Български автори,  Традиции

За талисманите

автор: Росица Тодорова, от Hera.bg взето от: https://www.hera.bg/s.php?n=754

Талисманът е малък предмет с магическа сила, който предпазва от нещастия и носи успехи на притежателя си. Той привлича това, което носителят му желае – здраве, любов, пари или късмет. Муската и амулетите също са видове талисмани.

Разбира се, има някои разлики между тях, свързани най-вече с естеството и произхода на предметите, с начините за тяхното енергийно зареждане и използване.

Думата талисман идва в българския език от арабски през френски. Но оригиналният източник е богатият старогръцки език. Τέλεσμα (талисма) означава вълшебство или заклинание. Най-старият талисман, открит по българските земи е пробит вълчи зъб в пещерата Бачо Киро, до Дряновския манастир.

Смята се, че той е използван именно с цел предпазване от лоши сили. Много ритуали и вярвания имат своето съвременно продължение и днес. Понякога ги практикуваме или поне частично вярваме в силата им, без да си задаваме въпроси относно корените и произхода им или изцяло да сме запознати със значението им.

Червеният конец на китката на новородено и отворената длан с око по средата (khamsa) пазят от зли очи и дяволски сили. Тези два общоизвестни талисмана идват от практиките на евреите ашкенази, които създават свои собствени обичаи, закони, дори и език. Но едва ли много млади майки зная това, когато връзват червен конец на ръката на бебето си против уроки.

По принцип талисманът може да се носи на видно място – като гердан, обеци, или да е зашит в подгъва или хастара на дреха. Носят се най-вече от хората, чиито професии или хобита са свързани с известна доза късмет – спортисти, ловджии, рибари, търговци, пътешественици и др. Според това от какви хора се ползват и от какви съставки са направени талисманите биват земни, водни и въздушни.

Ако познавате някой, който всеки път чука на дърво, плюе си в пазвата или ръси сол през рамо, може би ще се чувства по-добре, ако притежава някои от следните предмети.

Заешката лапичка може би е един от най-известните талисмани. Носи се или се потърква предимно за късмет. Древните келти свързват лапата на животното с отсечена ръка на вещица. Носейки заешкият талисман, хората са сигурни, че са укротили злото.

Подковата носи щастие, сигурност и е символ на плодородието. Силата на този талисман идва от вярването, че когато конят е подкован, той е защитен от всякакви зли сили, защото желязото има силата да ги прогонва.

Талисманите с букви, цифри и фигури са натоварени с най-много символика. Понякога в тях може да е вплетена богата информация, на пръв поглед дори неуловима. Значение имат цветовете, подредбата на елементите един спрямо друг и посоката на носене на талисмана.

Бижуто със скарабей пази сърцето на притежателя си. Носи се от съпрузи, чиито половинки изневеряват, за да ги накарат да се върнат в семейното гнездо, или от хора, чиято работа е свързана с риск за живота им. Египтяните считат скарабея за свещен, защото е роден не от репродуктивен процес, а от топка тор.

Силата на билковите талисмани идва от вярването в магията на растенията. Обикновено това са торбички, пълни със стебла, корени, листа, цветове и др. Ако формата им позволява, се носят като бижу. В другия случай се оставят в дома за любов, изобилие, закрила при пътешествия и др.

Футикс се казваше синият петел, което французите бяха избрали за свой талисман на световното първенство по футбол през 1998. Не знам дали неговата сила или способностите на футболистите бяха по-големи, но е факт, че тогава французите взеха своята първа световна титла.

В талисман може да се превърне дори и фигурка, която просто е приятна на пипане – стъклено животно или дунапренена топка. Тяхното потъркване не е натоварено с някаква символика, просто действа успокояващо и носи приятни усещания.

За талисман може да бъде обявен всеки един предмет или комбинация от вещи, за които човек счита, че му помагат в определен ситуации, дори да са съвсем обикновени – намерена на улицата стотинка, интересна играчка от шоколадово яйце, венчална халка и т.н.

Веднъж учениците на Айнщайн го видели да забива над вратата на лабораторията си подкова. Това ги провокирало да го попитат защо я поставя там, след като не вярва в суеверия. „Казват, че тя носи щастие дори на онези, които не вярват в нея”, отговорил им великият учен.

На въпроса помагат ли наистина талисманите отговорът безспорно е да. Но има едно условие – трябва наистина да вярваш, че малките предмети могат да повлияят на живота ти. Иначе всичко е само в твои ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *