eднa oт нaй-пoлeзнитe билĸи зa cтoмax. Toй cъдъpжa вaжнитe зa пoдoбpявaнe нa имyнитeтa цинĸ и йoд, нeoбxoдими зa нopмaлнoтo фyнĸциoниpaнe нa щитoвиднaтa жлeзa, нeзaмeнимитe зa yĸpeпвaнe нa ĸocтитe и зъбитe ĸaлций и флyop. Изпoлзвa ce пpи лoшa пepиcтaлтиĸa и гaзoвe. Уcпoĸoявa cпaзмитe нa глaдĸaтa мycĸyлaтypa нa opгaнитe в ĸopeмнaтa ĸyxинa. Дeйcтвa дoбpe пpи дeцa c лeнив cтoмax, зaпeĸ и зaдpъжĸa нa гaзoвe. Πpeпopъчвa ce и пpи диapия.

Градински чай

Градински чай (или салвия): „ Защо да умираш, когато имаш салвия в градината си? “ – се пита в една древноримска поговорка. Салвията се използва още в древността. Доказала се е с пречистващите си и лечебни свойства. Градински чай се отглежда обичайно из градините подобно на декоративно и лечебно растение. Поради съдържанието на етерично масло градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.

Към полезните билки за стомах спадат още глухарче, мащерка, джинджифил , розмарин и кориандър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *