Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

Инструкция за производство на 17 литра домашна бира

взето от: dionislab.bg

Уважаеми приятели ! Животът без бирата може да е хубав за някои индивиди, но вече не е келтски ! Преди доста години бях запаметил тази инструкция, представена на една бургаска изложба от Дионис-Елена ООД. Запазете я, а още по-добре опитайте, за да имате бира винаги под ръка.

http://www.ox.ac.uk/sites/files/oxford/styles/ow_medium_feature/public/field/field_image_main/Beer.jpg?itok=iuxn1Jjd


Етап 1 Подготовка за ферментация с галон минерална вода

 1. Препоръчваме ви да си закупите галон минерална вода (19 литра) и да използвате водата и галона за ферментация.
 2. ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИРА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПОЛЗВА ЧИСТА ВОДА БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ НА ХЛОР И ДРУГИ КОНСЕРВАНТИ – НЕ ЧЕШМЯНА.
 3. Когато закупите галона с вода можете директно да ги използвате без обработка като предварително махнете 2 литра вода и използвате само останалите 17 литра.
 4. При следващо производство на бира, можете да използвате галона отново за алкохолна ферментация, а водата може да бъде минерална или дейонизирана.
  Етап 1 Подготовка за ферментация със собствен съд за ферментация
 5. Изберете подходящ 19 литров съд за ферментация.
 6. Измийте добре съда по инструкцията за миене на съдове за вино.
 7. Ако ще ползвате чешмяна вода е хубаво водата да престои поне 24 часа в отворен съд преди да се употребява или да се превари предварително в отворен съд. Подгответе 17 литра вода без хлор и други консерванти.
  Етап 2 Влагане на малцов екстракт и започване на ферментация
 8. Малцовият екстракт е много гъст и трудно разтворим. Затоплете кутията с екстракта на водна баня както при затоплянето на мед на водна баня. Прехвърлете малцовия екстракт в кофа със 7 литра от общото количество вода, която е предварително затоплена до не повече от 40˚С. Малцовият екстракт се разтваря най-лесно чрез размиване с ръка. Изплакнете и кутията от малцовия екстракт хубаво по същия начин.
 9. Разтворете 1 килограм бяла или кафява захар в останалото количество вода – 10 литра.
 10. Прехвърлете водата с малца и водата със захарта в съда за ферментация. Разбъркайте добре, за да се смеси всичко хубаво – това е подгoтвения материал за ферментация.
 11. Поръсете дрождите на повърхността на материала и ги оставете да плуват отгоре. Не трябва да се разбърква както при други ферментации.
 12. Два дни след като сте вложили дрождите се добавя диамониев фосфат (ДАФ) като много внимателно материала се размесва без да се бърка интензивно.
  ЗАБЕЛЕЖКА – Ако използвате по-голямо количество захар, ферментацията няма да протече изцяло и правилно!!! Този комплект е подготвен да се работи само с 1 килограм захар!
  Етап 3 Първа ферментация
 13. При производството на бира ферментацията трябва да протича на тъмно и хладно (16-20˚С). Трябва всеки ден да се следи как протича ферментацията и както при другите ферментации да се опитва на вкус. Извадете малко количество за дегустация с маркуч или пробовземач. В никакъв случай не връщайте нищо в материала!
  Обикновено при правилно протичане ферментацията приключва в рамките на 5-6 дни.
 14. При загуба на сладкия вкус първата ферментация е протекла и можете да се подготвите за втората ферментация.
  Етап 4 Втора ферментация
 15. За разлика от първата ферментация, втората може да протече или в стъклени или полимерни бутилки за газирани напитки, или в съд под налягане (рециклиран или втора употреба кег) задължително далеч от пряка слънчева светлина и на хладно (16-20˚С).
 16. Всички съдове за втората ферментация трябва да бъдат предварително измити според инструкцията за миене на съдове.
 17. Бирата трябва да се декантира след първата ферментация – да бъде отделена от утайката. (При производството на бира в домашни условия е характерно образуването на голяма утайка). Отделяне на утайката става като много внимателно се отлее само бистрата част на течността. Ако искате по-бистра бира можете да отделите по-голяма утайка на този етап, защото в последствие когато бирата се декантира отново ще се загуби газировката й.
 18. Към така готовата бира се добавят 50 грама захар и екстрактът от хмел предварително разтворени в малко количество от бирата.
 19. Разбърква се добре всичко и се пълнят бутилките като се оставя празно място за отделения въглероден двуокис. Отново се оставя да ферментира на тъмно и хладно (12-20˚С). Втората ферментация протича по-бавно от първата за 5 до 10 дни.
 20. Охладете добре преди консумация! Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *