Български автори,  Символи,  Традиции

Най-разпространените суеверия

https://c.pxhere.com/photos/76/11/cat_black_animal_domestic_cat_mieze_luck_superstition_faith-1213581.jpg!d

26.01.2020г., взето от: sanovnik.at

https://sanovnik.at/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%83%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f/

Най-разпространените суеверия и с какво са свързани те ?

  • Да почукаш на дърво
  • Черна котка да ти пресече пътя
  • Петък, 13-и
  • Подарен часовник ти отмерва живота
  • Счупеното огледало е на нещастие
  • Не минавай под стълба
  • Свиркаш ли си, оставаш без пари
  • Не празнувай 40-годишнина
  • Не давай, нито вземай нещо през прага
  • Разпиляна сол – ще има кавги
  • Не палете 3 цигари от 1 огънче
  • Не яжте направо от ножа
  • Конската подкова e символ на късмет

Думата суеверие е със следното значение – “суе” означава напразна, пуста, т.е. напразна или лъжовна вяра. И така – какви са най-разпространените суеверия?

Черна котка на пътя ни, да чукаш на дърво, разпиляна сол на масата. Ами защо петък 13 е фатален? Или да се подава нищо през прага. Защо не се взема нищо намерено на кръстопът?

Суеверията са безкрайно много …

Откъде са дошли суеверията и корени ли се в тях някаква истина?

Най-лошият късмет е черна котка да счупи огледало. Да, нелепо и абсурдно е, но много от нас въпреки очевидната глупост на народните поверия продължават да вярват в тях.

Суеверията са вкоренени във фолклора на народите. Предавани от уста на уста, те минават през всякакви географски граници.

Много от тях идват от древността и Средновековието и са свързани с исторически събития, обичаи и др.

Ето някои от най-популярните поверия по света:

Да почукаш на дърво

Най-разпространените суеверия - Да почукаш на дърво
Най-разпространените суеверия – Да почукаш на дърво

Мнозина извършват този прост ритуал почти механично по няколко пъти на ден, за да предотврати беда или да се развалят уроки. Смята се, че като чукне на дърво, човек се защитава от посегателства. Затова в някои страни за сигурност хората дори носят в чантата си малко парче дърво.

Суеверието идва от древността, когато нашите предци са вярвали, че добрите духове живеят в дървета и по всяко време могат да ги извикат на помощ с почукване. Но освен езическото обяснение има и религиозен смисъл.

Старите християни вярвали, че като докоснат повърхността на дърво, те викат на помощ Исус, Който е бил разпънат на дървен кръст. Оттук е и обичаят беглец да търси закрила в Църквата.

В мига, в който той докосне дървената порта на храма, се смята за спасен и църквата го взема под закрила.

Черна котка да ти пресече пътя

Най-разпространените суеверия - Черна котка да ти пресече пътя
Най-разпространените суеверия – Черна котка да ти пресече пътя

Това е един от баналните примери на суеверие, който се среща у много народи. В древни времена котките са смятани за почти свещени животни.

През Средновековието нещата се преобръщат на 180 градуса и в тях се припознава дявола. Това е епохата на епидемии, разнасяни от плъховете, а най-близо до тях стои котката, т.е. и двете животни са приносители на зарази и инфекции.

Затова в западната култура черната котка е символ на лоша поличба. Хората вярвали в съществуването на вещици, които, за да се прикрият, се превръщат в черни котки.

И ако ви мине черна котка път, то значи вещица ви пресреща, т.е. чакайте злини и проблеми. Черните котки са смятани за изгорени на кладата вещици през Инквизицията.

И историята има пръст – по пътя за битката при Ватерло Наполеон попада на черна котка и, както знаете, претърпява поражение, което води и до рухването на империята му.

В древни времена в Русия, ако котка тича из селото, това означава само някакво нещастие – смъртта на собствениците или пожар.

В Англия обаче котката не се смята за предвестник на страдание, а напротив – на щастие. В Северна Африка черната котка е символ на добър късмет, а черното куче носи лош късмет. Черните врани също са смятани за лош знак.

Петък, 13-и

Най-разпространените суеверия - Петък, 13-и
Най-разпространените суеверия – Петък, 13-и

За мнозина това не е просто суеверие, а паническо разстройство. Съчетанието от древни времена предизвиква необясним страх – едни отказват да пътуват на този ден, други дори въобще не стават от леглото, много ресторанти и атракциони не работят, а 80 на сто от небостъргачите нямат 13-и етаж, нито стая с този номер.

Само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара от това суеверие. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Според нумеролозите числото 13страда“ заради неговата позиция след 12, което се смята за най-хармонично, за знак на съвършенство – има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус.

Петък пък е денят, в който разпъват Исус.

В петък, 13-и, 1307 г. са заловени, а после изгорени на клада хиляди рицари от Ордена на тамплиерите – най-влиятелната в средновековна Европа организация.

В картите Таро 13-ата е картата на смъртта. И имената на някои от най-известните серийни убийци като Джак Изкормвача (Jack the Ripper) съдържат по 13 букви.

В испаноговорещите страни пък вторник, 13-и, е възприеман за лош ден. Елините също са смятали вторник, 13-и, за лош ден, който е контролиран от бога на войната Арес (Марс).

Подарен часовник ти отмерва живота

Най-разпространените суеверия - Подарен часовник ти отмерва живота
Най-разпространените суеверия – Подарен часовник ти отмерва живота

Това суеверие идва в Европа от Китай. Зловещо е, но се смята, че с тиктакането си часовникът отмерва времето ти на земята и едва ли не е покана за твоето погребение.

А да подариш часовник на гаджето или на жена си, означава също, че стрелките започват да отмерват времето ви заедно.

За да се неутрализира ефектът на това поверие, е достатъчно за часовника да дадеш някоя монета. Това задължително се прави и ако ви подарят нож. Така се приема, че всъщност сте си купили въпросната вещ и отрицателното й въздействие се загубва.

Счупеното огледало е на нещастие

Най-разпространените суеверия - Счупено огледало
Най-разпространените суеверия – Счупено огледало

Това е от най-разпространените суеверия. Някои даже говорят, че разбито огледало вещае 7 години нещастие в дома.

Смята се, че огледалото поема част от енергията на човека, който всекидневно се оглежда в него. Пред огледалото той невинаги е в добро разположение на духа, понякога е сърдит, обиден или направо озлобен, затова счупеното огледало освобождава напластената от години негативна енергия и в семейството започват неприятности.

Предполага се, че това суеверие възниква от древните представи за отражението на човешката душа. И душата заедно с огледалото се разпръсква на парчета, страда и човек или умира, или се лишава от възможността след смъртта си душата му да отиде на небето.

Този предразсъдък се корени в Средновековието. Първите стъклени огледала се появяват във Венеция и са много скъпи.

За да се заставят девойките на заможните родители, а и техните селски слугини, да боравят внимателно със скъпото огледало, било измислено и поверието – счупиш ли го, чака те нещастие.

Не минавай под стълба

Най-разпространените суеверия - Не минавай под стълба
Най-разпространените суеверия – Не минавай под стълба

Преминаването под стълба, опряна на стената, по целия свят се приема за лоша поличба, така че повечето хора, които са наясно с признаците, опитват по всякакъв начин да я избегнат.

Някои вярват, че опряната на стената стълба, стъпила на пода, образува триъгълник, който е олицетворение на Светата Троица. А преминаването оттам прекъсва баланса и нарушава хармонията.

Свиркаш ли си, оставаш без пари

Това суеверие тръгва от моряците. По време на безветрие всички от екипажа – от капитана до юнгата, започвали да свирят, за да извикат вятъра и той да опъне платната.

Това поверие често се илюстрира в анимацията.

Някои обясняват това с езическото поверие, че свирката вика злите духове. Затова вкъщи не се разрешавало да се свири, за да не помете внезапен порив на вятъра всичките семейни спестявания.

Не празнувай 40-годишнина

Предупреждението важи особено за мъжете.

Свързано е с мистиката на 40-те дни след смъртта, която се среща във всички религии. Честването на 40-ия рожден ден се смята за подигравка със смъртта и може да донесе на празнуващия болести и дори преждевременна смърт.

Не давай, нито вземай нещо през прага

От древността се смята, че прагът на дома е вид граница, която разделя света на живите от света на мъртвите. Затова не се ръкувайте през прага, нито вземайте или подавайте вещи. Това може да наруши мира на мъртвите, а и за живите не вещае нищо добро.

Ако прекрачите прага, излизайки от дома си, и после се върнете, не е на добро. Нали прагът е един вид граница между световете, ако излезете от къщата, но не се върнете по средата на пътя, духовната ви сила отслабва и ви чакат неприятни изненади.

Това може да се неутрализира, когато преди да напуснете отново дома си, се погледнете в огледалото. Смята се, че то отразява духовната сила и ще я удвои.

Разпиляна сол – ще има кавги

Днес солта е много евтина, но някога универсалната подправка се продавала на цената на златото.

Солта била показател за благополучието на едно семейство и я слагали на масата само когато гостували най-знатни гости. Разсипването на сол се приемало като върха на разточителството, а също и за неуважение към домакините.

Битуват няколко версии за поверието, че солта носи нещастие.

В картината от Леонардо да Винчи “Тайната вечеря„, Юда Искариотски е изобразен с обърната солница пред себе си. Много етимолози смятат, че този детайл е причина за суеверието.

Но солта присъства в религиозните церемонии и много преди Юда. В някои източни страни дори са правили т.нар. солени договори – вождовете сключвали съюз, като поръсвали сол в устата си.

Не палете 3 цигари от 1 огънче

Поверие гласи, че е на лошо да се палят три цигари от една кибритена клечка или от едно пламъче на запалка.

Това става актуално през Първата световна война, тъй като през нощта пламъче служило за ориентир на врага и ставало мишена.

Щом забележат началното огънче, те се подготвят за стрелба, прицелват се във втората запалена цигара и вече при изстрела третият пушач пада убит.

Не яжте направо от ножа

Ядете ли направо с нож, ставате зъл и лош. Не вземайте и нож, който сте намерили, защото ще ви донесе само неприятности.

Въобще се смята, че всяка чужда вещ, намерена на пътя, не трябва да се пипа и носи в дома, защото носи енергията на собственика, която може да е лоша.

Подарят ли ви нож, платете го символично с монета – острите предмети се купуват, а не се приемат като дар. Ако падне нож на пода, чакайте мъж да дойде на гости.

Думата “нож“ не се изрича в морето, за да не пререже моряшкия късмет. Но моряците забиват нож в мачтата за късмет в плаването.

Конската подкова e символ на късмет

Най-разпространените суеверия - Конската подкова e символ на късмет
Най-разпространените суеверия – Конската подкова e символ на късмет

Подковата е може би най-известният талисман за късмет, успех, богатство в един дом и ритуалът със закачането на входната врата е популярен в цял свят.

Много известна е и английската легенда за свети Дънстан, който от обикновен ковач през 959 г. се издигнал до архиепископ на Кентърбъри. Той разпознал дявола и вместо да подкове коня му, подковал самия него. Виейки от болка, рогатият започнал да се моли. Св. Дънстан го освободил едва когато дяволът обещал да не припарва в къща, на чиято порта виси окачена конска подкова.

През Античността я сочат за свещен символ. Да “обуеш” коня, е струвало доста пари и хората са вярвали, че намирането на подкова е голям успех.

Дори оприличават формата с тази на символа на египетската богиня на плодородието Изида.

Турските народи пък виждат в нея полумесец, затова тя им е носила късмет.

Китайците и индийците пък оприличават формата на подковата с извивките на свещената змия Нагендра.

Келтите са смятали желязото за благороден метал, способен да предотврати нещастие.

Намерена подкова се поставя на видно място вкъщи, за да привлича като магнит доброто.

Смятало се, че подкованият кон е защитен от вещици и зли духове, тъй като желязото ги прогонвало. Подковата е сухопътен талисман, но ако се закачи към мачтата, над вратата на каютата или под палубата, то късметът ще е спътник и на кораба. Фрегатата на прочутия адмирал Нелсън е имала закачена на мачтата подкова.

Няма едно мнение накъде трябва да бъде обърната окачената подкова.

В Русия и други народи я закачат обърната нагоре, за да не може късметът да “избяга”, да се “излее„. Други я закачат обърната настрани, за да символизира буквата “С” – първата в името Христово (Christ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *