Ритуали,  Традиции

ДРУИДСКИ ЗОДИАК

взето от: Клуб Астрология – http://www.clubastrology.net линковете са във всеки раздел

https://scontent.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/198363_486896088017229_29374022_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_eui2=AeFgfH4A2RkCrvAERky3jglEnOP3Z1XZ27LZHPi_QPJ-ci4iw2zNbqwOj0VNscbt4jloGj9fHiaWE1KSJflxdA4SAsxKoorJ5WBcjpisXVbEIg&_nc_ohc=w_5j97S1MCkAX--wEPo&_nc_ht=scontent.fsof9-1.fna&oh=613d01ac2c2bdff939615d180eb08305&oe=5ED4DBDE
druidski horoskop

Уважаеми приятели ! Тази статия е за „друидски дървесен хороскоп“. Бързам да ви кажа – знам, че има страшно много келтски дървесни хороскопи, къде с друиди, къде без, но също така да не отричаме, че всеки от нас тайничко ги поглежда. Няма цар, крал или друг владетел в света, който да не е наемал професионалисти за тази цел /при това с обществени пари/. Учените гледат иронично на подобни писания – доказателства естествено няма, но не ми звучи иронично, че хороскопите е имало през 3 хилядолетие преди Христа, тоест преди 5000 години ! И то от индоевропейските народи, от които произлизат и келтите. Затова предлагам не просто келтски хороскоп, с добре написан текст /от едно канадско келтско радио/ и подготвен за печат от добри професионалисти от Клуб Астрология. При това в текстовете имат интересни данни за връзката на определени растения с келтската култура и традиции.

Това е една поредица от 13 детайлни описания на всеки дървесен знак според друидите. Всички права към текста принадлежат на http://www.celticradio.net.

Самодивско дърво/Офика

22 януари – 18 февруари

http://www.zdrava.bg/images/herbs/420w/141.jpg
19.03.2014г. , взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/529-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE

Самодивските дървета се засаждали до врати и порти, за да пъдят злите сили, а клонките се прикрепяли към обора, за да не се случва нищо злощастно на добитъка. Вярвало се е, че това дърво е проводник към духовния свят и често е било използвано за отклоняващи магии. Самодивското дърво понякога е наричано „Шепнещото дърво“ – древните легенди твърдят, че разкрива тайните си на тези, които са готови да ги чуят. През историята самодивското дърво е свързвано със защита срещу злини; вярва се, че се е използвало за гравиране на скандинавските руни.

Корнуолци и шотландци са носили кръст от самодивско дърво, за да ги предпазва от лошото, а магически пръчки са поставяни над прага на къщата, за да се подсигури добрият късмет. В Уелс засаждали самодивски дървета в църковните градинки, за да пазят мъртвите.

Самодивското дърво е било дървото на феите. Използвало се е за направата на лъкове, а когато се разреже на две, неговият плод разкрива формата на пентаграма – знак за защита. Поради това се счита, че дървото притежава силата да защитава от омагьосване и измами. Някога се е смятало, че плодовете му са толкова свещени, че Бог ги пази ревностно от човечеството. Също така, дървото добавя смелост към силата на човек. Древните друиди палели огньове със съчки от самодивско дърво, за да гадаят как би се развила дадена битка и да поканят феите на Сидхе да се бият, наравно с тях, като съюзници. Според ирландските легенди, първата жена е сътворена от самодивско дърво (първият мъж – от елша).

Цветовете на самодивското дърво, които са от семейството на Розата, цъфтят през май месец. Дървото е познато още като „Дамата на планините“, поради факта, че расте на много недостъпни места. Зрелите му червени плодчета са много подходящи при лечение на възпалени гърло и сливици, а някога са се използвали и за лечението на скорбут („болест на моряците“; недостиг на витамин Ц).

Съществуват два типа индивиди, родени под знака на самодивското дърво. Новолунните характери (първите две седмици от знака) и пълнолунните (последните две седмици от знака).
Новолунният тип се слави с нетърпеливост и борба по пътя на личното израстване на съзнанието. Въпреки че на индивидуално ниво тези хора са сдържани, могат да допринесат към велики каузи на социално ниво. Пълнолунният тип не е толкова сдържан, но често обещава повече от това, което може да изпълни. И все пак, това не пречи на силното вдъхновение и дух, които носи, и реакциите му обикновено са ориентирани към утвърждаване на личните права на индивида.

Общо погледнато, ‘самодивското дърво’ е идеалистичен знак с прогресивни виждания и хуманитарни принципи. Тези хора живеят за промяната, ненавиждат ограниченията и отживелиците. Артистични, оригинални и нетрадиционни, понякога изглеждат далечни и хладни, но са просто много самодостатъчни индивиди – техните виждания рядко се споделят от човечеството като цяло. Хладният им темперамент прикрива много страстни вярвания и нуждата да се бориш срещу невежеството и тесногръдието.

Ако хората на самодивското дърво не успеят да открият някакъв отдушник за силното си въображение, може лесно да скучаят или да предизвикват кавги и дразги. Като истинска опозиция на конформизма, те са естествени лидери, но поради склонност да се захващат с непопулярни каузи, рядко имат достатъчно поддръжници. Те са мили и разсъдливи хора, но трудно следват другите, което може да им създаде проблеми пред властта. Прекрасни слушатели са, уважават дълбоко чуждото мнение. Поради по-нетрадиционното отношение към живота обаче, понякога отблъскват хората, заради нетактичността си. Ако попаднат в дискусия или дебат, често се случва да хиперболизират важността на дадена тема и да я раздуят прекалено.

Що се отнася до кариерата, тези личности са привлечени от модерната технология и притежават невъобразимо желание да организират и подобряват всичко, което може да е остаряло като система. Добри шефове са, но избягват да поемат чужда отговорност. Имат разнообразни интереси и се занимават с какво ли не, поради откривателската си природа. Хуморът им е някак особен, с насмешка над сериозното, а това е черта, която може би понякога допринася към отчуждението на останалите към тях. Непредсказуеми са и някак им липсва романтика. Обикновено се женят/омъжват късно, защото трудно взимат това решение да се обвържат сериозно – за тях това е равносилно на ограничаване на личната свобода (не е лесно и да откриеш партньор, който да ги разбере). Въпреки това техните бракове обикновено са много успешни, защото ако изберат партньор, който ги разбира, принципите им са железни. Подкрепящи родители са, но очакват и висока независимост от децата си.

Ясен

19 февруари – 17 март

20 Мар2014г. взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/530-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D1%8F%D1%81%D0%B5%D0%BD

https://i2.wp.com/borelabg.net/wp-content/uploads/2019/11/%D1%8F%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC-fraxinus-common-euorpean-ash-wood-cena-landscape-in-garden.jpg?fit=800%2C798

Ясенът е свещено дърво, за което се е вярвало, че овладява светкавицата’, защото тя често го удря. Дървесината му се счита за омагьосана; използвала се от друидите за магически пръчки и копия. Вейките му се поставяли в кръг за защита от змии, а вещиците си правели дръжките на метлите от него. Децата се пренасяли през клонките на ясена, за да ги предпази от злини и болести. Листата му се поставяли под възглавниците, за да предизвикват пророчески сънища, а също били накисвани във вода за пропъждане на болежки.

Келтите вярват, че ясенът принадлежи на ‘великите дълбини’ (подземният свят на Тетис), затова поради произхода си пази от удавяне. Семената му се използват за любовни магии; ако нечие ясеново дърво няма семена, смятало се, че собственикът му няма да има късмет в любовта или начинанията му ще са неуспешни. В северна Англия се вярвало, че ако жена постави листо от ясен в лявата си обувка, веднага ще срещне бъдещия си съпруг. В Гърция, ясенът е свещеното дърво на бога на моретата – Посейдон. Сянката на ясенът вреди на останалите дървета, защото се счита, че корените му задушават чуждите такива.

Според скандинавските легенди, Вселената произлиза от ясен – корените му са в Ада, клоните подкрепят небесата, а в центъра е Земята. В келтските митове, ясенът свързва трите цикъла на съществуване – Abred, Gwynedd и Ceugant – които може да се преведат като Минало, Настояще и Бъдеще, или още като Объркване, Баланс и Творческа Сила. Според келтите, ад не съществува; единствено безспирно прераждане през един цикъл към другия… докато се стигне до Благословените земи.

Съществуват два типа индивиди на ясеновото дърво – новолунен и пълнолунен. Новолунните принадлежат към първите две седмици на знака, а пълнолунните – последните две. Новолунните индивиди са по-импулсивни и демонстративни, що се отнася до емоционални взаимоотношения. Въпреки че може да изглеждат резервирани, под повърхността се крие силно спонтанен човек. Пълнолунният тип е есхибиционист, който се отнася към ситуациите много щедро и спокойно. За някои хора това е прекалена наивност, но тази ‘слабост’ е само привидна; истината е, че дава израз на един смирен дух, което е рядко срещано и ценено качество.

Общо погледнато, ясените са много дуални. От една страна, артистични и чувствителна, но от друга – доста прагматични. Състраданието и чувствителността им позволяват да разберат най-примитивните елементи от човешкото съществуване, но и духовните такива. Състраданието им се простира и до животинското царство – притежават вродена способност да успокояват болежките и страданията чрез традиционно, но и молитвено лечение. Вярата на ясена не е ортодоксална в религиозния смисъл, но те са силно чувствителни индивиди, често с по-дълбоко разбиране на духовните материи.

Човекът ‘ясен’ притежава висока приспособимост, въпреки може би ранимия си изглед, и успява да се съвземе след всякакви емоционални удари. Негативно погледнато, ясените изпитват трудност да се справят с битови проблеми понякога. Поради лесната си внушимост, те често имат и ниско самочувствие и може нарочно да се самоизолират.

Творчески, те са много силни, даже нерядко гениални, особено що се отнася до печеленето на пари, но нерядко не завършват проектите си. Като деца имат нужда от внимателна насока, за да се научат да използват талантите си най-пълноценно. Поради притежанието на една особена мистичност, ясенът е привлечен от фантазиите, въображаемите светове. Обожава театъра и филмите; възможно е да има много красив певчески глас, но да предпочете да остане в сянка. Обикновено го привлича океанът или другите водоеми… понякога с огромна възхита, но и също със страхопочитание.

Кариерата на един ‘ясен’ никога няма да е скучна, ако е автентична за тях. Те не понасят еднаквостта и рутината, нито прекалената строгост. Изкуствата са добър избор, но поради състрадателната си натура, тези индивиди често се захващат с медицинска професия и ги бива в организацията на благотворителни акции.

Като обобщение, можем да кажем, че личността ‘ясен’ е остроумна, спонтанна и бурна. Тези хора са безкрайно любопитни, интелигентни и убедителни оратори. Поради ентусиазма и общителността си, обожават да започват дискусии по нови идеи или проекти. Те са нежни същества и макар лесната си ранимост, леко преодоляват несгодите. Добри и внимателни приятели са, а също родители и партньори. Поради романтичността и мечтателността си, с единия крак са стъпили в земите на Сидхе, както казва друидите (вълшебна гора, пълна с феи). Стремят се към подреденост в живота си. Поради тази своя отнесеност, понякога им е трудно да се справят с ежедневието, и трябва да внимават с лесната си внушимост.

Свръхчувствителността им също може да се окаже пречка и на амбициите им. Важно за тях е да се научат да фокусират менталните си усилия в една посока, иначе са склонни към нервност и раздразнителност.

Елша

18 март – 14 април

25.04.2014г. , взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/531-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B5%D0%BB%D1%88%D0%B0

Според друидите, елшата обединявала мъжкия и женския принцип в едно, като по този начин осигурявала баланс между двете противоположности у човек. Свързва се още със смелостта и развитието на духа. Счита се за дърво на смъртта и възкресението – използвало се е за измерване на гробници. Поради водоустойчивостта си, дървото от елша се използвало за построяването на мостове, лодки, бъчви за мляко, магически пръчки и флейти. Някога е било измяна да отсечеш елша, тъй като разгневеният му дух си отмъщавал с изгарянето на домовете. Ако се отсече, елшата буквално ‘кърви’, сменяйки цвят от бял към червен.

Елшата е свещено дърво с оракулски качества, поради което е полезно при пророчества. За медицински цели – при лечение на изгаряния и циреи. Според ирландските легенди, първият мъж е създаден от елша, а първата жена – от самодивско дърво (офика).

Съществуват два типа индивиди-елши. Новолунният тип (първите две седмици на знака) и пълнолунният тип, обхващащ последните две седмици.

Новолунният типаж е най-неспокоен и колеблив. Въпреки куража и искреността си, трябва да позабавя темпото от време на време, за да преосмисли последиците от действията си. Пълнолунният типаж е с много внушителен и самоуверен подход към живота като цяло, но му липсва жизнената енергия, асоциирана с новолунния тип. Въпреки това, тези хора могат да бъдат много успешно поставени на позиция да се възползват от всякаква кризисна ситуация, като извлекат най-доброто.

Общо погледнато, елшите са силни, авантюристични хора, които са готови сами да си проправят пътя в живота, често изоставяйки приятели или семейство. Притежават много смелост и са прекрасни съюзници, но предпочитат да водят битките си сами. Духът им е неспокоен и нерядко се впускат в начинания просто поради авантюризъм. Заради конкурентната си натура, често правят всичко по силите си да са най-добри, но и насочват усилията си в полза на останалите… понякога за сметка на своето щастие. Склонни са да рушат бариерите и да изучават непознати територии. Ентусиазмът и смелостта им ги прави невероятни лидери. Може да бъдат и егоистични, също лесно да се палят, което им създава врагове. Елшите притежават добро чувство за хумор (понякога сатира) и често се правят на клоун сред групата. Имат нужда да са физически активни 24/7.

Непоколебими и своенравни, елшите обичат да поемат рискове и са неуморни работници. Обичливи, нежни и чаровни, те вдъхновяват лоялност у другите. Често ги привличат грандиозните или опасни начинания. Като приятели, тяхното лично его е силно, но имат нужда от признание, което често ги прави уязвими. Силни конкуренти са, но ако са на самата крачка от победа, понякога се отказват и ‘скачат’ на нещо друго. Ако елшата насочи енергията си към хуманитарни дела, ще се превърне в личност, запомнена през годините.

Психологически, елшите са откровени и лесно изказват мнение. Страстната им натура и желание за любов ги подканя към ранен брак, но сякаш си остават по-добри партньори от брачни половинки, поради нужда от много лична свобода. Като родители, те са едни от най-добрите, които може да си представите. Важно за тях е да се научат на дипломатичност, иначе рискуват да пилеят енергията си за неплодотворни свади.

Върба

15 април – 12 май

29.03.2014г. , взето от: http://www.clubastrology.net/zodia/533-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B0

Върбата символизира женското и цикличните ритми. Това дърво е свещено за Луната и келтския фолклор – Вселената се е ‘излюпила’ от две сърповидни яйца в клоните на върбата, които също съдържали Слънцето и Земята. По-късно кокошите яйца се ядяли символично на празника Белтейн – между пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Този ритуал по-късно прераства в добре познатия ни Великден по християнския календар. Заедно със санталовото дърво, върбата успокоявала тези, които се чувстват огорчени или завистливи, и помагала при лечението на дизентерия и паразити.

Бременни жени лягали под клоните й, за да си сберат листа, които се считало, че ще предвещаят едно леко раждане. Познато като ‘дърво на чародейството’, върбата дарила Орфей с мистичния талант на добър разказвач и оратор, когато посещавал древната обител на Персефона в храма на Делфи в Гърция. Келтите свързвали върбата с поетите и младите ухажори, които обикновено носели върбова клонка, за да приемат от знанието на мъдреците. В миналото, ако някой почувствал желание да се изповяда, върбата запазвала тайната му завинаги скрита. Дървото се използвало за постройката и облицоването на погребални ковчези, поради символизма, който носи – смърт и защита.

Съществуват два типа индивиди на върбата –новолунен (първите две седмици) и пълнолунен (последните две седмици от знака). Новолунният тип е по-склонен към резки промени в настроението и като цяло е по-ненадежден. Тези хора са много податливи на промяна и в същото време се възползват от всяка новопоявила се възможност. Пълнолунният тип отрича чуждите съвети, дори когато и неговият разсъдък не е особено точен. Този тип притежава най-висок потенциал и има прекрасна памет, за разлика от новолунния си събрат.

Като цяло, индивидите-върби са волеви, изразителни, с богати вътрешни ресурси и много паметливи. Всичко, свързано с Луната, е тяхно – емоционалност, енигматичност. ‘Върбите’ бързо откликват на ситуациите, но и често си менят настроенията, което ги прави трудни за опознаване. Практичността и пресметливостта ги правят и добри създатели, с интерес към мистериите на живота. Като приятели, те са силни съюзници, но от друга страна и много силни врагове. Доста мъдри съветници и изключително грижовни родители, които защитават любимите си хора. Често трудно забравят и прощават, което може да доведе до трайно неразбирателство с приятели и семейство. В работата, върбите обикновено заемат отговорни постове, но трудно се установяват в кариерата. Ако обаче се насочат към сферата на образованието, ще бъдат едни от най-добрите учители! Обикновено рядко изразяват опако мнение на обществено място (което ги прави да изглеждат много смирени), затова остава скрито, че възгледите им всъщност нерядко са крайни. Притежават много силно въображение и понякога прекалено се вторачват в здравословни проблеми (могат да бъдат хипохондрици). ‘Върбата’ се слави с интереса си към корените си и семейната лоялност, затова се занимава с родословието. Майчината фигура е доминантна, но когато се омъжи/ожени, няма по-отдаден на семейството индивид от ‘върбата’.

Лунната енергия на тези хора много добре се изразява чрез изкуствата, но също така показва и скрити черти на характера; все едно влизат в роля. Обикновено трудно могат да бъдат опознати, поради тази бариера, която остава между тях и другите. Чувството им за хумор е ясно, разбираемо и зависи от ситуацията. Дарени с мъдрост, която ги прави прекрасни съветници, те обичайно са ценени в обществото. Често се женят на ранна възраст, защото личните им взаимоотношения имат огромна тежест. С подходящия партньор, ‘върбите’ изграждат могъща връзка. Трябва да се научат да слушат вътрешния си глас, иначе рискуват да бъдат много променливи и хронично нерешителни. Тъй като Луната винаги се е свързвала с тези, които могат да влияят на останалите чрез силата на характера си (и за добро, и за лошо), ‘върбите’ обикновено са тези, на които се уповаваме.

Като обобщение, тези хора са магьосниците на света. На повърхността може да изглеждат като най-обикновени човеци, но вътрешният им живот кипи от въображение. В някои дни, този скрит свят излиза наяве и потенциалът им се разкрива. Това може да бъде изразено чрез писане или кореспонденция с ВИП личности, или пък избор на политически активна лична роля, която да взима предвид справедливата и несправедливата страна на даден проблем. Друг път, личната им мотивация просто запада, така както интуитивната им натура изпитва нужда от почивка и бягство от рутината на ежедневието…

Глог

13 май – 9 юни

01.04.2014г., взето от: http://www.clubastrology.net/zodia/534-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B3

Глогът е символ на психичната защита, поради острите си бодли. Счита се, че носи добър късмет на собственика си и плодотворност на земята, където расте. Смятало се е, че феите обитават глоговия плет, който се изграждал за защита на полета, къщи и църковни дворове. Клонките се използвали за лечение на депресия, а семената – за лечение на жлъчни камъни. В началото на лятото, на Белтейн, келтите танцували около майския прът, който се правел от глогови съчки, украсен с цветя и ленти. Глогът бил свързван както с късмета, така и с неволята (някои вярват, че точно от глог бил направен венецът на Христос при разпятието). Ако някой повреди или отсече дървото, щял да си навлече огромна беда. В древността, девойките ставали при изгрев слънце, за да се окъпят в роса, събрана от глогови цветове, като по този начин си осигурявали красота през цялата година. Цветчетата, особено белите такива, също се използвали за декорация на зали, както и се носели като венци от булките на сватбените церемонии. Келтите вярват, че глогът помага да се изчисти негативната енергия на човек и да се ‘отпушат’ блокажите му. Листата и цветовете се използват за направа на чай, който облекчава тревожността, липсата на апетит и лошата циркулация на кръв в организма.

Има два типа глог-индивиди – новолунен и пълнолунен (съответно, първите две и последните две седмици на знака). Новолунният тип е по-импулсивен и с по-сладострастна натура. Когато решат какво желаят да направят или да поемат в определена посока, позитивните им качества разцъфват. Пълнолунният тип притежава различен подход към нещата и е по-трудно да се определи, що се отнася до личните взаимоотношения и всякакъв тип обвързване. Позитивните му черти са по-широк поглед върху нещата и по-отворен ум като цяло.

Общо погледнато, индивидите ‘глог’ са харизматични, креативни и пълни с иновативни идеи. Тъй като са хора с всевъзможни таланти, те лесно се адаптират към всяка промяна на обстоятелствата. Притежават лични качества, които се свързват с древните келтски бардове (поети) и друиди, които са били силни в сценичните изкуства. Отдава им се да влияят на другите, като в същото време не губят състрадателност. Жизнени и спонтанни, с добри комуникационни умения, ‘глоговете’ са самоуверени и много добри лидери. Честни и искрени като приятели, както и добри слушатели. Лесно се палят и понякога избухват ненавременно. Способни да измислят най-стратегически брилянтните планове на действие. Голямата им сила се крие в умението да предричат слабите места на опонента си. Въпреки това, ‘глогът’ не е безпощадна личност, просто хитър стратег.

Тези хора се увличат по спортове и нерядко ги практикуват. Чувството им за хумор е като бръснач – нещо, което ги привлича към писането и журналистиката. Поради ниския праг на толерантност към скуката, те честичко се затрудняват да бъдат в стабилна връзка. Въпреки това обаче, те са прекрасни родители, които не могат лесно да бъдат надхитрени от отрочетата си, което пък довежда до забавни и цветни преживявания през живота им. Имат нужда от добра умствена стимулация и предизвикателства. С желанието си да пробват по малко от всичко, те нерядко изглеждат вечно млади, както външно, така и по дух.

Дъб

10 юни – 7 юли

01.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/535-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D1%8A%D0%B1

Дъбът е главното свещено дърво на друидите, символизиращо истина и знание, както и новата година. По това време, друидите издълбавали кръг в дървото за защита от гръмотевици.

Дъбът символизирал изпитанията, през които преминава човек, за да се превърне в този, когото трябва да бъде. Свързва се с душата, която според келтите се нарича „Окото на Бога“. Вратите, направени от дъб, предпазвали от злото. Сред горското царство, дъбът е кралят на дърветата, със стабилните си клони, които могат да се равняват единствено с дори по-мощните му корени. Друидите често преподавали уроци под сянката на дъба.

Дъбът дълго се смятал от мъдреците за пазител на духовността и дарител на сила да продължиш напред, което с времето довежда човек по-близо до същността му. Дъбът дава смелост за преодоляването на всяко препятствие по време на пътуване, както и мъдрост. Лечебните свойства на дъба включват лечението на гуша и разранени венци. Това дърво винаги е защитавало Британия, защото от него са се правели кораби и изграждали границите между земите. От кората му се прави и антисептик, а сокът на листата му директно може да се прилага върху рани. Гаргарите помагат при гърлобол и треска.

Според християнските легенди се твърди, че когато се разбрало за разпятието на Христос, всички дървета се събрали и отказали да бъдат част от това. Когато трябвало да се избере дърво за разпятието, всички те се разцепвали и разпадали, за да не могат да ги използват. Единствено вечнозеленият дъб позволил да го използват, поради което останалите дървета започнали да го възприемат като предател, или още един Юда. В Гърция, навярно поради тази легендa, дървото е прокълнато и не е добре да се внася негова частица в къщата. Според Библията, когато Каин убива Абел, трябвало да носи трупа на брат си 700 години, преди да може да го погребе. За да означи погребалното място, Каин забучил тоягата си на земята, откъдето моментално израснали седем дъба (сега познати като ‘седемте дъба на Палестина“).

Съществуват два типа индивиди на дъба – новолунен и пълнолунен (съответно, първите две и последните две седмици на знака) . Новолунният тип е по-склонен към финансови рискове и се обвързва лично много прибързано. Позитивно погледнато, тези хора са силни лидери и умеят да остават над низките проявления на алчността и свидливостта. Притежават известна доза саможертвеност. Пълнолунните индивиди са по-експресивни като характер; дори е възможно да се стремят към слава. Творчески настроени са, с щедър дух и инстинкт за оцеляване.

Общо погледнато, индивидите на дъба са хора със свеж поглед. Те са упорити, себедисциплинирани, ентусиазирани и отговорни. Силно магнетични, те лесно привличат другите и ги вдъхновяват. Остават спокойни дори по време на кризисни ситуации и не се поддават лесно на провокация. Въпреки че са сериозни хора, те също са и много лъчезарни и оптимистични, готови да погледнат с хумор върху трудностите. Трудно се отказват и не се страхуват да казват истината, каквото и да им коства това. Това обаче понякога ги лишава от дискретност. Дълбоки философи, те са щедри приятели, но хиперболизират и са доста суетни. Важно е да се научат да смекчават гордостта си с хумор, иначе може да бъдат помпозни и непоносими.

„Дъбовете“ обичат изискващите професии. Често заемат властови позиции, но и притежават вродено чувство за справедливост. Приемат предизвикателствата на живота с радост и могат да бъдат силни врагове, но що се отнася до любовни въпроси, прекалено наивно се предоверяват и разчитат на другите. Често заявяват прекалено високи стандарти на своите любими, които трудно успяват да бъдат изпълнени, както и поставят голяма тежест върху моралните въпроси.

Зеленика

8 юли – 4 август

01.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/536-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Зелениката възстановява загубената енергия на човек и му дава сила, за да достигне до решение. Свързва се с добрата воля и любовта; качества на определени богове и богини от келтската митология. Поради това често се засаждала до домовете за защита срещу психични атаки и демони. Когато келтите избирали свои наследници, тези наследници били коронясвани със зеленика, а клонките се носели за късмет. Зелениката успокоява ревностните мисли и липсата на доверие в партньора, както и предпазва от зли сили. Счита се, че е опитомявала дивите зверове, затова и къпели малките бебета във вода от листа на зеленика, за да ги предпази от беди.

Зелениката отблъсква враговете, затова воините си правели дръжките на копията от дървото. Ако дъбът властва над светлата част от годината, то зелениката олицетворявала тъмната. Също така представлява вечнозелената страна на майката Земя. Дървото се използвало за направата на колелата на колесниците.
Зелениката била особено свещена за друидите, които съветвали хората да пазят в дома си по клонка през зимата, за да има къде да се заслоняват елфите и феите през студената зима. В древния Рим се правели подаръци от зеленика. По традиция, клонката на зелениката не бива да се реже от дървото, а да се изстръгне. Смята се за лош късмет да режеш или гориш зеленика, но е късметлийско да закачиш малко клонче извън дома си – предпазвало от гръмотевици и носело щастие.

Според друидите, зелениката била силна и предпазваща билка, отблъскваща злите сили и небалансираните елементи, отрови, гръмотевици и светкавици. Като магическа билка, зелениката дарявала с мъдрост и кураж. Според легендите, ако девойка събере девет листа от зеленика в полунощ в петък, и ги завърже с девет възела към триъгълна кърпичка, ще сънува бъдещия си съпруг, когато постави кърпичката под възглавницата си. Дърво от зеленика, хвърлено пред кое да е животно, опитомява животното. Като лечебно средство, зелениката се използвала по време на медитация, за успокоение на ума и тялото.

Има два типа индивиди-зеленика – новолунен и пълнолунен (съответно, първите две и последните две седмици на знака) . Новолунният тип е по-склонен към мечтание и амбициите на другите, като осигурява както финансова, така и емоционална подкрепа. Въпреки че това говори за неегоистична и алтруистична натура, може да доведе до сляп оптимизъм и вяра, които да са особено разрушителни. Пълнолунният индивид е по-ангажиран със собствените мечти и амбиции. Тези хора са създатели на общества и бизнес корпорации, които успяват да запазят усет към традиционното и историята. Често са прекалено чувствителни към критика и може често да се изолират от света.

Като цяло, ‘зелениката’ е практичен, можещ и стабилен тип в моменти на трудност. Внимателни, логични и изпълнителни, тези хора притежават много добър бизнес нюх, но предпочитат да помагат, а не да водят. Във връзките си, те са подкрепящи и обсебващи. Стремят се към перфектност, което често довежда до загуба на самочувствие и посока. Притежават силно достойнство и са много влиятелни, но зад кулисите. Държат на думата си, а честта е водещата им ценност. Слабо място е огромното желание за обич и постоянно внимание, които ги правят изискващи партньори. Понякога имат тенденцията да се правят на жертви. Не поемат прекалено много рискове, докато не са наясно с всички подробности, затова и са много добри в разрешаването на проблеми по чисто логичен път.

Привлича ги банковото дело и застраховането. Силно волеви и приятели, на които да се разчита, те притежават и много физическа издържливост. Заземени и духовно извисени, те обичат да събират артефакти и притежават добро око за добрите сделки. Като партньори са обичливи, въпреки че понякога са прекалено наставнически; не са склонни към много връзки, затова и нерядко остават с любимия от гимназиалните години, ако е споделено, разбира се. Много толерантни във връзката, затова и имат поне по няколко близки приятели и от двата пола. Въпреки че понякога може би изглежда да им липсва хумор, те просто не обичат да се смеят на чужд гръб. „Зелениките“ са отшелници и имат нужда от тишина и спокойствие, свое си местенце, където да се чувстват защитени от огромните отговорности, които обичайно си поставят.

Лешник

5 август – 1 септември

16.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/542-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BA

https://static.framar.bg/thumbs/6/botany/hazel-treee.jpg

Лешникът е дървото на мъдростта. Някога, ако някой го отрежел, бил осъждан на смърт. Вярвало се, че човек може да се сдобие с магически свойства и знание при похапване на лешниковите ядки, които са символ на концентрирана мъдрост. Клонки от лешник се използвали от гадаещите по вода, поради чувствителността на това дърво и близостта му с елемента ‘вода’.

Някога се считало, че гъбите, растящи по лешниково дърво, могат да дарят човек със способността да разкрие местоположението на това, което е изгубил. Лешникът е любимо дърво на друидите, които понякога предпочитали него пред дъба за своите жезли, поради добрите му свойства на проводник. Някога лешниковите жезли означавали авторитетна позиция сред друидите. Значки от лешник се правели за защита на къщите от огън, а дърветата се садяли за сянка от слънцето. Стрити лешникови ядки се използвали за лечението на кашлица, успокояване на възпалено гърло и главоболие. Сухата ципа, обвиваща лешниковата ядка, някога се стривала на прах и облекчавала тежките менструални болки. Лешникът подсещал за вярата в интуицията, която в естеството си означава вяра в себе си. Подпомагал и мисловните процеси и потока от вдъхновение, като в същото време и отговорността за собствените действия.

В една библейска легенда се твърди, че след отпъждането от райската градина, Бог дал на Адам силата да сътвори което животно си поиска. За да го направи обаче, Адам трябвало да удари в морето с тояга от лешниково дърво. Първото животно, създадено по този начин от Адам, било овцата; Ева видяла това и създала вълка, който веднага нападнал овцата. Поради това, за да може да надзирава вълка, Адам създал кучето. Кучето надвило вълка и хармонията била възстановена.

Съществуват два типа индивиди-лешник – новолунен и пълнолунен (съответно, първите две и последните две седмици на знака). Новолунният е по-склонен да търси знанието, отколкото пълнолунния си събрат. Тези хора са много любознателни и обичат да разузнават, което понякога ги прави задкулисни. Пълнолунният индивид е по-открит като темперамент. Тези хора са и по-склонни да станат известни личности, които желаят да учат другите на изкуство. Пълнолунният тип много силно цени честността и има твърди принципи. Такива хора понякога са много критични в отношението си, но това обикновено е резултат от свръхчувствителността им. Индивидите-лешник имат нужда да изразяват креативността си, иначе лесно могат да се затворят в себе си или да бъдат мрачни.
Като цяло, ‘лешниците’ са впечатлителни и умни хора, дарени с добра разсъдливост. Този остър интелект ги прави напредничави в дебатите и в писането. Много им се отдава да планират и организират до най-дребния детайл. Желанието да събират знания често ги прави невероятни учители, силни професионалисти в избраната сфера.

Притежават будна и аналитична мисъл, силно въображение и са радикални, идеалистични мислители. Артистичните им способности често ги водят до създаването на красиви неща с практични ползи. Познати като медиаторите в обществото, те са много прозорливи за истината и умеят да преценяват ситуации за отрицателно време. На моменти могат да бъдат параноични и да им липсва самочувствие. Високото наличие на нервна енергия (повече ментална и емоционална, не толкова физическа) трябва редовно да бъде канализирано, иначе ще страдат от главоболие и мигрени. Лешниковите индивиди не харесват претенциозността, фалша и всякаква загуба (било то на време или нещо друго). Може да се каже, че са най-рационалните от всички келтски знаци и винаги изглеждат хладни и резервирани, което им позволява да останат някак извън емоционалната сфера на живота. Този личен емоционален контрол обаче може просто да е маска, зад която да се крие високочувствителен човек, затова и са склонни да страдат от нервно претоварване.

Физически, лешникът не е непременно издържлив, но е дарен с много силна психическа издържливост. Благословен е с издържлив ум, способен да се справи с всякакви крайности, но и силно самокритичен – може да му липсва здрава, позитивна самооценка. Понякога ‘лешниците’ стават прекалено аргументативни, дори цинични, и може да прибягват до задкулисни игри, за да се сдобият със знанието, което постоянно им е нужно. Като партньори, те са искрени и грижовни, но се случва да разглезват децата и половинките си. Въпреки че не са демонстративни, те провокират искреност и лоялност от хората около себе си.

Лоза

2 септември – 29 септември

07.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/537-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0

В хладния келтски климат, лозата изисквала много грижи, за да ражда плод и се превърнала в символ на свещено знание и духовна инициация, а също и символ на чувствеността и емоциите. Свещени за божествата, гроздовете се използвали за направата на вино (и все още, разбира се), позволявайки на тези, които прекалят, да казват само истината… или поне това, което смятали за истина… да свалят бариерите си. Виното някога се ползвало и за провокирането на пророчества при гадателите и за достигане на дълбоката вътрешна истина, с водач – интуицията.

Лозата е увивно растение, което често расте на труднодостъпни места, проправяйки красив и деликатен път около себе си. Гроздовете отпускат езиците, поради което лозарите винаги се славели с честността си. Вярвало се, че Ной построил лоза на Арарат след потопа, като по-късно се опиянил, когато събирал ферментиралия сок. Доказателствата сочат, че лозата е съществувала преди човешката цивилизация, а първите следи от култивирането й започват около 2000 години преди Христа в Сицилия.

Лозата е много древно растение, което може да достигне огромни размери. Името му произлиза от древна дума, значеща ‘увивам’ и може да доживее до 600 години. Гроздовата захар е химически по-различна от другите захари, защото постъпва в кръвоносната система без помощта на слюнката. Семената и листата на лозата са се използвали със запичащо действие, затова някога лекували дизентерия сред добитъка.

Съществуват два типа индивиди-лоза – новолунен и пълнолунен (съответно, първите две и последните две седмици на знака). Новолунният е по-склонен открито да изразява емоциите си, но среща проблем да се примири с някои аспекти на живота. Този човек е по същество ентусиазиран и подкрепящ партньора си. Пълнолунният индивид е дарен с невероятната способност да бъде много състрадателен, но и по-сложен за разгадаване от новолунния си събрат, и по-склонен да угажда на чувствената си натура.

Като цяло, ‘лозите’ са авторитарни и си поставят високи стандарти. Изглеждат хладни и дистанцирани, но са скрити романтици, които са чувствителни, уязвими и себекритични. Силно прозорливи, те имат добро около за детайл и естетически усет. Със странно двойствен характер, те могат да бъдат много ведри и открити в един момент, а в следващия да се разчувстват до сълзи. Емоциите им винаги са на повърхността, въпреки привидно спокойното им излъчване в лицето на опасност или противоречие. Родени организатори, ‘лозите’ обичат да бъдат в служба на обществото. Те са мили, нежни, творчески и добри социализатори – хора, които обичат както театъра, така и музиката. Понякога са склонни да си угаждат прекалено. Това са хора, които не са претенциозни, но изискват висока степен на умствена и емоционална сигурност, за да се чувстват доволни. Не са прекалено амбициозни, но притежават силен усет за оцеляване. Важно е ‘лозите’ да се научат да балансират двете страни на живота – ‘посявката и събирането на труда’ (жътвата).

Лозите са склонни да отлагат някои неща и трябва да преодолеят тази тенденция, за да не се губят в притеснения и негативност. Въпреки че са много чувствени, те нерядко си слагат маска на резервираност, но имат и тих, ведър дух. Обикновено се стремят към създаването на хармония и стабилност, но на моменти могат да се държат като паразити – да разчитат напълно на чуждата добра воля. Като партньори, ‘лозите’ са страстни, но двойствената им натура понякога затруднява брака. Земни са, което някои намират за особено привлекателно, а други – за прикритост. Изтънчени хора с добро чувство за хумор, ‘лозите’ лесно се обиждат от липсата на съобразителност от другите. С винаги силен инстинкт за организация, те са от хората, които би било доста грешно да бъдат подценявани.

Бръшлян

30 септември – 27 октомври

11.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/539-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%88%D0%BB%D1%8F%D0%BD

Силата на бръшляна се крие в способността му да се захваща и да се увива, което го прави символ на напоритост и сила според друидите. Бръшлянът задушава дърветата и някога се е считал за знак на смъртта и духовния растеж. Като вечнозелено растение, той представлявал трайните аспекти на човешката психика. Келтите го свързвали с лунната си богиня и чрез ритуали към нея отваряли портала към другите светове (или тъмната страна на Луната). Някога бръшлянът се носел от жените за късмет и за подпомагане на плодовитостта. Когато се използвал правилно, лекувал главоболие, мускулни спазми и помагал при пророчества. Бръшлянът бил символ на пътя на душата и спиралата към вътрешния ‘аз’. Той подкрепял другите в търсенията им. Считан за могъщ от келтите, поради способността да убие дори най-силния дъб, бръшлянът обикновено образува непробиваеми в гората гъсталаци. Смятал се за по-силен и от лозата и някак зловещ по натура.

Бръшлянът може да расте и да се развива във всякаква среда… култивирана земя или дива, на светло и на тъмно, на плодовита и слаба, камениста почва. Проправя си път през малките процепи, за да достигне светлината и е много трудно да се отстрани и унищожи. От древни времена, лозата и бръшлянът се считали за врагове. Ако лозата подпомагала пророческите качества, то бръшлянът подпомагал общуването с вътрешното ‘аз’, даряващ човека със способността да вижда пред очите на душата и да прозре отвъд всекидневния свят. Древните почитали високо бръшляна.

Съществуват два типа индивиди-бръшлян – новолунен и пълнолунен (съответно, първите две и последните две седмици на знака). Новолунният е радикален мислител, подобно на ‘самодивското дърво’, но с по-артистичен темперамент. Тези хора са склонни да се колебаят и успехите им се люшкат в две крайности, както и целият им живот. Пълнолунният тип винаги изглежда успешен, дори когато е в мъчителен период. Тези хора са щедри, но също и много манипулативни и способни да си осигурят всякакъв влиятелен пост по безцеремонен начин. Следователно, такъв човек често попада в конфликти и съдебни процеси.

Като цяло, ‘бръшлянът’ е доста издържлив и богат на таланти, които му донасят лична изгода и обществено признание. Тези хора са колоритни личности с неподражаем стил, който си е само техен. Неспокойни, те са много общителни и добронамерени по характер. Лъчезарни, ларж и магнетични, лесно си печелят приятели и не обичат да обиждат другите. Въпреки че са колебливи, не им липсва воля и се захващат с трудните задачи посредством заразителен оптимизъм. Интелектът им е остър, също като чувството им за хумор… въпреки това, личните им съмнения и страхове понякога излизат наяве в сънищата и случките им. Дарени с невероятен артистизъм, те са високо ценени приятели.

Погледнато от сериозната страна, ‘бръшляните’ са тихо вярващи в естествения природен баланс. Невероятно лоялни, те умеят да поемат отговорност за действията си. Привличат хора, които нямат особено силен морал, затова трябва да внимават, когато си създават нови приятелства. ‘Бръшляните’ обикновено не са добри ученици, защото не им се отдава книжното учение – по-добри са в ученето чрез преживявания. Счита се, че не са много големи късметлии. Те са много чувствителни, но лесно се влюбват и разлюбват. Когато са влюбени, те понякога са ‘лепки’, но също щедри и грижовни родители. Важно е да се научат да не се оплитат в чуждите проблеми, иначе ще си навличат разочарования и предателства.

Тръстика

28 октомври – 24 ноември

10.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/538-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D1%82%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Друидите считали тръстиката за дърво, поради гъстите й и здрави корени. Тръстиката символизирала мъдростта и учението, а също мистиката на смъртта. Олицетворявала както образа на спасител, така и пазител, а също и царското достойнство. Използвала се за направа на флейти и гайди. Пан, езически бог, свирел на хармоника, направена от седем тръстикови тръби. Обичайно келтите били номади и се задържали на едно място единствено през зимните месеци, докато първите жълти цветове на тръстиката не разцъфнели. Някога се считало, че тръстиката превръща хаоса в ред.

Тръстиката расте леко, стройна и изящна, до водоеми и блата, на туфи по бреговете на реките. Олицетворява пътя на стрелите, които излитат някъде във въздуха, само за да се забият точно там, където се иска, като символ на прекия подход, който е нужен за справянето с някаква дилема… без значение дали тази дилема е вътрешна или външна. Тръстиката е символ на музиката и желанието да се открива първостепенната истина. Предлагала е защита на всички твари, без значение питомни или диви.

Тъкачите използвали тръстика, за да разделят нишките на вретеното, а листата й се ползвали за кошници и черджета. Някои култури построявали цели къщи, дори джамии, от тръстика. Стеблото на тръстиката често се използвало за направата на метли. Лекувала и малария, гуша и болки в ставите. Маслото, извличано от стеблата, се ползвало за облекчаване на зъбобол и отстраняване на паразити.

Съшествуват два типа индивиди-тръстика – новолунен и пълнолунен (първите две и последните две седмици на знака, съответно). Новолунният индивид е както силен приятел, така и силен враг, поради нетърпеливостта и импулсивността си. Въпреки това, тези хора обикновено запазват позиция на власт и получават уважение, особено от съперниците си. Пълнолунният индивид планира действията си по-внимателно и прикрито, а също получава повече обществено признание. За нещастие, тези хора често се ориентират към следващото начинание, което пък подкопава истинския им усет за цел и посока.
Като цяло, ‘тръстиките’ са с високо въображение, с ясна визия за сложните материи. Могат да бъдат доста ревниви… ревността им може да прерастне в насилие, ако не я държат под контрол. Постоянно се стремят към пълна власт, както вътрешна, така и над другите. Прекрасни лидери са, но нерядко попадат под синдрома на Питър Пан (нежелание да се държат като зрели хора). Доста грижовни и страстни партньори, но трябва да контролират добре ревността си. Обикновено са катализатори на живота, а не състезатели; интересува ги повече да променят цялата ‘формула’ на живота, а не просто отделни аспекти. Пословични са със своята способност да оцеляват, но се срещат с враждебността на другите по-често, отколкото с тяхната помощ. Важно за ‘тръстиките’ е да държат на усещането си за цел и да упражняват силната си воля, за да не се поддават на себеразруха.

Тръстиките’ са сложни, упорити и безстрашни. Горди и независими, те притежават силни характери и рядко правят компромис, вярвайки, че ролята им е никога да не показват слабост или липса на позиция. Тези хора са напористи и обичат предизвикателствата, вярвайки безрезервно на съдбата си. Дарени със силно присъствие и личен магнетизъм, ‘тръстиките’ привличат повечето хора, но отблъскват прекалено чувствителните. Винаги успяват да се справят, дори при най-неблагоприятните условия. Поради силата си обаче, нужно е да следват здрави морални принципи, иначе могат да се превърнат в много опасни хора.

Бъз

25 ноември – 23 декември

14.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/540-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D1%8A%D0%B7#

Според келтите, бъзът (още познат като дърво на феите) бил символ както на смъртта, така и на възкресението. Клонките му дарявали ясновидеца със способността да предвижда и да получава видения. Друидите раздавали правосъдие винаги под бъзово дърво, символ на еволюцията. Те смятали, че дървото предпазва от злите сили. Парадоксално, но в някои части от Европа, бъзът се считал за съюзник на вещиците. Дълго се смятало, че е лош късмет да внесеш клонка от бъз в къщата си, а горенето му – предвестник на смърт. Всеки, който отсече дървото, рискувал да се превърне в камък. В някои ирландски легенди се твърди, че Св. Патрик използвал клонка от бъз за свещен жезъл, за да прогони всички змии от Ирландия. В древността се считало, че негативните сили, кошмари и лудости ще погнат този, който понечи да заспи под това дърво.

Някога се вярвало, че бъзовите флейти притежават способността да омайват духовете. Листата му са леки, с неприятна миризма, която отблъсква мухите. Миниатюрните бели цветове на бъза цъфтят на туфи и излъчват сладък, тежък аромат, който е леко опияняващ и омайващ. Използвали се за лечение на епилепсия, циреи, зъбобол и пречистване на кръвта. Бременните целували бъзовото дърво за късмет и здравето на бъдещето си дете.

Съществуват два типа индивиди-бъз – новолунен и пълнолунен (първите две и последните две седмици от знака). Новолунният индивид е по-открит и импулсивен от своя пълнолунен събрат. Тези хора са изключително убедителни оратори, който постоянно оспорват нередностите и нечестностите, както и корумпираните сили. Пълнолунният индивид притежава чудесен поглед върху нещата и по-добре работи зад кулисите, отколкото при директен конфликт.

‘Бъзът’ се развива през целия си живот и става по-мъдър. Като млади, тези хора са склонни да пилеят време и енергия върху безсмислени проекти и начинания. Често това са късметлии, които от малки се радват на добро наследство. Това обаче ги подтиква към екстравагантност и угаждане. Поради присъщо неспокойство и любознателност, тези хора са привлечени от дълбоки материи и обичат да пътуват на дълги разстояния в името на повече знание. ‘Бъзовете’ са себедостатъчни, жизнени и прями. Не обичат рутината и отказват да се упражнява натиск върху тях. Силно енергични и издържливи, те обичат промяната и имат нужда от постоянна умствена и физическа стимулация.

По-късно в живота си, ‘бъзът’ си издейства уважение и става по-търпелив. Въпреки това, тези хора понякога могат да действат безсърдечно и са склонни да си избират приятелите зле. Амбициозни, с хъс за печалба на всяка цена, ‘бъзовете’ са прями и говорят преди да мислят, но притежават и конструктивен подход към живота; привличат ги кариери на военни или журналисти. Истинската им сила се крие в инстинктивното знание кога са прави, а другите грешат, в комбинация с вродена способност за самодисциплина. ‘Бъзът’ е отворен към връзките си, но не се влюбва много дълбоко, сякаш отделяйки емоциите си от повечето ситуации. Понякога е трудно да опитоми неспокойната си натура и да се реши на родителство, но пък става от най-прекрасните лели и чичовци. Ценно и важно е ‘бъзовете’ да използват промяната като позитивна сила в живота си, за да избягват безразсъдство и объркване.

Бреза

24 декември – 21 януари

16.04.2014г., взето от:

http://www.clubastrology.net/zodia/541-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0

Според друидите, брезата („Дамата на Гората“), със своите красота и изящност, символизирала обновлението, прераждането и зараждането на живота, тъй като е първото дърво, което се разлиства след зимата. Заедно с бъза, брезата е символното дърво на 23ти декември. Това стройно, но жилаво дърво, е по-здраво дори от могъщия дъб и расте на места, на които той не би издържал. Олицетворява още чистотата и непоквареността. Някога за брезата се намирали безброй приложения – освен за дръжките на вещерски метли, също за детски легълца, пергаменти, а маслото й лекувало кожни проблеми и депресия. Брезови клонки се давали на младоженците за плодовитост и отпъждане на злите сили. Брезата лекува и мускулна треска. В Уелс е дървото на любовта. Стеблото му често се ползвало за майска колона (обикаля се на традиционен празник).

Бялата бреза е най-често срещаният вид бреза в по-голямата част на Европа. Това изящно дърво приема името си от санскритската дума за бляскав и блестящ. Възможно е да идва и от англо-саксонската дума ‘beorgan’, която означава ‘защитавам или закрилям’.

Съществуват два типа индивиди-бреза – новолунен и пълнолунен (първите две и последните две седмици на знака). Новолунният индивид е по-импулсивен и емоционален, но често субективен и/или интровертен. Позитивните черти на тези хора излизат наяве, когато преодоляват всички препятствия пред себе си. Пълнолунните индивиди са наясно със своите цели и притежават добър поглед за нещата. Тези хора са по-обективни и екстровертни. Негативни черти са липсата на заземеност и усещането за реалност, които понякога замъгляват техните преценки.

Като цяло, брезите са устойчиви, напористи и амбициозни. Целеустремени, те са добри лидери, организатори и стратези. Обикновено не се отчайват лесно и силно желаят да успеят, затова и вярват, че трудолюбието и постоянството в крайна сметка ще им се отблагодарят. Брезите са лоялни, на тях може да се разчита, но са резервирани да изразяват обичта си… въпреки че са общителни, избират внимателно с кого да се срещат. Не приемат леко личните ограничения, поради амбицията и хъса си, което на моменти ги прави цинични. Тези хора работят най-добре при определен режим и са познати като работохолици на обществото. Сериозни, с някак сухо чувство за хумор, брезите понякога нарочно си налагат да са по-безгрижни, което може да доведе до проблеми с идентичността. Нерядко се превръщат в хипохондрици, но обикновено това е необосновано, тъй като са силно издържливи, както физически, така и ментално.

Предпочитат да остават незабелязани, не се хвалят с постиженията си и боравят доста добре с парите, тъй като обикновено работят усилено, за да си осигурят стабилни финанси. Негативно погледнато, брезите могат да бъдат песимисти или да си налагат прекалено висока самодисциплина. Често се чувстват самотни и успешните бракове обикновено се случват късно в живота им, тъй като им е трудно да си намерят някого, който да приеме леко техния стриктен начин на живот. Разводът е рядко явление за тях – по-често просто се разделят с партньора неофициално. Брезите имат нужда от цел, иначе стават прекалено депресивни и песимистични. Притежават силен вътрешен потенциал, но трябва да култивират постоянството си, за да преодоляват личните несгоди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *